1 apr. 2012

Lev mer på mindre... och mina tankar...


Nu har jag läst boken Lev mer på mindre. Jag har tagit fram boken varje ledig minut, lunchtid och bussresor, läst igenkännande till stor del. Mycket av vad som berättas i boken har vi gjort eller gör. Grönsaksodling, djurhållning, vardagsliv är tingen man kan följa. Jag känner igen mig i alla olika projekt och läser med nöje och en viss beundran. För det finns en sak som skiljer oss åt, varför vi gör dessa saker. Därmed skiljer sig även resultatet kan jag konstatera något sorgset.

Maria Österåker med familj börjar denna resa med att de inte vill lägga ner merparten av tiden på jobb utan vill fokusera på familjen. Därför börjar de odla grönsaker för att äta under en månad och skaffar höns för äggen. De vill se hur lite pengar de kan leva med och därmed dra ner på yrkeslivet. Det resulterar i många fler projekt och även att Maria kan säga upp sig (!) från sitt ordinarie arbete. På köpet får de egenodlat och tänker mer ekologiskt än förr, dvs miljöfrågorna kommer på tapeten.

Jag och min familj har miljötänket som främsta utgångspunkt och delvis för att vi inte vill stödja "shoppinghysterin / vi-måste-göra-på-ett-visst-sätt-för-att-vara-framgångsrika" -karusellen. Det ger resultaten att vi är typ en light version av "månskensbönder", arbetar heltid och har ytterst lite tid till förfogande. Dessutom har vi båda, maken och jag, arbeten där 40 timmars vecka är sällsynt...

Så Marias familj och min familj gör ungefär lika men får olika resultat kan jag konstatera. Jag är mycket medveten om mina stressfaktorer och hur dåligt det påverkar min hälsa. Särskilt denna vecka har det varit tydligt. De senaste veckorna har jag haft rejält mycket att göra på arbetet, det har varit till att jobba i kapp på kvällarna med det administrativa för att få det att rulla på. Jag åkte på en förkylning som har hållit i sig, troligen för att jag är överarbetad. Halv krackelerande har jag ändå jobbat på...

Nu byter jag arbetsuppgifter och arbetsplats till sommaren. Det har jag planerat en längre tid då jag har förstått att nuvarande situation inte är hållbar. Förhoppningsvis kan jag återhämta mig och få en rimlig arbetsbörda. Det skulle typ bli som att gå ner i tid ;-) Jag ser framför mig att jag kanske kan så småningom göra större förändringar, så som Maria men i nuläget blir att byta arbetsuppgifter en bra förändring. Jag tror att det blir till det bättre.

Något Maria poängterar i sin bok är att de är bara delvis självförsörjande. De vill ändå ha en viss standard på kläder till barnen som inte ska behöva gå i "hemtovade tröjor". :-) Hon tror att det är svårt i dagens samhälle att bli helt självförsörjande. Jag instämmer, om man inte vill bo i en liten stuga i skogen helt isolerad från omvärlden är det nog himla svårt. Men att tänka till och göra delar som passar en själv, då är man på godväg.

Jag kan bara fastställa att jag kommer att må bättre om jag omfördelar tid på rätt sätt. Att lära mig att säga nej och prioritera min hälsa behöver jag träna på. Jag äter redan bra mat även om jag kan äta ännu bättre mat. Jag tänker miljö, jag handlar eko, jag värnar om djur och samhälle. Jag har hög arbetsmoral och tänker på mina närmaste. Nu är det dags att tänka på mig också.
Jag ska odla min hälsa!

23 kommentarer:

 1. Vad tråkigt att du har det så tufft just nu. Jag tror att det är en resa man gör. Om man har målet klart för sig så kommer man dit tillslut.

  Kram/ Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är en överlevare, " jag är tuffare än somliga tror" ! hahahaha, jag klarar mig men jag är nöjd med att det blir en förändring!

   Radera
 2. Håller med ovanstående: Hoppas det snart lättar för dig. och jag blir än mer sugen på att läsa boken efter dessa rader! =)

  SvaraRadera
 3. Detta var ett riktigt självutlämnande inlägg, tack för att du berättar för oss! Vet du, jag har varit där också. Har gjort karriär, haft barnen på dagis 10 timmat per dag, haft stora lån för att leva upp till standarden och bilden av en lyckad människa. Tills det sa stopp. För att komma ur det fick jag göra en inre resa, vilket resulterade till en flytt 70-mil för att kunna ta mig ur de gamla mönstren! Nu jobbar jag deltid, finns barnen tillhands inom fem minuter om de ringer. I fyra år har det varit min man som istället betalat priset genom att vara tvunget att resa hemifrån för att jobba. Vi har tagit små steg i taget mot ett mer självförsörjande och eftertänksamt liv. För att snart ta ett jättekliv ut i det okända. Nu ska vi snart leva av vår jord PÅ RIKTIGT. Mannen har sagt upp sig. Nu måste vi klara oss på jordbruk och min deltidslön. Ska bli en riktigt spännande utmaning!
  Så du har helt rätt i att ditt stressande jobb är boven i dramat varför man inte hinner leva här och nu. Uttrycket "jag ska odla min hälsa" vittnar om att du nu har kommit till stor självinsikt. Önskar dig all lycka till på din och din familjs resa!
  Eija

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv vännen! Du är en stor inspiration och jag önskar er all lycka med er utmaning. Odla min hälsa blir nog ett motto att försöka leva efter... jag odlar ju allt annat så why not?!

   Radera
 4. Intressant - du kommer nog att hitta din balans i livet också - du söker ju!

  Hälsningar

  Gunilla /Hagtorpet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Gunnila!
   Roligt att höra av dig! Tänker på dig lite då och då när jag ser ut på meditationsträdgården som jag längtar så efter att dona med.

