7 apr. 2012

Påskafton


Idag blir det påskaftonslunch och födelsedagskalas eftersom Bondjäntan blir ett år äldre nästa vecka. Och förhoppningsvis har jag även blivit något klokare under året! ;-) Det blir typ en traditionell påsklunch med olika sorters fisk; sill med olika smaker, 2 sorters rökt makrill och lite lax. Jag gillar verkligen fisk och skulle lätt kunna äta det jämt men det håller inte ekonomin för....

Kycklingarna har blivit hela 24 stycken! Endast 2 ägg som inte kläcktes... Det betyder 92% "kläckutfall" och gissa om jag är nöjd. Inte brukar vi ha sån tur. Sen blir det spännande att se hur många tuppar och hönor det är. Hönorna blir nya värphönor medan tupparna allt som oftast blir mat, som någon gissade.

Nu är det nog dags att röja lite med tanke på att jag tog det himla lugnt i går. Vi har lite ont om plats just nu då vardagsrummet är en byggarbetsplats och i köket finns det ett antal krukor (!)... men finns det hjärterum, finns det stjärterum!

Ta hand om er!

14 kommentarer:

 1. Godmorgon vännen!
  Kul att det blivit så många kycklingar, Här ligger ingen på ägg och tur är väl det för att det är 1 minus ute och snö!!!! Den enda extravärmen i hönshuset är värmelampor vilket funkar fint på vintern, men det känns som för lite för små dunbollar. Hönorna kom lite av sig här när våren kyldes ner sedan en vecka tillbaka känns det som - tre ruggar! Men vi har gott om små söta dvärgägg som är rackarns goda.
  Som uppväxt med en farfar som var fiskare i en fiskesamhälle på västkusten så är jag en fiskälskare av stora mått - OCH kräsen (erkänner jag direkt) så det är inte lätt att hitta tillräckligt färsk fisk här i Mittskåne... men vi köper fisk och skaldjur vid besök i Göteborg och fryser in. Jag fiskar gärna själv och vår granne, som har fiskerätt i Rönneå som rinner nedanför oss, har precis bjudit in till fiske. Han fiskar gädda, mört och abborre i mängder men kastar tillbaka allt!!!!! Jag trodde han skämtade... Så i veckan hoppas jag vi får egenfiskad stekt abborre.
  Här kommer en kram till Påsk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello darling!
   Vi ha en höna som ruvar men det händer inget... vi borde flytta på henne men ingen kommer för sig. Men ja, här är också nog den kallaste påsken på länge.

   Och vilken lyx med en granne som fiskar... hoppas han slutar kasta i allt och ger er i stället! Fisk är ju så gott!

   Radera
 2. Jag har startat en ny taktik när det gäller att skaffa höns. Jag visar F alla fina bilder på kycklingar, höns och tuppar. Kanske makens hjärta smälter lättare när F börjar tjata om att han vill ha höns... Skam den som ger sig :-)
  Ha en underbar påskafton!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske jag borde lägg upp en lite film..... ;-)

   Radera
 3. Vilken lycka med alla små kycklingar! jag skulle också kunna leva på fisk om den inte vore så dyr.
  Ha en härlig påskafton.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är härligt med kycklingar men nu börjar de lukta... :-/

   Radera
 4. Grattis till alla kycklingarna! Hoppas också på så bra kläckning om tre veckor när mina borde vara klara (la i i kläckaren igår).
  / Paulina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till Paulina med ditt kläckeri, hoppas du har samma goda resultat!

   Radera
 5. Grattis i förskott. Här hade vi oxå påskmidda/födelsedag i går. (jag fyllde i veckan som var).
  Såg i din kommentar hos Gela att du skulle till mässan på fredag, jag kommer vara där i chilepepparföreningensmonter, du kommer väll förbi och säger hej =).
  Kramis och hoppas du får ett plommon i present =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Och grattis i efterskott Mari! ;-)
   Ja men klart jag kommer förbi, jag hade faktiskt redan koll på att du skulle stå i chilimontern! ;-) Full koll vet du! Vi ses på fredag! KRAM

   Radera
 6. Hej du, klart vi ska ses jag ser till att vara där på fredag. Tar äldsta dotra med 10 år hon vill sååå gärna är tradition att hon och mamma(jag) skall gå på mässa tillsammans. Ska jag ta med physalisarna då kanske vill du ha nåt annat har strandkämpar och lite av varje. Äh du måste komma hit igen du har så många helt underbara ideér plommonträd klarar dom lite skuggigare läge. Jag har hört att svarta vinbär klarar sig lite skuggigt och tror att rabarber klarar lite skugga med. Så det är ju ätbart så det skall planteras vid dammen. Lite konstigt kanske men dock ätbart!!!
  Grattis till kycklingarna nu tar jag snart listan och trampar runt till grannarna och bönar och ber att jag får ha höns... det sitter inte långt inne nu jag lovar då får maken sätta in sitt veto hur mycket han vill....
  Nej du nu ska jag planera vidare orkar inte gräva nåt idag så det fick räcka med sökträning med hunden idag.
  Önskar dig en riktigt fin påsk och så ses vi på fredag. Gissar att jag är där rätt tidigt men lär nog vara där en stund. Har de någon bloggträff eller så detta år. Hinner inte vara runt och läsa så mycket på bloggar just nu=). Kram Gela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gela!
   Vad roligt att du kommer på fredag, ser fram emot att träffa dig igen! Rolig tradition med dottern på trädgårdsmässa! Mina barn har ingen sån önskan över huvudtaget... Jag tar med mig maken, förra året fick han namnet BOB av Mari ;-)

   Fixa du listan med grannarna, klart du ska ha höns. Du vet ju vilken bra gödsel de ger. Jag odlar mina tomater i deras gödsel-sågspånsblanding som de har tillverkat under vintern. Värsta mumman för tomaterna.

   Jag har inte koll på bloggträffarna men jag kan fråga ;-) KRAM

   Radera