29 feb. 2012

Doftpelargoner!


I söndags var jag tillsammans med Mari på äventyr i det heliga pelargonernas land ;-) På Ekerö finns ERA garden som har pelargoner och åter igen pelargoner och en kunnig ägare. Jag som inte kan så mycket om pelargoner kunde fråga hur jag skulle sköta dem och vilken som var den finaste av sticklingarna.

Jag köpte några doftpelargoner samt "nåt" annat i pelargonväg. Här hade man kunnat lägga många pengar då det fanns mycket roligt att handla. Det som är spännande med pelargoner enligt mig är att de går att äta! Jag gillar ju saker som är vackra OCH ätliga. På odla.nu finns några roliga recept och en bra artikel. Vad sägs om pelargonglass, rosenpelargonkaka med glasyr, mjuk chokladkaka med pelargoner eller fryst cheesecake med pelargonsmak?

Jag har några pelargonsticklingar från förra året som jag har övervintrat och så fick jag några av Blomkronan. Dessutom fick jag en stickling av min svärmor av pelargonen jag hade köpt till henne. Det betyder att jag jag har en liten söt samling av pelargoner som jag måste ta hand om på bästa möjliga sätt. Inte trodde jag att jag skulle "samla" på pelargoner men ja ja, nu har ju min samling. :-)
  • Dr Westerlund- doftpelargon - stark söt rosendoft
  • Concolor Lace - doftpelargon - söt av nötter
  • Ashby - doftpelargon- fräch, fruktig doft
  • Charity - doftpelargon. ros och citron
  • Prince of Orange - doftpelargon -apelsin
  • Peache Creme -doftpelargon - persika
  • Mint Rose - doftpelargon - mint
  • Atomic Snowflake - doftpelargon-ros
  • ERAs Patricia - stjärnpelargon - limgrön med vita dubbla blommor
  • Springfield Black - engelsk pelargon- en av de svartaste blommor
  • namnlös, "nr 6" - gröna blad med vita kanter, rosa blommor (från Blomkronan)
  • namnlös, "nr 11" - mörk/ljus gröna blad med rosa blommor (från Blomkronan)
  • "nr 1" vildpelargon P Tetragonum. (från Blomkronan)

Japp det var pelargonerna ;-)


Tillägg: Nåt helt annat; är det någon som vet om det är tillfixat med blogger så att man kan svara på kommentarer för var och en som har kommenterat? Alltså inbäddad kommentar? Jag hade det ju i början när det var möjligt men det gav så många problem så jag tog bort det. Men det är en funktion som jag saknar.... Någon som vet nåt?

28 feb. 2012

Säsongsbetonad mat eller...?


Man kan kalla det för säsongsbetonad mat eller kanske en akut åtgärd till torra halvtrötta morötter? Med gröna nackar och groddar, svartfläckigt skal såg de inte alls ätliga ut. Men lite putsande och skalande så blev det schyssta morötter igen. Det blev grönsaksbiffar med bovetesallad och rödkål med apelsiner!

Grönsaksbiffarna bestod av morötter, palsternacka, kikärter, rödlök, vitlök, bladkorriander, ägg, salt och peppar. Jag skalade morötterna, palsternackan och rev dem. Mixade kikärter, korriander och lök, dock inte för fint då jag gillar tuggmotstånd. Blandade allt och stekte på medellåg värme. Och attans vilken god måltid det blev.


Jag städar frölådan, planerar köksträdgård och ritar drömmar. Nu ska det bli ordning och reda!

Igår druttade jag på röven, det var glashalt när jag var på promenad med hunden. Slog i ryggen och huvudet, tyckte inte att det var så farligt så jag fortsatte min promenad. Dock kräktes jag efter ett ca 20 minuter på den fortsatta promenaden, blev yr och fick huvudvärk så det var bara att ta sig raka vägen hem. Idag blir det till att vila huvudet... så jag passar på att leka med frölådan, läsa favvoböckerna och planera. Man får göra det bästa av situationen!

