12 feb. 2012

Surkålsresultat och mjölksyreplaner!


Bror min var här i helgen eftersom vi hade en massa kalasande för våra barn som fyllde år i veckan. Kunde inte låta bli utan var mer eller mindre tvungen att visa lillebror mina nya påhitt, surkålen och kefiren! ;-) Roligt för han gick i gång på det! Vi hämtade upp båda burkarna, två olika varianter av mjölksyrning från matkällaren som öppnades och i mitt fall med stor förväntan.

Den ena, utan vassla och salt utan jod, nr 2 i omgången hade en mild sur smak. Nr 1, med vassla och salt med jod var ganska mycket fränare i smaken än nr 2 och blev min favorit. Jo men visst gick även nr 2 ner men fastnade för den första. Surkålen serverades även till lunchen men jag tror att inte alla uppskattade det... även om flertalet gjorde det. Födelsedagsbarnen hoppade över mammas projekt?

Lillebror fick med sig lite surkål att smaska på hemma, han fick även med sig färska ägg och fryst äppelmust att brygga cider på. Jag måste verkligen lära mig det där med ciderbryggning... inte bara för dricka utan även för att göra äppelcidervinäger!

Tillbaka till surkålen, tänk att det är så lätt att byta spår! Nu är frågan, kan jag lägga över surkålen i mindre burkar för förvaring och behöver jag fylla på med vätska då? Någon som vet?! Två stora burkar i kylen är inte helt praktiskt, både för att de skymmer men också kanske för att man öppnar dem var dag...

Vad tror ni om att man tar vätskan från surkålen som jag har gjort till ny startkultur till ny surkål? Måste prövas för att se och smaka resultat. Jag har också läst att mitt andra påhitt Kefirdrycken ska fungera till mjölksyrejäsning... det måste också provas. Jag vill verkligen få ut det bästa möjliga med denna metod och kunna använda mig det i sommar/höst till mina grönsaker.

Två länkar att lägga på minnet inför höstskördar;


9 kommentarer:

 1. Ja det ska ju vara så himla nyttigt! ;-)

  SvaraRadera
 2. Du bär flytta kålen till mindre förpackningar, för den gillar inte att man lyfter på locket ofta!

  Nej, man tillsätter ingenting, när jag syrar utan vassla och med jodfri salt, har jag knölat till kålen så pass i tillredningsskedet, så att ytterligare vätska verkligen inte behövs.

  Lägg den färdiga kålen i små förpackningar som du fyller ända upp, så det blir så lite syre som möjligt.

  SvaraRadera
 3. Jag blir så sugen men min tid räcker inte till liksom.
  Låter så gott och det där med cider tillverkning vill jag också lära mig.
  Vilken tur att det hela tiden dyker upp saker som man vill göra. Tänk om det varit tvärt om.
  Har inget att göra????
  Det kommer aldrig att hända mig kan jag säga.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 4. Ja cider och vinäger vore skoj att få till, vi brukar ha rejält överskott av äpplen vissa år. Men som sagt...tiden. Det är ju som mest hektiskt då. Kul att surkålen blev lyckad, och spännande att du testar olika varianter. Jag brukar använda spad som starter om jag har. Har inte provat att flytta över i mindre burkar, men läste någonstans att man kan fylla på med kokt avsvalnat vatten m samma salthalt som man började med, om det skulle se ut att behövas. Detta har jag dock inte provat själv ! I år har jag bara syrat gurka, och jag låter de stora burkarna stå i kylen och fiskar upp vartefter jag behöver, fast det är nog inte idealiskt.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 5. Ciderbryggning, DET vill jag också lära mig. Har testat någon gång, men det blev mer mögelodling...

  SvaraRadera
 6. Va roligt att det finns en mer som verkar blivit sådär härligt tokig i surkål. Och, ja, jag skulle lägga över kålen i mindre kärl och lämna dem i typ matkällare eller liknande.

  SvaraRadera
 7. mums, gott med surkål! tror inte det är något problem med att öppna burken, ta lite och försluta burken igen. där jag kommer ifrån (nederländerna) brukar det stå en stor tunna med surkål i grönsaksaffären som öppnas och stängs hur många gånger som helst...

  SvaraRadera
 8. Jag flyttade över min "kimchi" i mindre glasburkar när den hade syrat klart. Funkade bra.
  Tyvärr gillar inte alla syrat här heller ;)

  SvaraRadera