26 feb. 2013

En ungrare och en turk...



 I år ska jag odla 5 sorters paprikor! Tre av dem är återkomlingar;
Yesil Tatil från Turkiet, Ungraren Ferenc Tender och en "köpe"paprika som är liten, söt och orange. Förra året tog jag frön från paprikor som jag hade köpt i affären och de tog sig finfint i Glädjehuset och jag kunde skörda små gulliga söta oranga parikor på 6 cm! mums. Tyvärr tog jag inte nya frön från dem så nu hoppas jag att jag finner nya paprikor i affären.

Men så har jag två nykomlingar på min lista, Chablis och Redskin Patio. Eller nykomlingar kanske är fel ord. Jag sådde dem förra året också men de dog faktiskt av att jag inte hann med dem... (sjukdom). Så nu provar jag igen! Sista fröna så jag hoppas verkligen att jag lyckas.

Chablis ska var tidig, 60 dagar! 4 inch dvs ca 10 cm långa om jag tänker rätt. Tjocka väggar och i vackra färger som vit, orange och röd. Plantan ska bli ca 20 inch alltså 50 cm och vara motståndskraftig mot sjukdomar.

Redskin Patio ska vara utmärkt att odla i kruka eller låda. Så någon planta i kruka och någon i Glädjehusets upphöjda odlingsbänk. Hoppas att alla 6 frön gror... Det är i alla fall en kompakt och liten planta med många stora paprikor. 80 dagar till röd paprika men man kan äta dem innan.

Yesil Tatil är en gammal favorit som är ganska tidig, 65 dagar. Både god i sallader och på grillen. Y.T är från Turkiet och jag köper ekofrön från Runåbergs. De är avlånga, koniska och skiftar i färg från grönt till rött och smakar mycket paprika. Jag försökte odla den ute i upphöjd bädd förra året men med dåligt resultat. Då vädret inte var på vår sida vad gäller värme och sol ska jag försöka i år igen! Skam den som ger sig!

Ferenc Tender är rekordtidig med sina 50 dagar. Jag ska ha denna Ungrare i växthuset men kanske någon planta ute för att se om det kan bli nåt. Den ska fungera även på friland enligt Runåbergs.
" Vi är ständigt på jakt efter snabba paprikor som passar i vårt klimat. Inte bara i växthus utan också på friland. Ferenc är en av de bästa vi hittat. Den ger en stor skörd av köttiga och sött saftiga, lite spetsiga frukter som kan bli riktigt stora."

Sen har jag ju Sweet Banana som är en egentligen en chili... eller? Jag blir inte klok på detta. Sweet banana är en annuum och det är ju paprikorna också... Vad är det då för skillnad?

Anyway, de allra flesta paprikorna ska odlas i Glädjehuset på ena kortsidan. Några plantor i kruka och några ute i upphöjd odlingsbädd. Det vore ju verkligen roligt om man kunde få en större skörd genom att utöka odlingen ute. Nu är i alla fall 4 sorter i jorden och så får jag leta efter oranga små söta paprikor i affären!
 


Bilder lånade här och här.

23 feb. 2013

Slow cooking time!



Japp! Idag kör jag jungfruturen med min nya Slow cooker. Medan den sköter sig själv kan jag så mina tomater! My god, I´m a genius! :-)

Ingredienser till min heta gulash:
1 kg högrev
2 stora gula lökar
2 stora röda paprikor
2 medium starka chilisar
2 morötter
1 liten bit rotselleri
4 vitlökar
500 gram krossade tomater
1 liter vatten
2 buljongtärningar (grönsak)
2 msk majsmjöl
2 msk rapsolja
5 msk tomatpuré
svartpeppar, salt,



Jag börjar med att skära upp allt i småbitar, chop chop! Sedan bryner jag köttet och har på lite majsmjöl för att såsen ska bli något simmig. Kan uteslutas om man vill. Jag bryner även löken och grönsakerna lite lätt innan jag lägger dem i keramikgrytan. Jag fyller på med krossade tomater, vatten och buljongtärningar. Samt smaksätter med kryddor och tomatpurén.