Har tänkt mig sortera bort alla gamla frö påsar, både tomma och de med gamla frön i. Helt galet vad jag har samlat på tomma (?) fröpåsar... Jag har planerat att städa frölådan för bättre översikt (jag lovar) men inte riktigt kommit mig för.

I söndags var jag på snabbvisit hos Gela och blev inspirerad av mången ting, bland annat hennes frösortering. Hon hade i sin tur fått ideén från Blomkronan och sorterat alla frön och satt in dem i en pärm. Helt galet mycket jobb och min ambitionsnivå ligger mycket mycket lägre! Sortera och slänga blir min variant.

Lådan är städad och mycket är slängt. Jag borde tagit en före bild ;-) Då vällde det över och allt rymdes inte i... Det kan också förklara att jag saknar några fröpåsar som är beställda tidigare i år...? Jag får nog leta bland mina gömmor. Vill ju inte beställa nya frön av det jag redan borde ha någonstans.


Favoritböckerna är framme när jag ska planera min köksträdgård. Har redan flera små-ritningar och har tänkt mycket men nu ska det bli på riktigt. Det ska samplanteras och jag tänker ekoplanteringar! Böcker som jag läser om och om igen för att få det bästa möjliga med mig:
  • Köksträdgården av Lena Israelsson
  • Köksträdgrden - det gröna arvet - av Lena Israelsson
  • The Self Sufficient-ish Bible av Andy & Dave Hamilton
  • Self Sufficiency-boken av John Seymour
  • Odla dina egna grönsaker av Åke Truedsson
  • Odla ekologiskt av Bob Flowerdew
Och så den nyaste boken i samlingen; How to grow Winter Vegetables av Charels Dowding. Ja, av namnet förstår ni att jag planerar även för vinterhalvåret...


... Maken köpte mig en ny anteckningsbok size XL! Det är A4 format men tre gånger så tjock som ett normalt häfte. Den är uppdelad med 10 flikar, 80/20 med linjerat och rutat. Perfekt att samla information och ritningar i. Har redan börjat samla recept på inläggningar, ketchup och såser :-) I huvud sak ska jag samla tips om hur jag ska odla för bästa resultat; växtföljder, växtkombinationer, bästa sorter för odling hemma hos mig, "insektsmotstånd", mina planer med mera. Och så ska jag samla ritningar på de rutade sidorna. Allt i samma häfte i stället för både här och där!

How to grow Winter Vegetables är det nyaste tillskottet och ska hjälpa mig med sen höstodling tänker jag. Den är ju inte riktigt för våra vinterförhållanden men ger bra matiga tips ändå. Jag har en plan... ;-) Jag har även påbörjat en så-kalender för att göra det lättare för en virrpanna som jag. Den kommer fyllas på efterhand vad jag lär mig och vad jag gör i praktiken. Kan lägga till att jag odlar i zon 2 till gränsen av zon 3.

Nu ska det bli ordning och reda!

27 feb. 2012

Med hopp om vår är hönsen ute och luftar sig!


Är hemma och jobbar idag. Ute skiner solen och viskar om vårväder även om det är noll-gradigt. Eftersom jag är hemma passar jag på att släppa ut hönsen från hönsgården. Deras hönshus ligger på baksidan av huset och står i skugga mesta delen av dagen och är fortfarande belagd med isplan. På framsidan av huset har vi sol och gräsmattan har börjat komma fram. Gissa om hönsen blev glada av solsken och gräs att sprätta runt i?!


RIR-tupparna visade sin fina sida för hönsen och kameran. ;-) Den bakre tuppen är Alfa-tuppen och håller ordning och reda på flocken. Hönsen är RIR-hönor och Sussex.


Jag tänkte att jag ska skämma bort hönorna så de fick både gammalt bröd och solrosfrön. Kucklet som kommer när de blir glada av lite godis är guld värt. Allt jobb med höns ger möda för besväret :-)

Den spräckliga Brahma-tuppen med några hönor var sega på att lämna hönshuset. Jag tror att han är mer frusen är RIR-tupparna. Hönsen är ju olika anpassade till vårt klimat och det märks när man har olika sorter... Han är ju ståtlig men ganska försiktig av sig, jag tror han är lägst i rang av tupparna.


Wilma the doggi undrade varför hon inte fick äta av brödet som hönorna fick... det är ju så gott...


Ägg produktionen är i full gång och jag säljer lite ägg på jobbet då det blir för mycket här hemma. Man kan inte baka hur mycket som helst och arbetskamraterna blir lyckliga av lite ägg. Det är ju nåt visst med "hemmaproducerade" ägg. Jag kan inte förstå varför alla inte har höns :D haha ha ha

Nä det blir nog några stekta ägg till lunch idag!

25 feb. 2012

Jisses, hur ska det gå med alla sådder?






Jag bara undrar, hur ska det gå med alla sådder innan jag får ut dem?! Tänk att jag var så orolig för att inget skulle gro... det är ju typ första gången jag sår perenner och ska göra blomsterarrangemang här hemma. De har grott över förväntan och jag små små plantor till min blivande blommande trädgård. En månad senare (efter sådd) och jag undrar hur det blir när ytterligare en månad har passerat och jag behöver mer plats...

1) Vit Rudbeckia White Swan Echinacea purpurea sådd 29/1
Jag räknade i morse till 75 plantor av denna vita ståtlighet. White Swan är huvudaktören i mina fjärilsrabatter och jag har tänkt att jag behöver många plantor för att det ska ge effekt. Och jag har fått många plantor - som så småning om ska skolas om! Puh!

2) Rudbeckiahatt Green Wizard Rudbeckia occidentlis sådd 29/1
Ca 25 plantor av Green Wizard som ska vara en uppstickare bland alla vita svanar.

3) Prickig Temynta Monarda punctata sådd 29/1
En av mina utfyllnadsblommor i fjärilsrabatterna. När jag tittar i såddasken undrar jag hur jag ska skola om dessa? Kanske att det blir lättare när de har vuxit till sig men många är det på lite yta. Ser ut som jag har tappat fröpåsen. ;-) Men det var hiskeligt små frön och jag trodde inte att så många skulle gro... hahahahaha

4) Honungssalvia West-Friesland Salvia suberba sådd 29/1
Alla salviasorter, Honungssalvian och Stäppsalvian har grott med bra resultat! Hundratals plantor som trängs i sina gröna lådor - roligt men galet. Tänk er omskolning och tänk er platsbristen som kommer som ett brev på posten. Jag skulle v e r k l i g e n behöva ett stort växthus eller en vinterträdgård.



Och nu har jag inte ens med alla chili- och paprikaplantor som jag har... de är säkert sammanlagt 2-300... Har sått extra av några sorter som jag tänkte kränga i väg till folk på jobbet. "Två flugor på smällen" - de har frågat efter plantor och jag finansierar mina upptåg av inköp av t ex gröna sålådor. Men tills jag har fått iväg extraplantorna vet jag inte hur det ska gå. Och då har jag inte sått mina tomater än?!!! Ha ha ha helt galet! Jag har ju mina två hyllor med lysrör som jag är så nöjd med men behovet ökar... av plats.

Nä det är dags att ta ett varv med vattenkannan!
Vi ses!

19 feb. 2012

Oh my, vilken bok!


Familjen börjar undra om jag försöker vända tidens gång och strävar efter 18-hundra kallt med mina olika nycker. Drömmer om en häftig mandolin istället för en matberedare, jag läser böcker om matlagning utan el, syrar vitkål, tränar på kefirproduktion, tycker att "presskaffe" är godare än bryggkaffe med mera. Ja, det kan väl tyckas och tänkas att jag har en "thing" för saker som fungerar bra utan elektricitet. Jag är inte en bakåtsträvare men gillar att vara självständig, jag vill inte vara beroende mer än jag måste. Jag menar, jag skulle inte klara mig så värst bra utan el men jag vissa saker klarar jag bra utan att använda el...

Och en del i att klara sig utan el är att kunna förvara mat utan kylskåp eller frys. Jag håller på att lära mig att mjölksyra vitkål och förhoppningsvis andra grönsaker. Prio är kanske inte att klara sig utan el utan snarare att använda gamla bortglömda tekniker som bevara maten väl. En bok i detta led är boken som jag nyligen har beställt hem, Preserving Food Without Freezing or Canning: Traditional Techniques Using Salt, Oil, Sugar, Alcohol, Vinegar, Drying, Cold Storage and Lactic Fermentation by The Gardeners & Farmers of Terre Vivantewith a new foreward by Deborah Madison. Och jag kan bara säga halvvägs genom boken; Oh my, vilken bok! Det är boken jag inte visste att jag behövde!

Det finns inte en enda färgbild i boken och ändå ser jag hela färgskalan när jag läser den. Språket är beskrivande och färgkombinationerna är tydliga, smakerna är framträdande och luktsinnena skärps. Bokens inledning talar om att inte förstöra maten, att bevara näringsämnen på bästa sätt och välja tillagningssätt. Jag gillar tanken på att bevara maten med så mycket näring som möjligt. Recepten är insamlade från många delar av världen med tydliga instruktioner.

Jag ser fram emot att prova många recept i boken och då har jag som sagt bara kommit halvvägs igenom den. Vad sägs om:

Apples in Elderflowers (Äpplen med fläderblommor)
Pick elderflowers in June, allow them to dry, and store them in an airtight container so that they remain fragrant.
Place a layer of dried elderflowers at the bottom of a box (preferably made of wood). Alternate layers of apples and layers of flowers. Finish with a layer of flowers, and close the box as tightly as possible. Keep in a cool, dry place (provided it is not too damp, a cellar is suitable). After six to eight weeks, the apples may be eaten and will taste like pineapples. This method works especially well for pippins, which can be kept in this ways for at least ten weeks. If we place them on a bed of elderflowers in small open crates, they will keep longer, but the pineapple flavor won't be nearly as intense.

Eller dessa tomater?
For this old recipe from Provence, pick a good amount of tomatoes that have ripened well in the sun. Cut them in half, squeezing lightly to release any water, and put them in a jar. Set the jar outside in the sun (bring them in at night) until they begin to foam and smell a bit fermented.

Pass the tomatoes through a very fine strainer, rubbing it through with your fingers. Collect the strained portion; place it in a clean, finely woven cloth; and hang it outside in the sun until you get a paste dry enought o be shaped into balls. Let the balls dry on a screen in the sun. Then add salt, and put them in a canning jar. Cover them with oil, season with herbs to your taste, and close the jar.

Tyvärr är jag trött på kvällarna så jag håller mig inte vaken så värst länge när jag ska läsa men jag ser fram emot varje kväll :-) På detta sätt håller boken länge, som om det vore en karamell! Rekommenderas varmt!

15 feb. 2012

Tomater 2012

Sista "färdiga" tomatskörden 2011

Ja då har jag listat och strukit tomatsorter om var annat medan jag har hittat nya spännande sorter. Tänk att det är så svårt att bestämma sig?! Egentligen borde jag nöja mig med max fyra sorter då jag har endast ett litet tomathus (kallväxthus) men jag får inte till det. Det blir fler hur jag än gör...

