19 maj 2013

Tomater i Glädjehuset!


53 (!) tomatplantor har flyttat in Glädjehuset denna helg tillsammans med några paprikor och chilisar. Jag kan konstatera att jag skulle behöva ett Glädjehus till för att få plats med chiliplantorna... Vi får se hur jag löser det hela, kanske får jag plats med krukor på nåt sätt... 
I lördags morse började jag med att vända allt strö en sista gång. Puh, det var varmt, 25+ redan tidigt på förmiddagen. Och sen gjorde jag gångarna... eller var det bäddarna jag gjorde? :-) Anyway, det krävdes tre välförtjänta pauser innan jag var färdig med bäddarna. Värmen steg i rask takt och jag gissar att det var minst 100 grader där inne! Ja det kändes så i alla fall så när jag skyfflade i denna enorma kompost.

Efter bäddarna var iordninggjorda vattnades dem ordentligt. Sent på eftermiddagen började jag plantera mina tomater. Hm... ja, det var inte bara att plantera... näe tomaterna hade hunnit växa tokmycket och var i ett virrvarr som jag var tvungen att reda ut först. Och så fick jag avbryta planteringen på kvällen och göra klart i förmiddags. Men nu är de nere i "jorden" även om endel ser lite hängiga ut. Men de tar sig förhoppningsvis! Dessa sorter har fått plats i Glädjehuset, vissa sorter flera än en.

Garderner´s delight 
Black Cherry
Gelbe Dattelwein
Isis Candy
Principe Borghese
Sun Gold Cherry
Green sausage
Green Zebra 
Illini Gold
Plum lemon
Chudo Sveta
Purple Russian 
Roma VF
Stupice
San Marzano 2, 
Taxi
Wapsipinicon Peach 
Black Russian 
V desjatku
Azoychka
Black Krim
Big yellow zebra
Chocolate Stripes
Malakhitovaya Shkatulka
Marmande
Ananas Noir
Black Sea Man
Summer Cider
Pembe Domates 
och
Tomàquets de penjar

Så nu håller jag tummarna för en riktig tomatsommar!


(Om du vill veta mer om Glädjehuset så klicka på bilden högst upp till höger.)

4 kommentarer:

 1. Mi cultivo favorito es el tomate. En Santander es muy dificil cultivar porque no tenemos muchos dias de sol. Al final tendré que poner un invernadero como has hecho tú.
  Suerte con tus tomates y que al final de verano comas muchos.

  SvaraRadera
 2. Jag önskar dig en god tomatsommar. Här håller också tomatplantorna på att flytta ut. När jag ser dina frodiga plantor blir jag dock lite tveksam till mina egna gröna fingrar. Mina är så kangliga. Får väl tänka positivt och se det som att de är mycket högre : )

  SvaraRadera
 3. Wow vilket lyxigt boende för tomaterna! Där kommer de väl producera i massor gissar jag :). Oj vad många skojiga sorter. Jag är lite mer sparsam och har en planta Sungold (som jag såg att du också sått) och två stycken 'Mei Wei'. Den är jag supernyfiken på för jag har hört att den ska vara så himla god! Hoppas det.

  Ha det bra!

  Kram Malin

  SvaraRadera
 4. Wow, vilket gäng! Jag har nog en del kvar att lära om tomater, har bara två sorter som jag inte ens vet namnen på! :) De kallas bara "den gula" och "den röda"....

  SvaraRadera