26 feb. 2011

"Äter du bara ekologisk mat? Eller hemodlat? .... Unnar du dig inget?"


Ibland blir jag så full i skratt att jag inte vet hur jag ska bete mig. Jag fick en fråga av en kollega här om dagen, eller rättare sagt var det fler frågor på en gång; "Äter du bara ekologisk mat? Eller hemodlat? Unnar du dig inget?"

Kollegan fick inget bra svar av mig för jag blev så till mig, visste inte riktigt hur jag skulle ställa mig till frågorna. Jag bad återkomma när jag hade tänkt igenom frågorna. Och även om jag har haft sjukt mycket att göra denna vecka och förra veckan (kanske att ni har märkt min frånvaro?) så har jag tänkt på frågorna de senaste dagarna. Och allra mest den sistnämnda... Unnar du dig inget?

Ja var ska jag börja? Jo jag unnar mig massor av saker. Igår kväll till exempel åt jag brie och drack vin. Brieosten var inte ekologisk, inte hemmagjord, inte "närodlad" men ack så god. Och vinet då? Nä inte ens det var ekoloiskt denna kväll... My good, jag har syndat... Jag skulle absolut önska att jag hade egna druvor att göra eget vin. Eller egna getter och mjölkkor för osttillverkning. Men tyvärr, verkligheten ser inte ut så hemma hos mig.

Det andra jag har tänkt på är att "Unnar du dig inget?" blir så fel i min värld. Det är ju just det jag gör när jag väljer ekolosik mat, närodlat eller väljer efter säsong. Jag unnar mig bra mat och jag väljer med omsorg vad jag stoppar i munnen. Visst ibland slinker även skräpmat in i min mun men när jag väljer eko-när-säsong då "unnar" jag mig. Tror människor att dessa kategorier av mat är tråkig mat? Hm... jag förstår inte...

Dessutom så skulle jag önska att jag kunde vara helt och hållet självförsörjande! Tänk om jag kunde äta egenodlade grönsaker året runt? Äta eget kött och aldrig behöva komplettera från köttdisken i affären. Eller fiska min egen fisk... Och så kan jag hålla på... Men tyvärr kompletterar jag från affären och då väljer jag gärna med omsorg. Och ibland så köper jag brie och vin som fredagsmys! Så det så!

13 kommentarer:

 1. Ja du, förstår att du blev lite mållös. Det är väl just det vi (som inte är lika duktiga som du) INTE gör, unnar oss bra mat! Att köpa första bästa man hittar i affären och strunta i allt annat, det är ju att vara lite lat...
  Men kanske var det det hon menade? Att du inte unnade dig att vara lat på det sättet? För det är ju onekligen mer jobb och planerande om man vill äta bra ekologisk och närproducerad mat. Även om jag förstår att det också kan bli en livsstil. I vilket fall, man unnar sig på olika sätt. Idag ska jag unna mig ett loppisbesök på en för mig "ny" butik - även om hela hemmet behöver städas och mat lagas för det kommer gäster ikväll. Men med en lite kortare frukostätning så hinner jag nog... jag unnar mig det... ;-)

  SvaraRadera
 2. Ha, ha...har själv fått liknande frågor,fast ofta lite mer "inlindade".
  Tror att man måste inse lyxen och att det är nyttigt att få längta lite efter vissa livsmedel ibland.

  Jätteintressant blogg, trevlig helg//Eva

  SvaraRadera
 3. Intressanta tankar. Jag gillar att välja ekologiskt och försöker tänka på säsong. När jag väljer vin är det lättare för mig att välja ekologiskt vin eftersom jag ännu inte utvecklat något särskilt vinkännarsinne. Ost finns ju också en del ekologiskt. Det svåraste att "unna" sig enligt mig är frukt. Det är så svårt att hitta den frukt jag vill ha med de krav jag helst av allt vill fylla.

  SvaraRadera
 4. Att köpa och äta ekologist är ju att unna sig. Smakar bättre, jag mår bättre, Moder jord mår bättre.

  SvaraRadera
 5. Ja, människor ser helt tydligt olika på hur man gör för "att unna sig". Jag håller med dig, jag ska idag unna mig en hembakad pizza med egen köttfärs men med köpe-ost och köpe-ananas. Och unna mig.
  Men att det skulle vara krångligare att handla ekologiskt, det kan jag inte hålla med om. Varorna står ju på samma hylla invid varandra. Bara att sträcka ut handen åt rätt håll :-)
  Men finns inget alternativ så blir det till att ta det som bjuds förstås.

  SvaraRadera
 6. Ibland kan jag se att det är en generations fråga. Mina föräldrar t.e.x förstår inte alls hur jag kan köpa den där dyra löken som ligger precis den billiga när de ser likadana ut.

  SvaraRadera
 7. Haha...."Idag ska jag unna mig något riktigt besprutat" eller... "Nu har jag jobbat så hårt hela veckan...jag ska nog unna mig lite modifierad stärkelse" Konstig tolkning av ordet "unna" tycker jag. Är det inte att unna sig att man slipper de där sakerna, tänker jag?

  SvaraRadera
 8. Marie: Hoppas att du hann med allt och hittade dig något på loppisbesöket som du kunde unna dig. Och vad beträffar frågorna... ja jag ska se vad kollegan egentligen menade....

  Eva: ja det här var inte så inlindat. Rakt på sak så att säga! I och för sig gillar jag raka puckar men nu blev jag lite tagen...

  Anna Eleonor: Håller med om att frukten är svår. Äpplen är hårt besprutade och smakar inte mycket så här års om man jämför med svenska sommaräpplen.

  Ilahinoor: Vad roligt med en ny frende och du har helt rätt!

  SvaraRadera
 9. Malin: så du har inget eget ananasträd...? Trist ;-) Hemmalagad pizza är ju så gott! MUMS.

  Holzdesign: Ja i många fall kan det absolut vara en generationsfråga. Det är ju också en viss generation som kom på pulversås och annat "gott". Men min medarbetare är faktiskt några år yngre (?) än jag....

  Tove: "Idag ska jag unna mig något riktigt besprutat" eller... "Nu har jag jobbat så hårt hela veckan...jag ska nog unna mig lite modifierad stärkelse" Hahahahah den ska jag ta med mig tillbaka till kollegan!

  SvaraRadera
 10. Ja, herregud ibland har man verkligen inget bra svar på den sortens frågor. Brukar bara konkludera att vi viss kommer från olika planeter, solsystem....

  SvaraRadera
 11. Kan inte låta bli att tänka på när jag och maken säkert stod i närmare tio minuter i fredags inne i mataffären och försökte lista ut vad vi skulle "unna" oss för gott....något färdigt till fredagsmyset. Vi stod tysta och titade ömsom på varandra och ömsom ut i butiken. De som passerade trodde säkert vi var sura på varandra ;-)

  I stället var vi mest förundrade över att det kunde finnas så mycket mat som vi inte ville ha. För vi insåg att den godaste maten gör vi själva hemma. Vi var inte sugna på något av de "färdiglagade lyxigheterna" som mataffären lockade med....som de ville få oss att "unna oss". För de håller helt enkelt inte måttet.....

  SvaraRadera
 12. Mamma Mimmi: mmm jag försöker verkligen förstå och inte se ner men ibland fattar jag ingenting... :-)

  Fru Purjo: ja färdiglagat är svårt... om jag köper något färdiglagat till mig själv så kan det bli en grillad kyckling även om jag inte borde. Men det är gott om man väljer goda tillbehör till som keso och grönsaker. Egentligen vill jag ju inte stödja kycklingproduktionen, eftersom jag inte kan se varifrån den grillade kycklingen kommer... Och så köper jag mot min vilja färdig lagade köttbullar och billys pizza till bestämda tonåringar här hemma. URK

  SvaraRadera
 13. Jag brukar unna mig med mango då och då, annars så föredrar jag svensk frukt för miljöns och vettighetens skull. Och en och annan krav-banan, javisst.

  Jag håller med om att eko-mat/närodlat är att unna sig saker!

  SvaraRadera