10 apr. 2012

Tråksidan - blivande plommonlund

Har en sida av huset som inte duger mycket till. Något skuggig och en avlång sida. En gräsmatta eller mossmatta som det egentligen är ligger där. En gång i tiden hade vi dotterns kaninbur där men kaninen är borta för länge sen och dottern stor. Vi sitter inte där, vi gör inget där... nada. Eftersom hönsens utegård ligger i närheten så händer det att de sprätter runt här... men inte ens de är särskilt förtjusta i denna plats då det finns en grön gräsmatta en bit bort.
Tråksidan som jag kallar den är dock det första man passerar när man kommer hem till oss. Så efter flera års grunnande har jag kommit fram till att det får vi en härligt vacker plommonlund! Och ju mer jag tänker på det desto mer rätt känns det med plommon och sviskon. Både vackert och gott. Ni vet, jag vill ju gärna att man ska kunna äta det vackra!


Och då till mina funderingar, var hittar jag bra plommonträd till ett bra pris? Finns det någon firma som säljer fruktträd genom internet/postorder? Jag vill ju ha olika sorter så att de smakar olika, ser olika ut, mognar olika tidigt / sent... Har ni några bra sorter att rekommendera till en som bor i zon 2-3?


Bilderna som är så vackra har jag lånat från denna läsvärda artikel. Ser framför mig hur jag mumsar på plommonen och gör den ena inläggningen efter den andra. Och kanske att jag torkar sviskon inför vinterkonsumtion!


18 kommentarer:

 1. Låter som en klok lösning.
  Vi har olika sorters plommon och krikon. Tyvärr har plommonträden inte behandlats så väl innan så några har bark- och grenskador. Några fick jag ta ner helt. Ett tog grannen ner till hälften av misstag med sin grävare när vi grävde avlopp...
  Men de plommon och krikon som vi skördar är smaskens. Gjorde inkokta med lagerblad i höstas - galagott till ost.
  Min farfar hade fler plommonträd. Ett hade tre sorters plommon. Det skall visst vara enkelt att ympa in olika sorters plommon. Om du hittar ett billigare träd som är härdigt kanske du kan ympa in olika sorters grenar. De bör också vara härdiga förstås men jag menar för priset skull. Jag hittade en sida med ympgrenar. http://apelkonsult.se/index.php?page=ympris
  Kanske inget du har tid till men...
  Kram på dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malin, kul när det redan finns en massa fruktträd när man flyttar in. I vår trädgård fanns det ett äppelträd, ett päronträd och ett körsbärsträd när vi flyttade in. Men likt er så var de illa däran och vi fick ta bort både körsbär och päron... och nu tio år senare så åker nog äppelträdet som jag har försökt göra nåt åt men inte fått till det...

   Ympa låter spännande, får plugga på lite. Tack för länken, där fanns det ju massor av godis! :-)

   Radera
 2. Vet inte var man hittar billiga träd men jag tycker det låter helt underbart med en plommonlund....tänk bara när de blommar, så vacker det måste bli. Lycka till och hoppas du hittar något prisvärt.
  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men eller hur, det klart det måste bli en plommonlund!

   Radera
 3. jag gjorde en plommonlund i norrsidan av huset, där det mest var skräp... Det är en utmaning att göra något fint av spill-ställen... Här är bild på min, och Ulla Molins original:
  http://hannelesparadis.blogspot.se/2008/06/plommonlund-la-ulla-molin.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo jag har sett din plommonlund förut! :-) kanske det var därifrån jag fick idéen? Har länge velat hälsa på Ulla Molins trädgård och jag vet att du har varit där flera gånger...

   Radera
 4. P.S.
  jag tog rotskott av det gamla gula plommonträdet vi hade på tomten. Även Ulla Molin höll efter med beskärning, man får stamma upp och håla kronan lägre och mindre.

  SvaraRadera
 5. P.P.S.
  Låna Ulla Molins Leva med trädgård.

  SvaraRadera
 6. Låter som en strålande idé! En tråksida som blir förvandlad till en lundsida. Har samma funderingar med vår tråksida men jag ska nog få in lite olika fruktträd. Ska bli roligt att se hur du går vidare.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, jag önskar att jag var gjord av pengar... då skulle allt bli mycket lättare!

   Radera
 7. Jag är på G med att köpa Czar, ett självfertilt plommon som lär vara gott och bra. Men, det finns ju jur många som helst och du lär ju inte ha problem med pollineringen. /Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till närkommande inköp! Vi får se vad det blir här...

   Radera
 8. Kolla gärna Blomqvists plantskola i Finland! Stort sortiment men känner inte till priser i Sverige så vet inte om det är dyrt? Spännande att följa med er bogg, jättefin trädgård!!! /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tack för tipset! De ska ju även vara på trädgårdsmässan i Älvsjö.... Spännande!

   Radera
 9. Hittar du nåt intressant på Blomqvists plantskola så kan jag ju ta hem till dig om de inte har på mässan sen i sommar för sommarstugan ligger nära. Har ej själv besökt dom på plats än men lär nog bli ett besök till sommaren hoppas jag.
  Ses på fredag, kram Gela

  SvaraRadera
 10. Fin blogg jag hittade in till. :) Lycka till med plommonlunden!

  SvaraRadera
 11. Eggerts har bra priser, det är väl frakten som kan bli lite kostsam, men om man beställer lite mindre sorter så var det inte så dyrt skrev Charlotta på Ceasars trädgård. http://www.eggert-baumschulen.de/sv/Kollektioner.
  Låter som en toppenidé. Ska kolla i Lantbrukstidningen som kom i veckan, har för mig att det stod en annons om billiga fruktträd där, återkommer.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera