20 feb. 2011

Tomaterna i år och vad gör jag med dem?! (Svar på frågor)

Måste be om ursäkt för att jag har varit dålig på att svara på frågor de senaste veckorna. Det har varit lite mycket nu på jobbet och då kommer många ting i kläm. Om vi börjar med alla tomatfrågor eftersom inlägget kommer handla om kommande tomater, årets tomater.

En bra sort att rekommendera?
Nja, inte riktigt. Jag gillar många olika sorters tomater. Är ju medlem i tomatklubben och då finns det över 500 sorter att välja mellan! Puh, alltid lika svårt att plocka ut årets odling. Längre ner blir årets tomatlista.

Tomatrecept att dela med mig?
Hm... vet inte riktigt. En härlig het tomatsoppa på egna tomater och lite chili är ju något över det vanliga. Lite lyx i matväg. Sen petar jag ju ner tomater lite överallt egentligen. Tomater är ju än mer nyttiga när de är tillagade! Så här äts ofta maträtter med tomat som bas. Sedan är ju inlagda tomater mums under vinterhalvåret till både grytor och olika stekar. Maken fick grön tomatmarmelad i födelsedagspresent som han var mycket nöjd med.

Ketchuprecept?
Jag gjorde min ketchup från Åke Truedssons grund-ketchuprecept. (Det är han som håller i Tomatklubben.) Man hackar en massa tomater och lägger dem i en gryta tillsammans med lök och vitlök. Jag blandade även i riven färsk ingefära! Och så vitvinsvinäger, socker och lite kryddor. Enkelt och sjukt gott!

Hur odlar jag tomater?
Jag odlar dem i mitt tomathus. Det är inte så stort men ack så kärt hemmabygge! Lite tokvarning blir det på mig när jag flyttar in en pall i tomathuset och sitter där länge... bara sitter och njuter... Dock ska jag prova på att odla på friland i år med upphöjda odlingsbänkar. Vi får se hur det går.


Årets odling: Jag har redan sått några tomater som jag fått eller hade i lager;

Gardeners Delight är en coctailtomat som ska vara produktiv och tidig. 20 g röda tomater i långa klasar! Tror att de är som godis! Ska odla den i tomathuset.

Gul coctail, som man kan utläsa på namnet så är det en coctailtomat. Har fått den av Charlotta med bloggen Cesars trädågård. Det är hennes egna fröer så det blir spännande att se hur de tar sig. Ska odla den i tomathuset.

Ildi, jag hade gamla frön i lådan som jag provade och de har grott! Det är också en coctailtomat som är gul. Produktiv och medeltidig. Ska odla den i tomathuset.

Gul Rysk, vilket namn va?! :-) Kommer inte ihåg varifrån men jag tror att det är gulliga Charlotta som är ursprunget. De ska vara växthustomater, troligen högväxande. Blir ju intressant att se vad jag har petat ner i jorden! Ska odla den i tomathuset.

Outdoor Girl är med det bestämdaste från Charlotta! Lite koll har man ju :-) Outdoor girl är en busktomat med röda runda 50 g tomater. Den ska vara tidig... Ska odla den i tomathuset och prova den på friland.

Brandywine är en bifftomat från USA som är rosa. Mellan 200 och 600 g kan den gamla sort från Amishfolket bli. Man skulle kunna kalla detta för kulturarv. Ska odla den i tomathuset.

Och så har jag ju beställt från tomatklubben också som jag väntar på.

De Barao Black som är en växthustomat. Brunröd, 150 g, pastatyp, produktiv, medeltidig och från Ryssland. Ska odla den i tomathuset.

Tigerella som också är växhustomat. Röd med oranga strimmor, rund, 80 g, produktiv, medeltidig. Ska odla den i tomathuset.

Sweet 100 är en coctailtomat som ska vara söt och tidig. Jag ska absolut odla godis i mängder! Ska odla den i tomathuset.

Dulcia är en busktomat. Den är gul, "plattrund", 80g, produktiv och tidig. Ursprunget från Polen. Ska odla den i tomathuset och på friland.

Eva, busktomat från Ryssland. Har vunnit pris som bäst friland 2002, den är röd, 100 g, produktiv och tidig. Ska odla den i tomathuset och prova på friland.

Latgales från Lettland. Röd, rund, 80 g medeltidig och produktiv busktomat. Ska odla den i tomathuset.

Orange Solgud, Åkes egen mutation. Spännade! Orange 50 g rund och tidig. Endast 50 cm hög. Ska odla den i tomathuset och på friland.

Pertsevidnyi Polysatyi -Strimmig pepparlik! Röd/orange, avlång 50 g från Ryssland. Ska odla den i tomathuset, kanske på friland. Mitt wildcard.

Amish Paste en bifftomat som är röd hjärtformad! Ett måste att prova. Köttig, 200-300 g från USA. Ska odla den i tomathuset.

Allt som allt 15 olika sorters tomater! 4 olika coctailtomater, 3 växthustomater, 6 busktomater och 2 bifftomater. Har ju valt busktomaterna inte bara efter färg och smak utan också efter ursprunget då jag ska odla på friland. Polen, Lettland och Ryssland, kan någon klara sig bättre än den andre här i zon 2-3 - ute? Jag kommer odla i upphöjd bänk och vindskydd... En av årets speciella projekt!

5 kommentarer:

 1. min mor har flera sorter på en liten balkong

  SvaraRadera
 2. Gillar hur du har färgsatt namnen för att illustrera färgen på tomaterna. Kul idé :)

  SvaraRadera
 3. Du har fått en award! Visst blir det lite kedjebrevsvarning över dessa awarder...men tycker så mycket om din blogg så jag vill gärna ge din blogg lite uppmärksamhet. Awarden finns att hämta hos mig :-)

  SvaraRadera
 4. Kan man odla tomater i ett fönster måntro? Alla bara odlingsplanerar och jag sitter fast i en liten lägenhet utan balkong! Jag vill ju också vara med ju! :)

  SvaraRadera
 5. Vilken lyx att ha sånna möjligheter till tomatodling! jag får nöja mig jag med att köpa på bondens marknad. Gör alltid rostad tomatsås som jag fryser in, sjukt gött att ha till vintern! http://njutmaten.blogspot.com/2010/09/konsten-att-bevara-tomater.html

  SvaraRadera