12 juli 2010

Fläderblomsdryck


Nu blir det till att laga lite fläderblomsdryck! Plötsligt märker jag att flädern börjar blomma och mer än där till. Den ser ut att blomma "över". Dessutom så sågade jag ner en av mina stora buskar/träd i vintras då den var över 2,5 meter hög. Så det blir endast blommor från ett mindre träd i år. Till nästa år kanske att mina nya fläderbuskar blommar?!

Fläderblomsdrycken är en favorit dryck hemma hos oss och dricks sommar som vinter. Jag fryser ner i frysaskar för längre hållbarhet. Förra året gjorde jag även fläder/rabarber dryck som var himla god.

En enkel sats:
30 st fläderblomsklasar
3 st stora citroner
1.5 liter vatten
1.5 kg strösocker
50 g citronsyra

Jag sköljer blommorna i vatten med salt en timme ungefär för att få bort småkrypen. Sedan skrubbar jag citronerna noggrant, river skalet och skär dem i skivor. Allt detta lägger jag i en bunke eller mathink med fläderblomsklasarna. Sedan kokar jag upp vatten och socker, blandar i citronsyran och häller över fläderblommorna. Detta får stå i källaren i svalkan i tre dagar. Därefter silar jag saften och fryser in. Nåja, lite sparar jag i flaskor också!


5 kommentarer:

 1. Åh, jag blir så stressad - måste ut och plocka imorgon innan det är för sent. Att bo i Halland och missa flädersäsongen är så gott som kriminellt...och ett totalt avsteg från traditionerna. Måtte det svalna lite när jag ska upp och klättra.

  Var det blandat rabarber och fläderdryck?

  SvaraRadera
 2. Mamma mimmi:
  Ja jag gjorde en blandning med rabarber och fläder för första gången förra sommaren. Mycket gott. Annars har fläderdrycken en mångårig tradition här hemma!

  SvaraRadera
 3. Då får jag ta och prova det med - låter riktigt spännande.

  Ännu ett litet omnämnande hos mig idag eftersom du är min verkliga favoritbloggare på leva hållbart området.

  Kram från Mimmi i ett regnigt Halland - då växer det ju i alla fall på bra i landet!

  SvaraRadera
 4. Mamma mimmi: tackar ödmjukast! Blir ju så himla glad över dina ord, nästan som ett barn på julafton!

  Ååå regnar det hos dig?! Jag hoppas verkligen att det gör det snart hemma hos oss också! Det är så varmt och kvavt att jag blir sjuk.

  SvaraRadera
 5. Jag har en liten fråga om sköljandet av fläderblommorna, hur menar du med sköljer en timme med vatten och salt. förklara gärna lite mer ingående.
  TACK
  p.s hittade dig idag ska följa med glädje d,s

  SvaraRadera