6 feb. 2011

Skyddsåtgärder

Läser just nu om hur man kan "ekoodla" i boken Odla ekologiskt av Bob Flowerdew. Han skriver om
 • kompostering,
 • förbättra jorden,
 • undvika kemikalier,
 • använda "rätt" växter,
 • uppmuntra djurlivet,
 • odla ekologiskt,
 • att planera en ekologisk trädgård
 • och säsong: ett år i trädgården.
Hos mig är uppmuntra djurlivet en sak att utveckla, på olika sätt. Bygga fågelholkar, humlebon, vatten i trädgården, olika gömställen för sländor,nyckelpigor och igelkottar. Fortsätta att ha dunge med nässlor, lite rishögar och inte städa rent. Enligt Bob är blomflugan oerhört viktig och deras favoritväxt är sumpört. Det betyder att jag ska leta efter lite olika växter att plantera in i trädgården så som sumpört. Det finns en hel lista på vilka blommor är bra för vilka insekter.


Han skriver om tagetes med, att den är också nyttig för blomflugan. Jag har ju inte köpt tagetes därför men det var ju bra att veta :-) Det blev två olika tagetes, en kryddtagetes och en Mexikansk tagetes. Den ska svälta ut nematoder... Den Mexikanska tagetesen blir enorm och kanske att den inte hinner blomma i Sverige, vi får se. Kryddtagetesen är ju intressant för att man ska ju kunna äta den också:-) Jag gillar att växter har flera funktioner!

Hur tänker du runt skyddsåtgärder?

2 kommentarer:

 1. ÅÅÅ har länge försökt med att locka in djur i min trädgård. För många år sen hade jag dille på att försöka plantera in växter. Senadte vår gjorde jag en uruslig damm för att ev locka in fler grodor. Men de valde att simma i poolen istället. Ja skulle jag vara groda så hade jag också gjort det.
  Matar fåglarna vintertid och byggde fågelholkar med barna senaste vår. Några humlebon har jag ej lyckats med men att plantera blå bolltistel som de älskar det har jag gjort och nu självsår de sig som ogräs... Nässelrugge är bra att ha både till gödning och soppa den är faktiskt väldigt god. Har under många år odlat mycket tagetes detta år inget undantag.
  Men har nog mycket som kan göras än. ÅÅÅÅ den boken skulle jag vilja ha!!!!Kram Gela Tack för ett inspirerande inlägg.

  SvaraRadera
 2. Denna bok fick jag i 40-års present av min femåriga dotter! Snacka om passa de present! Och ja, hon hade valt den själv, hon är en bestämd dam!

  SvaraRadera