Nu får den koka på "medium" i 5-6 timmar, så får vi se om det är ätbart.

Tomater tomater tomater


Tomater tomater tomater, överallt ser jag tomater :-) 29 tomatsorter är det i år och jag har haft målet att vara under 20 tomatsorter, så nja det gick ju si så där kan man ju tycka. Men jag är ju i alla fall under 30! ;-) Hade ju tänk att minst ha två av varje sort men då blir det ju typ 58 tomatplantor...? Och jag har ju räknat med att få plats med 50 i bädd. Hm... Jag får fundera på den ekvationen...

I år är det många bifftomater som får ta plats i Glädjehuset och det ser jag fram emot. Jag har haft Brandywine tidigare men den får lämna plats åt andra i år. Jag kan också se att det är många gula tomater och gul-gröna tomater, närmare 13-15 sorter.

De allra flesta tomaterna kommer jag ha växthuset som jag kallar Glädjehuset. Men några ska få prova vistelse på friland, i upphöjd bänk. Det kanske inte är friland men ute i upphöjd bänk på 30 cm. Jag tror att jag ska prova två körsbärstomater ute; Isis Candy och Sun Gold Cherry. Några andra som ska få vistas ute är Stupice, Taxi och V Desjatku. Egentligen hade jag tänkt några ryska eller polska sorter ute men då blir det ju ännu fler... men om ni har nåt förslag på tomat som jag borde ha ute så säg till! Tomater från öst borde ju klara vårt sommarklimat...

En tomat som jag skulle vilja ha många plantor av är Principe Borghese, en så kallad evighetstomat :-). På hösten när frosten är antågande så tar man kvistar med tomater och hänger inne så de får mogna i lugn och ro... på så sätt kan man ha färska tomater delar av vintern! Wow! Kanske att jag provar några Principe Borgese ute för att få fler plantor... någon som har odlat den på friland?

Hela tomatlistan med information om varje tomat hittar du här eller i spalten på vänster sida. Här kommer endast vilka sorter som jag har tänkt odla i år:

 
Garderner´s delight
Garden Pearl
Black Cherry
Gelbe Dattelwein
Isis Candy
Principe Borghese
Sun Gold Cherry
Green sausage
Green Zebra 
Illini Gold  
Cream sausage
Plum lemon
Purple Russian  
Roma VF
Stupice
San Marzano 2, 
Taxi
Wapsipinicon Peach 
V desjatku В десятку 
Azoychka
Big yellow zebra
Brandywine
Chocolate Stripes
Malakhitovaya Shkatulka
Marmande
Ananas Noir
Black Sea Man
Summer Cider
Pembe Domates

För övrigt tänker jag starta min egen tomatbank! Det vill säga börja samla tomatfrön från varje sort som jag odlar och är nöjd med. Jag har redan köpt in fröpåsar hahahaha så nu ska det bli tomatbanken enorma. Eller nja, i liten skala i alla fall!

18 feb. 2013

Hur många plantor ska du ha?



Jag fick en fråga om "Hur mycket får du plats med i Glädjehuset? Alltså hur många tomater ryms det?"

Jag har räknat med att jag får plats med minst 80-90 plantor i Glädjehuset till sommaren, nu gäller det att fördela dem mellan tomater, paprika och chili. Förra sommaren hade jag 85 plantor i bäddar och några i krukor. Förutom tomater, paprika och chili hade jag även Physalis och Tomatillo inne Glädjehuset.

Jag hade två stora plantor med Tomatillo som tog enormt med plats. Jag står i valet och kvalet med Tomatillon... den drog till sig stora mängder med löss. Kanske att det var bra, att alla löss hade ett "eget boende" och jag slapp dem på övriga plantor! Tomatillo som lusvärd?

Hur skulle fördelningen kunna se ut då i Glädjehuset? Detta blir ju en gissning men på ett ungefär tänker jag mig:

15 plantor med paprika i bädd
Detta är en ökning från förra året då jag hade 8 plantor med paprika om man inte räknar med Sweet Banana.

15 plantor med chili i bädd 
En ordentlig minskning från förra året men jag tänker att fler få bo i kruka samt i bädd utomhus. 