Jag har några frön kvar från förra året, jag har beställt några italienska sorter och en order ligger till Åke och Tomatklubben. Var ska jag ha alla? Förra året provade jag på att odla på friland i upphöjd bädd. Tyvärr skötte jag inte dessa tomater något vidare utan de fick ränna iväg och det blev en djungel av bladmassa och gröna tomater. Bra till marmelad men jag vill ju helst ha mogna tomater. Tänker mig att jag gör om samma variant i upphöjd bädd men med färre plantor och med kontroll! ;-) Kanske att jag kan få till ett kontrollerat kaos?!

Frön som står redo för att sås:
  • Solguld (gamla frön 2010) gul rund 80g, tidig svensk busktomat
  • Latgales Agrie (gamla frön 2009) röd rund 80g, medeltidig busktomat från Lettland
  • Pertsevidnyi Polysatyi (gamla frön 2009) avlång röd-orange strimmig 50g, tidig Rysk busktomat
  • Dulcia (gamla frön 2010) plattrund gul 80g, tidig busktomat från Polen
  • Roma VF (nya frön) röda lite avlånga busktomat, Italienska pastatomater/soltorkningstomater
  • Principe Borghese (nya frön) -"evighetstomater" röda 90-100g, Italienska för soltorkning och pasta.
  • S. Marzano 2 (nya frön) avlång röd pastatomat/soltorkningstomat
  • Garderner´s Delight (gamla frön 2009) röd coctailtomat 20g, tidig och produktiv
  • Amish Paste (gamla frön 2009) röd hjärtformad bifftomat från USA, 200-300g
  • Brandywine (gamla frön 2010) rosaröd 200-600g bifftomat från USA, medeltidig

Och så har vi de beställda tomatfröna:
  • Gelbe Dattelwein - gul droppformad tomat i klasar, medeltidig, coctailtomat
  • Sungold F1- orange coctailtomat -söt "godis"
  • Sweet 100 - röd liten coctailtomat
  • Eva - busktomat röd 100g tidig bra på friland
  • Ida gold- orange oval busktomat, 30g tidig
  • Outdoor girl - röd rund 50g tidig
  • Banana legs - gul-grön avlång, 60g
!

12 feb. 2012

Flera sådder 12/2

Liten Tagetes Red Gem
Det är en kryddtagetes som jag sår för att ha mellan mina grönsaker, särskilt bland tomaterna. Dessa har en kryddig ton av citronmynta och används även som krydda i sallader och matlagning. Alltså flera användningsområden! :-)

Grekisk Oregano
Tomatillo Toma Verde
Paprika Yesil Tatil
Gyllenbär Goldie
Orange snack-paprika

Blomstertobak Lime Green
Drakmynta vit
Petunia Tital Wave Silver
Petunia F1 Ultra Blue Vein
Petunia F1 Opera Supreme Blue
Petunia Tidal Wave Cherry
Petunia Fortunia Blue Wave F1

Detta inlägg borde dateras bakåt i tiden eftersom jag även har bloggen som en logg... bra att kunna gå tillbaka och se när jag sådde och vad jag har sått.

Surkålsresultat och mjölksyreplaner!


Bror min var här i helgen eftersom vi hade en massa kalasande för våra barn som fyllde år i veckan. Kunde inte låta bli utan var mer eller mindre tvungen att visa lillebror mina nya påhitt, surkålen och kefiren! ;-) Roligt för han gick i gång på det! Vi hämtade upp båda burkarna, två olika varianter av mjölksyrning från matkällaren som öppnades och i mitt fall med stor förväntan.

Den ena, utan vassla och salt utan jod, nr 2 i omgången hade en mild sur smak. Nr 1, med vassla och salt med jod var ganska mycket fränare i smaken än nr 2 och blev min favorit. Jo men visst gick även nr 2 ner men fastnade för den första. Surkålen serverades även till lunchen men jag tror att inte alla uppskattade det... även om flertalet gjorde det. Födelsedagsbarnen hoppade över mammas projekt?

Lillebror fick med sig lite surkål att smaska på hemma, han fick även med sig färska ägg och fryst äppelmust att brygga cider på. Jag måste verkligen lära mig det där med ciderbryggning... inte bara för dricka utan även för att göra äppelcidervinäger!