   KRAM

   Radera
 5. jag skulle ändå inte vilja lämna ett jobb helt, man måste hänga med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, men när arbetet är mer än man orkar med då blir det galet....

   Radera
 6. Tror den boken skulle passa mig. Du om du kommer hit igen skall du få julros av mig. De självsår ju sig så jag har så det räcker av dom under äppelträdet=).
  Det är bara vanliga julrosor finns väl på bilder i min blogg om du vill se.
  Ha en toppen kväll och tänk på dig själv och ta hand om dig själv kram Gela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också du skulle gilla boken, mycket inspirerande.
   Och klart jag tackar ja till julrosor - det vore ju en dröm att ha några i trädgården under äppelträdet!

   Ta hand om dig du med!

   Radera
 7. Så klokt du tänker. Det är inte alla förundrat att komma till den insikten att det är de egna värdena som är viktigast, status vad gäller det som syns utåt är alltför viktigt i vårt samhälle, tyvärr. Det låter som en spännande resa du har framför dig, lycka till.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, resan är väl allt! :-) Till insikt var inte så svårt... att göra något åt det är svårare...

   Radera
 8. Alla har vi vårt eget sätt att leva livet. Vi är nog många som har det som du, vi kombinerar arbete med en till viss del självförsörjande livsstil som är mycket berikande men samtidigt slitig.
  Det gäller väl att hitta den där balansen. Själv har jag blivit väldigt bra på att säga nej och bara göra det jag innerst inne vill, det handlar om ideellla uppdrag och extra jobb som rör mitt företag, jag har slutat upp med att vara så himla engagerad och duktig jämt.
  I mitt tidigare liv tjänade jag bra med pengar men var helt utsliten och aldrig hemma. Då bestämde jag mig för att göra något annat, nu har jag en medioker lön om man jämför med arbetsinsatsen. Men jag trivs med mitt jobb/företag och mitt "lediga" liv på gården.
  Ska jag klaga på nåt så är det det här med tid, jag vill vara mer hemma än vad jag är nu, men det är ju det här med pengar... ;)

  Hursomhelst, lycka till med nya jobbet, det låter som en bra start på odlingen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "jag har slutat upp med att vara så himla engagerad och duktig jämt." Ja, det är helt klart ett av mina problem. Skönt när någon sätter ord på det och jag ska verkligen träna på att säga nej!

   Radera
 9. Klokt tänkt, att odla sin hälsa är det viktigaste av allt, det måste komma först på prioriteringslistan. Sen kan man rädda världen , när man mår bra :-) Att göra listor och stryka det som inte känns nödvändigt har varit en hjälp för mig många gånger. Jag har ju valt att stanna hemma både för att jag ville ta hand om barnen själv och för att tänka på miljön, med odling och annat. Och man kan ju konstatera att nöden är uppfinningarnas moder, man kan leva på vääldigt lite pengar, det vet jag efter att ha varit utan lön i 20 år. Att leva 4 personer på en lön fungerar, men säkert inte för alla. Man måste offra ganska mycket av bekvämlighet och statustänk kan man glömma. Jag tror alla hittar sin egen balans om man bara lyssnar inåt, alla kan ju inte göra på samma sätt. Lycka till med förändringarna ! (Måste nog läsa den där boken också )
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men jag tycker det är oerhört viktigt att inte slösa på miljön, att ta ställning mot matindustrin - köttindustrin och så vidare... det ligger mycket varmt om hjärtat att välja bort vissa saker. Men du har rätt, klart hälsan måste gå före...

   Radera
 10. Odla din hälsa - din bästa vän här i livet
  Ditt inlägg är både intressant läsning och belyser frågor om samhällets grunder. De flesta som ställer om sin livsstil radikalt som jag själv eller som jag läst om har drabbats av en stor livskris innan de börjar ta livet och sin dödlighet riktigt på allvar. Det verka som ert ansvarskännande livsstil grundar sig i äkta och sunda värderingar om ansvarstagande men som är tuffa att genomföra i den krävande verklighet vi lever i.
  Jag arbetade väldigt många timmar om dygnet när vår son var mellan 1-3 år men min man arbetade 75% och tog huvudansvaret för hem och barn. Jag fixade absolut inte att vara hemma med barn så jag fick ta ett större ekonomiskt ansvar, Våra roller är i omvända i mycket i förhållande till samhället och traditioner och det kan var väldigt provocerande för omgivningen,
  Men vi är väldigt lyckliga och för oss har vardagslyckan stått i fokus, Alla dessa dagar som kom och gick - inte visste jag att det var livet.
  Att inte göra allt på en gång utan fördela resurserna på alla plan på bästa möjliga sätt och ha tid för utvärdering och återhämtning. Att prioritera en långsiktig vinst och ta en kortsiktig förlust.
  Om du tar hand om dig och din hälsa finns förutsättningar för att erat livsprojekt skall fungera - det är jag helt övertygad om.
  Lycka till med allt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte göra allt på en gång utan fördela resurserna på alla plan på bästa möjliga sätt och ha tid för utvärdering och återhämtning. Oj oj vilka kloka ord som jag verkligen borde ta del av. Har så svårt för att inte gör allt på en gång. Tack för att du delar med dig om dina erfarenheter... värmer gott.
   kram

   Radera
 11. Den här måste jag läsa! Jag har läst Stefans lilla gröna och den var underbar. Nu vill jag gärna hitta någon mer intressant läsning.
  Det är första gången som jag är inne på din blogg och jag hittar mycket intressant. Jag har också lite odling, höns, får, och kaniner hemma för produktion.
  /Catarina

  SvaraRadera