50 tomatplantor i bädd
Något fler i år då tomaterna inte räckte hela året. Jag har i och för sig tomatsås kvar i frysen men det är också allt. Jag vill kunna frossa meeer i tomater! Jag ska också ha en tomatbädd utomhus för några frilandstomater. Snart kommer det en tomatlista på vad jag har sått.


4-6 auberginplantor i kruka
som flyttar in och ut beroende på väder. Förra året hade jag typ 8 plantor utomhus men ni kan ju gissa resultatet med tanke på vädret.


10 chilisar i kruka 
som flyttar in och ut beroende på väder.

Jag kommer odla i vad man skulle kunna kalla för upphöjda djupbäddar med "finaste guld" och därför kan jag ha ganska tätt mellan plantorna. Det är nämligen direkt i kutterspånet som jag planterar och med tillägg av vedaska till tomaterna. 40-50 centimeter djupa bäddar! Det gäller att tjyva tomaterna som sig bör så att de inte ränner iväg i onödan. Alla ska ju inte tjyvas men de som ska. :-) Dessutom behöver man vädra ordentligt när man odlat tätt så att luften cirkulerar ordentligt.

Vi får se om planen håller! 
:-)

17 feb. 2013

Besök i Glädjehuset!


Två gånger denna vecka har vi haft främmande i Glädjehuset! Och då pratar vi inte om räven, näe utan om trevligt männsikobesök! Efter andra besöket idag var det dags att kyla ner sig lite. Det hettar ju till när man blir beundrad på nära håll! ;-)


 Dessutom hade ju "husbonden" vänt på spånet och då brukar det bli liv i luckan en stund. Varannan vecka vänds spånet.


 Men bara en kort stund utomhus när det är snö och nollgradigt. Det är ju så mycket mysigare inne i Glädjehuset! 


Kärlekstuppen Rudolfo blev populär som vanligt. Många gillar honom och jag kan ju bara hålla med om att han är mäktig!

Och tack för att ni lyssnar jag pratar om mina hönor, tuppar och Glädjehuset!



För övrigt:
  • Har jag pysslat om mina chilisar... många är det. 
  • Har jag sått tomater idag.... många blev det. :-)
  • Jag borde så kronärtskockor och paprika men jorden tog slut.

Spam

Sorry men lite för mycket spam just nu på bloggen...

"Hellο there! I know this іs κinda off topic but I was wondering which
blog platform aге you usіng for this website?
Ι'm getting sick and tired of Wordpress because I've hаԁ problems ωith hаckers аnd I'm looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform."


"Since thе admin of thіs website is wοгκing,
no question vеry quickly it ωill bе famοus, due to its quality cοntеnts."

"Hmm is аnyone else expeгiencing problemѕ with the images on this
blog loading? I'm trying to determine if its a problem on my end or if it's thе blog.
Any responses would be greatly аpprеciatеd."


"Unqueѕtionably belieѵe that ωhich you said.
Your favorite justificatіon apреared to be at the internet thе
еasiеst thing tο taκe intо aссount
of. ӏ say to you, І definitelу get аnnoyeԁ
while оther folkѕ consiԁer isѕues that theу plainly do not rеcognise
аbout. You controlled tο hіt the nail upon the
highest anԁ also outlіned out the ωhole thing without havіng side-effеcts , other ρеoρle cаn taκe a ѕіgnal."


Och många många fler kommentarer till inlägg som inte hör alls ihop med det som står. Plöstsligt under några dagar, har det rasslat till med typ 5 -10 spam per dag?! Så man kommer inte kunna vara anonym längre när man kommenterar. Nästa steg blir ordkontroll om detta inte hjälper. Och detta är endast ett försök till att minska skräpet inget annat.

/ Irriterad Bondis

15 feb. 2013

Kombucha


Idag när jag kom hem och vittjade brevlådan hittade jag ett kluckande paket! Eftersom jag anade vad det kunde innehålla skyndade jag hem för att öppna mitt paket. Och mycket riktigt, paketet var från Farbror Grön och innehöll en Kombuchasvamp! Tack snälla "Farbror Grön" för denna kombuchamamma. Tänk vad bloggvärlden för med sig...

