7 aug. 2014

Det där om billig mat....

Läser ett inlägg på Köpstoppsbloggen om att handla i lågprisvaruaffärer och billig mat... och tänker att det är intressant men upplever att vi har olika utgångspunkt. Läs gärna hennes inlägg, och även blogg som inspirerar!

Min grundhållning är enkel och kan sammanfattas med mina två deviser;

 • man får vad man betalar för
 • det är alltid NÅGON som betalar


Varför tar jag upp detta då i samband med vad Ann-Christin skriver om på sin blogg? Jo, för att ni ska förstå utifrån hur jag tänker.... Hon tar upp några viktiga punkter:

 • Fördomar mot affären Lidl, tyska varumärken och billigt
 • Att man kanske skäms att köpa billiga varumärken/lågprisvarumärken
Jag kör en liten kortare reflektion runt ämnet... Ja, jag vill helst inte handla på t ex på denna tyska lågprisjätte. Det handlar INTE om att jag inte vill handla produkter av okänt märke, dvs "produktrasism". Nej det handlar om att t ex om vi köper utländska billiga grönsaker så får våra svenska grönsaksbönder svårare att konkurera på marknaden. De har inte möjligheten att dumpa priserna efter importerade grönsaker. Dumt! 

Här skriver DN en kortare text om svenska grönsaker som inte blir sålda. Nu ska inte denna tyska lågprisaffär få all skit för grönsaksimporten, större affärer köper också in utländska grönsaker billigt för att vi konsumenter vill ha så billig matpåse som möjligt. Ja, vi konsumenter kan aktivt påverka genom våra val!

Tar vi köttkonsumtionen i fråga så blir jag än mer provocerad. Det skulle aldrig landa t ex konventionell dansk fläskfilé i min matvarukorg. Då kan jag lika bra låta bli att köpa kött. Men i ärlighetens namns så finns denna danska filé även i större svenska matvaruaffärer så det är inte bara en lågprisaffärsgrej. Men det ÄR lågprismat! Och åter igen (har skrivit om det förr), om du inte betalar för en vara vad produktionen kostar så är det någon annan, troligen djuret som betalar! För att förtydliga, om du handlar extremt billigt kött har bonden sannolikt inte haft möjlighet att behandla djuret på ett bra sätt innan det blir till mat. Man får vad man betalar för och det är alltid någon som betalar!

En brasklapp är rimlig här, allt svenskt kött är inte okej bara för att det är svenskt! Ekokött från Danmark kan vara bättre än svenskt kött... Läs mer här! 

Vad gäller övriga konsumtionsvaror för hygien och hushåll? Nja, jag läser ju gärna vad saker och ting innehåller då jag vill undvika vissa ämnen. t ex parabener och palmolja. Jag inbillar mig att det är lättare med svenskmärkta produkter men jag kan ha fel...  Alltså förstå mig rätt nu, jag hävdar inte att svenska produkter eller produkter med svensk märkning är bättre än utländska, näe inte alls. Jag menar att det är lättare att läsa på och vara kritisk om man kan språket. Så produkten i sig behöver inte vara sämre. Kanske alla Lidls produkter har en svensk märkning?

På vår trädgårdsresa till Skåne skulle vi försöka hitta en matvaruaffär. Vi hade några saker på vår lista som inte alls var utöver det vanliga. Vi landade vid en Lidl, hittade tyvärr inte det vi letade efter. Jag tror inte att det var så märkvärdiga saker men utbudet var helt klart begränsat. Kanske är det så att jag är bortskämd...? Men jag hittade ekologiska russin! :-) 

Att skämmas att handla lågprisvaror är dumt.
Att välja medvetet vad man handlar är smart.
Att läsa på, ta sina strider och våga stå för sin matkonsumtion är starkt!
Oavsett var man handlar...


Mitt förra "utspel" om billig mat kan du läsa här...

6 kommentarer:

 1. Ett mycket bra inlägg!
  Tack för detta!:)

  SvaraRadera
 2. Intressant synpunkter. Själv är jag ju egentligen av precis samma åsikt och blev ju positivt överraskad över att jag kunde handla svenska grönsaker på Lidl (jag kollar alltid ursprungsland). Jag upptäckte även att de hade en hel ekologiskt (missade russinen dock). Men i grunden utgår jag från billig mat i form av ren mat, dvs grönsaker, mjöl (bakar eget bröd), spannmål osv. Då slipper man dessutom läsa innehållsförteckningar :-)

  SvaraRadera
 3. Intressant inlägg! Vi har precis börjat att handla på Lidl och jag måste säga att jag fått de flesta fördomarna krossade. Trodde det var som typ Netto, men det stämmer inte alls! Vår butik har massa eko, betydligt bättre (svenskt) kött är vår Ica Kvantum (där är köttet under all kritik, blekt och flyter runt i vätska, brr...), bästa glassen jag ätit på väldigt länge och bra priser. Dessutom är alla innehållsförteckningar på svenska (enligt svensk lag), så det är enkelt att kolla vad man stoppar i sig ;) Allt är inte i topp, men man får vara selektiv. En kritik brukar vara att de utnyttjar sin personal, men det är precis samma problem på Ica, Coop mm. Tyvärr. Nej, vi handlar numera med glädje på Lidl och skäms istället över Ica och Coops urusla kvalitet på mat och grönsaker.

  SvaraRadera
 4. Hej på dig!
  Bra att du lyfter frågan om billig mat igen och jag delar din uppfattning om att när maten är billig betalas priset av djuren och lantarbetare som tvingas utföra sina arbetsuppgifter i miljöer som är allt annat än sunda.

  Men även vi svenska konsumenter blir förlorare om vi inte stödjer det svenska jordbruket. Vi behöver en sund och säker livsmedelsproduktion i vårt land och den kan inte överleva om vi som konsumenter inte gör medvetna val.

  En framtida ödesfråga för oss alla är den antibiotikaresistens som brer ut sig över hela världen, orsakad av överanvändning av antibiotika och att det inte är särskilt lönsamt att satsa på forskning för att ta fram ny antibiotika. Det är mer lönsamt att ta fram nya huvudvärkstabletter, de är storsäljare. Fortsätter antibiotikaresistensen att bre ut sig kan den enklaste lunginflammation bli dödlig.

  Antibiotika pumpas in i djuren i förebyggande syfte, de växer snabbare och kan slaktas tidigare vilket naturligtvis är lönsamt för producenten. Antibiotika i förebyggande syfte är inte tillåtet i Sverige men sannolikheten för att den billiga köttbiten innehåller icke önskvärd antibiotika är stor.

  SvaraRadera
 5. Väl talat och vi har samma deviser!
  Anette

  SvaraRadera
 6. Jag säger bara som någon annan klok sagt : Att handla billigt kan stå oss dyrt.
  Elisabeth

  SvaraRadera