9 dec. 2012

Bär och fruktremmar, salvakokning, hönspyssel och sparkåkning!



Helt underbart väder idag, tänk vad solen kan påverka humöret?! Har varit ute idag, både på långpromenad med hunden i skogen och på sparkåkning. Långpromenaden var ovanligt jobbig då det verkar som inga andra går ut i skogen när det har snöat över 50 cm snö... men jag är ganska envis så, visst, jag gick idag igen. Men attans vad jobbigt det är... jag har ju inte så långa ben ;-) jag är ju bara dryga 1,50 så en halvmeter snö är mycket.


Jag har också hunnit med att köra lite spark! Och det är verkligen så roligt. Jag hade med mig hunden och det gick bättre och bättre när hunden förstod att hon skulle springa bredvid och inte korsa framför. Kan nog tänka mig att det är roligt om hon får "dra släde" men då måste jag först införskaffa mig utrustning till henne. Nu får det räcka med att vi tränar, hon springer bredvid och jag kör sparken!


Hönsen har också blivit ompysslade idag. Brr... det har det lite kallt nu men när solen skiner på så blir det härligt varm i Glädjehuset. Vi har faktiskt köpt en termometer som maken har monterat inne i Glädjehuset så vi kan se hur kallt det blir. Just nu är det -3 ute och i Glädjehuset är det -1 grad enligt termometern. Problemet är att termometern hänger högt upp för att hönsen inte ska picka sönder den och då visar den ju inte hur varmt det är var hönsen sitter. Jag gick ut med en vanlig kvicksilvertermometer och stoppade ner den i kutterspånet i någon minut och då visade den att det var 5+. Så kanske mittimellan är rätt? 


Jag har även hunnit med  bär- och fruktremmar som jag gillar så mycket. Egentligen är det inte lönsamt att göra dem i vanlig ugn...det tar en evighet men de är ju så goooda! Godare godis får man leta efter... Det blev både hallonremmar och björnbärsremmar. Jag brukar blanda olika smaker så som hallon, banan och aprikoser. Och idag blev det även björnbär och plommon.

 

Och så har jag kokat salva under kvällskvisten. Det tar längre tid än man tror... eller rättare sagt; jag hade faktiskt glömt hur mycket pyssel det var. Det blev i alla fall två sorters salva och två olika cerat! Nu ska de bara svalna så ska de torkas rent och etiketteras. I morgonkväll paketerar jag och skickar i väg beställningar. Sakta men säkert så kommer burkarna till sina nya ägare ;-)

Nu är jag bra ledbruten. Ska hoppa in duschen och sen är det bara plocka ihop inför morgondagen innan det är läggdags. Och vad jag längtar efter sängen... men först måste jag torka salvaburkarna och lägga lock på.

För övrigt är jag helnöjd med dagen!

Vi ses!

12 kommentarer:

  1. Oj. Oj så flitig du har varit ... som ett litet bi har du legat i !
    Fruktremmar har jag också tänkt jag skulle göra någon gång men har hitills inte kommit till skott ... har recept från Renée Voltaire... det verkar både spännande och gott !!
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har också börjat med fruktremmar efter Renée voltaire. Mycket gott!

      Radera
  2. ÄNTERLIGEN!!!
    ojojojj mina skruckna händer och fötter jublar i kör när jag läste att du kokat salva.
    Beställning kommer på mail...
    Skall du inte ta och köpa dig en tork?...fniss
    Vi har också sparkar och på våra grusvägar saltas eller sandas icke så vi kan sparka oss långväga... härligt transportmedel!
    Skönt att se att taket höll i glädjehuset,
    Kram Malin

    SvaraRadera
  3. Oj, vad flitig du varit.
    Här har vi haft ca 20 minus i dag, så det blev ingen promenad idag.
    Ha det fint!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Vad kul att jag hittade in till dig. En blogg i min smak! Den hamnar bland mina favoriter direkt.
    Själv har jag precis kastat mig ut i bloggvärlden och startat min egen lilla blogg. Kom och hälsa på!

    SvaraRadera
  5. Muuums ! godis i min smak oxå. Har precis knaprat i mig de sista plommonremmarna från i fjol. Hmm, kanske skulle man råna frysen och göra sig lite remmar, tack för påminnelsen. Har du förresten provat med äpplen nån gång ? Har ju en massa fallfrukt kvar, kanske skulle man testa. Hemkokt salva, vad härligt. Det var mååånga år sedan nu jag gjorde, och visst är det mycket pyssel innan det blir färdigt.
    Förstår att du är nöjd med din helg :-) Ha en fin vecka
    Kram ! Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  6. Fruktremmar? Som konserveringsmetod brukar man kalla det fruktläder. Det är ju mycket vanligt i varma länder, sedan 1000-tals år tillbaka

    http://en.wikipedia.org/wiki/Fruit_leather

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aaaa sorry Kurt.
      Eftersom jag inte är 1000-tal år gammal så hade jag inte så bra koll ;-) nä jag blev inspirerad av http://www.reneevoltaire.se/produkter/?product=116&e=c för några år sedan.
      Men det är klart att jag kan kalla det för fruktläder också... eller nja.. vi får se!

      Radera
  7. Men så roligt att kunna göra egna fruktremmar! Har sökt men inte hittat något recept på nätet. Det finns säkert men inte som fruktremmar i alla fall.

    Så duktigt av dig att göra egen salva till försäljning. Sånt gillar jag!

    Hoppas du njuter av adventstiden och vintern!

    SvaraRadera
  8. Jodå, jag hade nog sökt på fel begrepp ändå, för nu har jag hittat recept.

    /Märit

    SvaraRadera
  9. Mums! Läckra bilder Räkna in mig bland dina nya chili och fruktrems-fans.

    SvaraRadera
  10. Jisses, vad du hann. Och vilken energi! Beundran, beundran.
    Hej hopp!

    SvaraRadera