16 apr. 2012

Lavendeldrömmar

Jag har en dröm om många fina lavendelplantor som luktar så där förföriskt som bara lavendel kan göra. Sådde många frön tidigt i våras och har ett ganska gott resultat jämfört med hur det har blivit förr om åren när jag försökt mig på det. Förra veckan skolade jag om plantor en och en och undrar om jag ska toppa dem så att de blir buskiga? Eller ska de få växa fritt och de buskar till sig själva?

Nu kan jag gå förbi och stryka de små söta plantorna lite lätt och förvånansvärt stark doft kommer från dem. Jag drömmer om stora lavendelfält även om jag varken har platsen eller antalet plantor. Men kanske i miniatyr... man har ju rätt att drömma! Ni vet, härliga lavendelskorpor till eftermiddagskaffet, lavendelbuketter i sovrummet, torkad lavendel bland linnet...Toppa eller inte?


4 kommentarer:

 1. Jag brukar inte toppa mina egna lavendelplantor, längtar så mycket efter blommorna.. Tycker det räcker så länge innan de kommer blommor då. Däremot klipper jag bort blommorna och en del av stjälken om de är mycket skrangliga så fort de blommat klart och då kommer nya blommor senare på hösten. Följande vår klipper jag dock till ordentligt för att få fina, buskiga och välförgrenade lavendelhäckar.
  Anna

  SvaraRadera
 2. Jag har inte toppat mina och de är jättefina. Det kommer massor av sidoskott.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Jag brukar toppa, tycker de blir buskigare och finare på det sättet. Det gäller många perenner. Jag sådde kattmynta, var nog första perennen jag sådde, för många år sedan. Grannens katt kom och toppade dem...ideligen, fniss ! Jag vart förtvivlad varje gång. Men åååh vilka fina buskiga plantor det blev, tackar kissen för lektionen :-)
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera