13 juli 2010

På väntelistan!

Bild från Ordfront

Denna ligger på väntelistan och ska komma ut snart. Den ges ut av Ordfront och är en "uppföljare" eller snarare ett steg vidare i matdebatten. Här kan man också läsa flera sidor i smakprov om man önskar.

"Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även att bre sina egna smörgåsar. Och för den som driver en korvkiosk är det betydligt lättare att få tillstånd att servera pulvermos än riktigt potatismos. Att hantera färskvaror betraktas idag som ett högriskprojekt medan hårt processade och oaptitliga matprodukter paradoxalt nog uppfyller samtliga myndighetskrav."

Ser fram emot denna bok och hoppas på ett meningsfyllt innehåll utan klyschor och abvious things. Lite mer matnyttigt, kanske ett matmanifest?!


Bild från Ordfront

Ordfront ger också ut den Föraktade falukorven som jag nog också beställer så fort Döden i grytan kommer ut. Även här kan man läsa utdrag som smakprov från boken. På Adlibris kan man läsa följande; "»När slutade det handla om mat och började istället handla om näringsämnen? Vem blir glad och belåten av att äta proteiner, fett och kolhydrater, fibrer, omega3 och E-vitamin, när man borde äta kalvstek med små stekta kulpotatisar, gräddsås, pressgurka och gelé? Det har blivit dags att vrida klockan rätt och visa att det faktiskt är helt okej att äta pizza och att det inte finns någon anledning att bannlysa ketchupen.

Jag ser mig själv som en gerillakrigare som strider mot snobbar som tycker att det är var och ens plikt att rulla sina egna köttbullar, gjorda på hängmörad färs från gårdsbutiken Långtbortistan. Mot sektlika dietanhängare och en livsmedelsindustri som är skamlös i sina försök att lura oss och rida på den ångestvåg som plågar oss.
Men jag nöjer mig med att säga: Låt oss starta ett ketchupkrig!«"

Hm...spännande! Känner att jag och Karin inte alltid står för samma sak och att hon väcker till och med aggressioner hos mig emellanåt . Men jag ser fram emot att läsa boken! Läser på DN av Hanne Kjöller om vad hon tyckte om boken... "Men det jag framför allt saknar är resonemang om smak och doft." japp.... så det kan gå.

Ja då är det bara att invänta på att de finns till salu. Eller egentligen till att Döden i grytan kommer ut.

8 kommentarer:

 1. Åh vilka spännande böcker! Känner som du ang falukorvsboken, den blir jag antagligen jätteprovocerad av. och det är rätt nyttigt det också. =)

  SvaraRadera
 2. Ja...ofta känns det som hon vill ha publicitet för publicitetens skull inte för sakfrågor...

  http://www.aftonbladet.se/matvin/karinahlborg/article1929959.ab#

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/karinahlborg/article5996627.ab

  SvaraRadera
 3. Verkar intressant, ska läsa Marit Paulsens "Laxen...

  SvaraRadera
 4. Jag tänker också beställa dessa två böcker. Fast man blir ju lite orolig när man redan nu hittar fel i ”Döden i Grytan”.

  För påståendet: ”…Och till slut är det endaste de riktigt stora industrierna som klarar av de nya skärpta hygienkraven som ständigt ska höja produktsäkerheten” överensstämmer inte med dagens livsmedelslagstiftning då denna lämnar mycket utrymme för företagaren att införskaffa de rutiner som behövs för en säker mathantering. Den gamla livsmedelslagstiftningen – innan 1 juli 2006 – var betydligt mer detaljstyrd. Detta kan ex. bevisas genom att det nu växer upp många småskaliga leverantörer och de får ju tillstånd för sin verksamhet av myndigheterna, annars hade de ju inte förekommit och växt i antal.

  Dessutom verkar förkomma faktafel vilket du kan läsa om här: http://livsmedelsbloggen.se/2010/06/29/nyheten-som-hemlige-kocken-glomde/

  Här finns också en debatt om samma bok: http://louisekonsumentkoll.se/doden-i-grytan/

  Fortsatt härlig sommar, med mycket god och säker mat, tillönskas från Joakim.

  SvaraRadera
 5. Hannele: ja jag borde läsa Paulsens laxbok... har faktiskt inte riktigt orkat med den än. Skärpning på mig.

  Joakim: Visst är det spännande med människor som vågar ta upp viktiga ämnen till debatt?! Håller inte alltid med Mats Eric Nilsson men han har verkligen lyft upp frågan om mat och mat. Och jag håller verkligen allt som oftast inte med Karin Ahlborg men visst har hon också poänger som man inte kan förbise.

  Jag har inte problem med "E" om det är nödvändigt och ibland är det en viktig ingrediens. MEN när man stoppar i sig endast kemikalier då tycker jag att det har gått för långt. Att rökta produkter inte är rökta utan fyllda med rökaromer och färgämnen...inte ok... osv osv.

  Jag ska absolut gå in kolla "dina" länkar. Intressant!

  SvaraRadera
 6. Tack för boktipsen! Falukorvsboken ligger redan och väntar på bibliotekets reservationshylla och den andra ska jag genast beställa.

  SvaraRadera
 7. Anki; hoppas det blir intressant läsning, jag längtar!

  SvaraRadera
 8. Vad tycker du nu när du kollat länkarna?

  Himla brab logg för övrigt som jag lagt till till mina favoriter.

  Ha De Gott / Joakim

  SvaraRadera