Tillbaka till surkålen, tänk att det är så lätt att byta spår! Nu är frågan, kan jag lägga över surkålen i mindre burkar för förvaring och behöver jag fylla på med vätska då? Någon som vet?! Två stora burkar i kylen är inte helt praktiskt, både för att de skymmer men också kanske för att man öppnar dem var dag...

Vad tror ni om att man tar vätskan från surkålen som jag har gjort till ny startkultur till ny surkål? Måste prövas för att se och smaka resultat. Jag har också läst att mitt andra påhitt Kefirdrycken ska fungera till mjölksyrejäsning... det måste också provas. Jag vill verkligen få ut det bästa möjliga med denna metod och kunna använda mig det i sommar/höst till mina grönsaker.

Två länkar att lägga på minnet inför höstskördar;


På blomfronten...



När man tittar ut är det svårt att tänka sig att om några månader kommer vyn att vara helt annat. Förhoppningsvis kommer det att vara grönt och mycket på gång i trädgården. Nu har jag sått många av mina sommarblommor, de flesta är perenner. Vissa får stå ute medan andra får stå inne.


Utomhussådderna får stå i en av varmbänkarna som inte är varmbänk just nu utan snöfylld. Har faktiskt köpt (!) sålådor till vissa sådder. Ja, det kan man väl tycka är lyxigt, absolut. Men eftersom jag oftast är en hamster och typ nästan alltid återanvänder mig av alla ting så kände jag att jag kunde unna mig dessa gröna sålådor. Och jag kommer ju återanävnda dem också om någon nu tycker att jag har varit slösaktig. Annars är ju smöraskar, mjölkkartonger och godislådor ett mycket bra tips på återbruk för sådd!


Jag fyllde lådorna med såjord som jag plattade till och blötte ner. I med fröna, på med såjord eller perlit beroende på hur småfröna var och om de var ljusgroende eller inte. Sedan fick de stå inne under lysrör ett dygn och de som skulle ut flyttade dagen efter till "kallbänken" med ett lass snö över sig. De har även fått en svart korg-låda över sig. Både som skydd för solen men också fåglarna. Man skulle ju kunna använda någon form av nät eller såduk men jag tog vad jag hade till hands just då.

Utomhus i kallbänk
Lundviva Primula elatior sådd 29/1
Fick tips av Tankar från trädgårdsmästarn: Hillevi om Lundvivan till mina fjärilsrabatter tillsammans med vita narcisser. Och ja, härliga våriga rabatter blev jag ju sugen på så jag beställde frön till Lundvivan som ser ut en större gullviva. Har sått cirka 80 frön och hoppas på storkovan. Funderar dock på hur jag ska göra med dem senare i vår; låta dem stå kvar där ute eller ska jag plocka in dem för att de ska gro snabbare?

Aklejruta Thalictrum aquilegifolium sådd 29/1
Detta är förra årets bonusfrön vid köp av andra frön.

Vit Rallarros Chamerion angustifolium sådd 29/1
Denna har jag tänkt till min vita-silver rabatt som jag planerar... dock vet jag inte var jag ska ha den än ;-) Från att inte haft så mycket blommor här hemma så är det svårt att stoppa mig nu när kreativiteten har slagit mig. Har ganska mycket silvrig malört av olika slag som ska grävas upp från ett ställe, tänker mig dem tillsammans med vita växter. Typ en månskensrabatt :-)

Salvia okänd, lila färg - Bonusfrö sådd 29/1
Fick med denna när jag beställde Lundvivafröerna och tänker att den kanske passar med de andra salviorna...Kul med lite supriseblommor.

Koreansk Anisisop Liquorice White Agastache rugosa sådd 29/1
Den vita Anisisopen ska vara i fjärilsrabatterna. En bra utfyllnadsblomma som drar till sig fjärilar! Och så luktar den så gott om man gnuggar lite försiktigt på bladen. I år ska jag nog samla blad och torka till te.

Vit bolltistel
Årets perenn blev blå bolltistel och den har jag gott om, är mycket förtjust i den - en av de få blommor jag faktiskt har. Vit bolltistel ska finnas i min vit-silverrabatt eller i fjärilsrabatterna om den gror, vore roligt med vit variant av favoritblomman.

Stäppsalvia "no namne" Salvia nemorosa från Lindbloms frö sådd 29/1
Denna har jag många frön av, närmare bestämt 5000! Så jag provar så både inne och ute. Den är främst till Medelhavsträdgården.


Inomhus
Många av dessa är till de nya fjärilsrabatterna... och medelhavsträdgården.

Vit Rudbeckia White Swan Echinacea purpurea sådd 29/1
Till fjärilsrabatten! I mitt huvud har denna vackra stolthet huvudrollen i min fjärilsrabatt. Dock behövs det många plantor då fjärilsrbatterna är två och ca fem meter långa så kanske att huvudrollsinnehavaren får växa in i sin roll.

Rudbeckiahatt Green Wizard Rudbeckia occidentlis sådd 29/1
Denna är också till fjärilsrabatten men mera som en sidekick, en uppstickare här och var.

Prickig Temynta Monarda punctata sådd 29/1
Till fjärilsrabatterna, för att locka till sig fjärilar och insekter.

Lavendel Munsted lavendula angustifolia sådd 29/1
Jag vill ju ha en lavendeläng, kanske att jag inte riktigt kommer få ihop till en äng men några plantor kan jag väl unna mig?! Dessutom har jag jag inte någon plats för äng...

Stäppsalvia Violet Salvia nemorosa sådd 29/1
Till Medelhavsträdgården!

Honungssalvia West-Friesland Salvia suberba sådd 29/1
Till Medelhavsträdgården!

Stäppsalvia "no namne" Salvia nemorosa från Lindbloms frö sådd 29/1
Till Medelhavsträdgården!

Fingerborgsblomma Pam´s Choice Digitalis purpurea sådd 29/1
Denna fick jag av förra året av en bloggkompis, med brev på posten. Så gulligt. Den kommer passa bra här om jag får den att gro. Lite tålamod...

Och medan jag har hastat igenom denna vecka utan att hinna med mina sådder så ser jag till min förvåning att mycket av det jag har sått har grott! :-) Hur glad blir man inte då?! Yeah, green fingers, green fingers, även om de inte var så närvarande... hahahaha Nu får jag bara hålla tummarna att många av den vita Rudbeckia White Swan gror så att jag får mina fina härliga efterlängtade fjärilsrabatt!

Idag ska jag så lite mer men även ta hand om mina tidigare sådder. De behöver lite omsorg... typ, vatten?! Vem kunde tro det?



5 feb. 2012

Krasse på längden och tvären


Bilder: Impecta

Eftersom alla mina värmekrävande växter inte får plats i tomathuset som endast är 6 kvm så måste jag tänka nytt. Har planer på en "varm trädgård" för aubergin, paprika, tomatillo och chilisar - växter som vill ha det varmt och gott. Denna upphöjda varma plats ska inhängnas för att få vindskydd och jag tänker mig då av ätbara växter så klart. All möjlig plats för odling av ätbara saker prioriteras.

Fröpaket nr x i ordningen anlände i förra veckan. Denna gång låg fokus på grönsaker i leveransen men även blommor som indiankrasse. Men i min värld blir även den en grönsak ;-)! Mitt vindskydd som ska täckas är många meter och kommer att bestå av ärtor och krasse. En hög, 150 cm hög sockerärt från Indien med citrongula baljor som heter Golden Sweet. Den ska samsas med Blauwschokker som är en ovanlig spritärt med blåvioletta baljor och grönt bladverk på 200 cm. Till detta kryddar jag med en slingerkrasse som heter Ice Age och är 200 cm. Förutom att jag vill kunna äta av det jag odlar önskar jag också att det är trevligt för ögat. Jag tror att denna färgkombinationen kommer vara härligt iögonfallande och trevlig att beskåda.


För länge sen när vi ägde en kolonilott odlade jag vanliga röda buskkrassen. Trevlig blomma med ätbara blommor och blad samt frön. Hade ofta peppriga blomblad i salladen. Och det är väl det jag har i fokus i år, ätbara blommor och framför allt: krassefrön. Har tidigare gjort "falsk kapris" men tänker mig att man kan ha dessa frön i andra grönsaksinläggningar som kommer att göras. Och kan det vara så, att man kanske kan använda krassefröna som kikärtor? Typ göra humus? Ingen aning men det ska testas!

Om man googlar på Nasturtium in/as food hittar man roliga ting att läsa och framför allt nyttiga tips. Krassen innehåller mycket c-vitamin! Det verkar som det finns några som använder denna växt mer än som prydnad. Här är en kvinna som har gjort Pickled Nasturtium. Eller den här, pesto på krasseblad, Nummy Nasturium Pesto. En annorlunda dipp, Nasturtium Dip kanske är något att prova på? Någonstans läste jag också om att "mature seeds can be roasted and used as snacks".

Använder du dig av blommor på något sätt i matlagning?





4 feb. 2012

Vintermys


På vintern är det väl ändå tid för att inspireras och förkovra sig i grönskande litteratur?! Efter att jag hade gått på långpromenad i kylan med hunden samt tornadostädat här hemma tyckte jag att det var dags för vintermys. Elden sprakande i vedspisen, te i muggen och flera av mina favoritböcker framme som jag bläddrade i. Jag har några som kommer fram om och om igen, vinter efter vinter!

Dock har jag faktiskt lagt in en order på dessa fyra böcker (på bild) som känns som ett bra komplement till det jag har. Det dröjer nog ett tag innan de kommer så jag får nöja mig med det jag har så länge. Föresten, är det någon som har skickat efter böcker från "utlandet" tex från Amazon? Efter att jag hade klickat hem dessa från Bokus kom jag tänka på att jag borde skicka efter själv från "utlandet", kanske att det går fortare då och kanske det blir billigare? Några erfarenheter?

Trevlig lördag kväll!


Hjärtblad på citronchilin


Ute är det så kyligt att jag värmer mig med att pyssla om chiliplantorna.
Lemon Drop
och Hot Lemon, båda Capsicum baccatum har grott fint, och nu till och med levererat små hjärtblad. Jag det blev endast tre - fyra av varje sort men de ser starka och välmående ut. Dessa chilisar ska smaka och dofta citron, härligt uppfriskande. Ska bli roligt att jämföra dessa två chilin och välja en favorit till nästkommande år. Man kanske inte behöver två av lika eller så är de inte så lika. Vi får se.

Lemon Drop Capsicum baccatum
"Medelstark peppar med en tydlig smak och doft av fräsch citron. De gula avlånga frukterna blir ca 5 cm långa. Användes färsk eller torkad, går också utmärkt att frysa in. Passar utmärkt för odling i kruka. Plantorna måste stå varmt och skyddat. Plantorna kan övervintras frostfritt för fortsatt odling påföljande år." Rara växter

Hot Lemon Capsicum baccatum
"En medelhet, ganska tidig chili som verkligen smakar citron. Den mogna frukten är varmt gul, torpedformad och blir mellan 5-7 cm lång. Plantan blir 35-40 cm hög på friland och 60-70 cm i växthus. Grenarna är ganska mjuka som unga och går utmärkt att spaljera. Hot Lemon är med sin friska citronstyrka mycket användbar i matlagningen. Frukten är lätt att torka och ger ett utsökt chilipulver som behåller sin friskhet." Runåbergs frön