Kombucha framsälls genom att placera en kultur i sötad te, eftersom sockerarter behövs för jäsningen. Svart te är ett populärt val  men man kan även använda grönt och vitt te. Kanske kan man även använda must? Jag använder i min första bryggning ett svart te som heter Keemun.

Ett standard Kombucha receptet kräver "en kopp socker" per lite vatten eller te, även om vissa variationer tolereras av kulturen. Kombucha kan fermenteras (jäsas) med många olika sockerkällor men inte med konstgjort socker. Behållaren är ofta täckt med sluten väv eller trasa för att förhindra kontaminering av damm och annat inte ska vara med men också för att drycken ska kunna andas.

Efter en vecka eller två av fermentering är drycken klar. Lite vätska sparas till nästa sats. Denna process kan upprepas i det oändliga. I varje parti kommer "mor" kultur att att producera en baby som kan flyttas till en egen sats Kombucha.

Jag följer Farbror Gröns recept men dubblerar det:
1 kombucha svamp
100 g vitt socker
1 liter vatten
2 msk ekologiskt te
1 burk med vid öppning

Gör så här:
Koka upp vattntet, tillsätt 2 msk te och låt dra i 15 minuter. Sila av och tillsätt socker och låt svalan till rumstemperatur. Häll, lägg i kombuchasvampen och ca 1 del från tidigare bryggd. Knyt en duk/nät över öppningen, förvara på en lite varmare plats i hemmet i ca 7-14 dagar. Sila av och förvara svalt.

Hm.. hoppas att det fungerar att dubblera receptet men med bara en "mamma"? Kanske tar det lite längre tid med fermenteringen?

Jag ligger bra till, väntar på att te´t ska svalna till rumstemperatur. Burken med svampmamman är redo att flytta in i glasburken med 2 liter te!

Nu j-ar ska det bryggas Kombucha! ;-)

12 feb. 2013

Chili och tomater i Glädjehuset till sommaren, som jag längtar!



 Snön och vintern håller Glädjehuset i ett järngrepp och jag längtar efter våren! 

 Hönsen ser ut att trivas och det är svårt att tänka sig att om några månader flyttar de ut och in flyttar chilin och tomater!

Förra året i juli, när chili och tomater blommade för fullt. Några veckor senare var det bara att skörda för fulla muggar! :-)
 

Chilisarna fick bo i mitten av Glädjehuset och tomaterna på sidorna. I år blir det annan placering tänker jag... chili och paprika på kortsidorna och i krukor. 
"Korta" tomater på långsidorna och långa i mitten där det är högst. 


Och jag säger det igen:


Jag ♥ glädjehuset 
och allt vad det står för!


Kretslopp
Höns
Livskvalitet
Närodlat
Eko
Gott
Njutning
Nyttigt
Eget
Självhushållning





3 feb. 2013

Februari i Glädjehuset!

  

Nu har vi äntrat Februari och i Glädjehuset är det liv och rörelse även om det är -10 ute.  Detta är en silkestupp som har ställer upp på fotografering. Silkeshöns tål inte kyla och fukt så bra men har klarat sig utan större problem i Glädjehuset under vintern.



Vattenautomaten som vi köpte till Glädjehuset har inte fungerat så bra under vintern. Pipen har täppts till av allt spån hönsen sprätter upp ;-) Så återvunna hinkar från en förskola har vi som vattenkärl, lätta att fylla på också. Vattenautomaten får flytta till hönsgården när det är dags för utevistelse.



 För det är ju så, hönsen flyttar ut nån gång i maj och tomater och chili flyttar in. En och annan paprika och aubergin ska också få plats. När man står där inne tillsammans med hönsen och det är kallt ute är det lite svårt att föreställa sig att om några månader är det dags att plantera här inne! ;-)

 

Idag är det dags för att vända på spånet i Glädjehuset igen. Man måste vända så att det kommer ner syre för att möjliggöra komposteringsprocessen. Det är nämligen det som värmer upp Glädjehuset till stor del med undantag för två små värmelampor som är på när det är mer än -5.



Ha en skön söndag goa vänner!