26 dec. 2012

Utvärdering mål 2012; hälsan

Lite ironiskt konstaterar jag att jag ska utvärdera målet  hälsan 2012 och jag ligger i en dunderförkylning! ;-) Nu är det inte förkylningen som ligger i fokus utan de mål som jag hade satt för 2012...

Det var viktigt för mig att det inte var nyårslöften utan mål att arbeta mot och med facit i hand så var det rätt. Allt gick inte som det skulle kan jag konstatera, det blev inte som jag hade tänkt mig... i april fick jag två blodproppar och en rejäl varning om att börja ta hand om mig själv. Återhämtningen har varit lång och kämpig och än idag är jag inte hundra procent återställd med det går åt rätt håll. Så med det i minne ska vi utvärdera följande mål:

 
Hälsan
Detta år kommer gå i ego-tecken. Det vill säga att försöka sätta mig själv främst och inte alltid göra allt för alla andra. Förstå mig rätt, jag menar inte att jag ska strunta i omvärlden eller nära och kära, nej jag ska bara tänka lite mer på min egen hälsa. Ett stort förbättringsområde!
 • T ex så ska jag (fortsätta) arbeta för att jag ska hinna träna, jag behöver få mer energi samt tappa 10-15 kilo i vikt, dessutom skulle jag vilja vara vältränad! :-) Hm... tyvärr är resultatet av att inte röra på sig som förut (pga blodpropparna) ett hinder för att gå ner i vikt. Nä, det gick inte som planerat utan tvärtom, jag har nog lagt på mig några antal kilon och är långt ifrån vältränad...
 • Lyxa till med någon behandling så som massage, ge mig själv lite positiv uppmärksamhet då och då. Ha ha ha, ja en massagebehandling har jag unnat mig... här om dagen. Den 22:a december fick jag till det och jag fick sjukt ont i kroppen. Det var som om en ångvält hade åkt över mig. Och så blev det skäll... "du måste ta hand om dig" Och kanske är det därför förkylningen bröt ut?
 • Byta jobb. Jag behöver ta tag i mina stressrelatera symtom. Och även om jag gillar mitt jobb så är det dags att börja tänka lite mer på mig själv. Blir spännande att se vad jag kan komma hitta på när "jag blir stor". Ja ja minsann! Jag skrev på ett nytt jobb precis dagarna innan blodpropparna och började mitt nya jobb i augusti. Helt nya förutsättningar och helt nytt arbete som är himla roligt. Tyvärr är det svårt att lära gamla hundar sitta har jag fått erfara då jag har svårt att låta bli att ta på mig för mycket jobb. Så mina utvecklingsområden på jobbet är för 2013 att lära mig att säga nej samt att gå på handledning.
 • Att bli en löpare! Men då måste jag bli frisk från hälsporren... Nej och åter igen nej! Inte med två blodproppar... kanske nästa år. Löparkläderna väntar i garderoben. Och så försökte jag faktiskt cykla i höstas till jobbet några gånger, tänkte att det var bra. Dock var inte benet av samma åsikt som hjärnan... så jag fick ställa cykeln till våren. Men jag har fått bort hälsporren så det är bra.
 • Unna mig fler kulturella upplevelser. Gå på vinprovningar, teater, "trädgårdsmöten" opera och annat som känns intressant. Detta betyder inte att jag skulle tappa mina ideal eller ge upp mina värderingar. Man kan göra både och. Oj, en mat och vinmässa har jag varit på så jag kan nog inte skryta med att detta mål är förverkligat.

Summa summarum kan man väl konstatera att hälsans mål för 2012 inte gick riktigt som jag hade tänkt mig. Mycket kvarstår och får faktiskt följa med till 2013 med viss modifikation. Men jag är nöjd att jag har fått möjligheten att byta jobb för det är inte så himla lätt.

Har du haft några mål eller löften som hade passat 
under kategorin hälsa och hur har det gått?

Väl mött!

Ps. Eftersom det var ganska lätt (tyvärr) att utvärdera detta mål så fortsätter vi med nästa... snart. Och det blir huset!ds.

7 kommentarer:

 1. Hej jag gav inte heller några nyårslöften hade också mera mål, sitter också här med en förkylning....just nu. Själv har jag ju börjat cykla och gå betydligt mer eftersom jag börjat Turfa och finner glädje i det. Vikten står stilla... men hoppas att mer rörelse ger rörelse neråt på vågen....=).
  Nu kommer det nog att bli en hel del tomatprovning hos mig dagarna framöver. Byter gärna fröer med dig senare i vinter!!!! Har ju några kvar=).
  Nu ska jag också ta tag i hönshusbygget äntligen skall bli så roligt.
  Ha en fin fin dag / Gela

  SvaraRadera
 2. Blodproppar låter inte trevligt alls. Hoppas du kan fortsätta jobba mot dina hälsomål under 2013.
  Jag ger inga löften men, som du, mål att sikta mot. Jag hade ryggskott för lite mer än 2,5 år sedan och efter det började jag på allvar träna mer regelbundet. Det har gjort nytta för min klena rygg, dåliga nacke och ja, dåliga leder överhuvudtaget. Jag behöver variera mig när jag tränar och måste öka dosen sakta annars svullnar knäna tex. Jag tränar inte för att gå ner i vikt utan för att få en kropp som håller, för att inte ha ont. Ska fortsätta jobba mot mål!

  //Marina

  SvaraRadera
 3. Du är väl medlem hos tomatmannen Åke Truedssons Tomatklubb: http://www.tomatklubben.se/

  Black sea man finns här: http://davesgarden.com/guides/pf/go/88667/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart jag är medlem hos Åke! Fick medlemsbladet några dagar innan jul, och massor är redan förprickade ;-)

   Radera
 4. Tomatklubbens medlemsblad 2010 innehöll hela 500 olika sorters tomater.

  SvaraRadera
 5. Nyårsmål låter som en sund ide´, det ska jag börja med. Hoppas ditt kommande år blir fint, och att du får må bra !

  SvaraRadera
 6. God fortsättning på julen Johnna ! Hoppas du är på bättringsvägen med förkylningen. Vilka urfina vinterbilder du tagit det sista !
  Näää, jag är dålig på mål och nyårslöften. Fast lite mera vila mellan varven tänker jag unna mig nästa år, he he, så får vi se hur det går ;-)
  Jag har annars lärt mig på senare år att lägga in träningen i vardagen....tex att knipa med rumpan när man står vid spisen och kockar, eller göra benlyft och benböjningar. Eller ta en danssvängom när det kommer en bra låt på radion och vifta frenetiskt med armarna. Ja jag säger då det, det ser nog rätt KUL ut när jag lagar mat :-))
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera