Familjen börjar undra om jag försöker vända tidens gång och strävar efter 18-hundra kallt med mina olika nycker. Drömmer om en häftig mandolin istället för en matberedare, jag läser böcker om matlagning utan el, syrar vitkål, tränar på kefirproduktion, tycker att "presskaffe" är godare än bryggkaffe med mera. Ja, det kan väl tyckas och tänkas att jag har en "thing" för saker som fungerar bra utan elektricitet. Jag är inte en bakåtsträvare men gillar att vara självständig, jag vill inte vara beroende mer än jag måste. Jag menar, jag skulle inte klara mig så värst bra utan el men jag vissa saker klarar jag bra utan att använda el...
Och en del i att klara sig utan el är att kunna förvara mat utan kylskåp eller frys. Jag håller på att lära mig att mjölksyra vitkål och förhoppningsvis andra grönsaker. Prio är kanske inte att klara sig utan el utan snarare att använda gamla bortglömda tekniker som bevara maten väl. En bok i detta led är boken som jag nyligen har beställt hem, Preserving Food Without Freezing or Canning: Traditional Techniques Using Salt, Oil, Sugar, Alcohol, Vinegar, Drying, Cold Storage and Lactic Fermentation by The Gardeners & Farmers of Terre Vivantewith a new foreward by Deborah Madison. Och jag kan bara säga halvvägs genom boken; Oh my, vilken bok! Det är boken jag inte visste att jag behövde!
Det finns inte en enda färgbild i boken och ändå ser jag hela färgskalan när jag läser den. Språket är beskrivande och färgkombinationerna är tydliga, smakerna är framträdande och luktsinnena skärps. Bokens inledning talar om att inte förstöra maten, att bevara näringsämnen på bästa sätt och välja tillagningssätt. Jag gillar tanken på att bevara maten med så mycket näring som möjligt. Recepten är insamlade från många delar av världen med tydliga instruktioner.
Jag ser fram emot att prova många recept i boken och då har jag som sagt bara kommit halvvägs igenom den. Vad sägs om:
Apples in Elderflowers (Äpplen med fläderblommor)
Pick elderflowers in June, allow them to dry, and store them in an airtight container so that they remain fragrant.
Place a layer of dried elderflowers at the bottom of a box (preferably made of wood). Alternate layers of apples and layers of flowers. Finish with a layer of flowers, and close the box as tightly as possible. Keep in a cool, dry place (provided it is not too damp, a cellar is suitable). After six to eight weeks, the apples may be eaten and will taste like pineapples. This method works especially well for pippins, which can be kept in this ways for at least ten weeks. If we place them on a bed of elderflowers in small open crates, they will keep longer, but the pineapple flavor won't be nearly as intense.
Eller dessa tomater?
For this old recipe from Provence, pick a good amount of tomatoes that have ripened well in the sun. Cut them in half, squeezing lightly to release any water, and put them in a jar. Set the jar outside in the sun (bring them in at night) until they begin to foam and smell a bit fermented.
Pass the tomatoes through a very fine strainer, rubbing it through with your fingers. Collect the strained portion; place it in a clean, finely woven cloth; and hang it outside in the sun until you get a paste dry enought o be shaped into balls. Let the balls dry on a screen in the sun. Then add salt, and put them in a canning jar. Cover them with oil, season with herbs to your taste, and close the jar.
Tyvärr är jag trött på kvällarna så jag håller mig inte vaken så värst länge när jag ska läsa men jag ser fram emot varje kväll :-) På detta sätt håller boken länge, som om det vore en karamell! Rekommenderas varmt!
Den där boken verkar vara en riktig guldgruva! Något som "vi" glömt i dagens Svenska samhälle är hur enormt mycket tid det tar att framställa mat. För tex tomatbollsreceptet verkar ju inte besvärligt men tidsödande... men ett synnerligen intressant sätt att bevara tomaterna på.
SvaraRaderaSer med nöje fram emot att följa din kulinariska "resa".
Kram
Det där är också min favoritbok inom konservera-bevar-genren. Jag har testat ett tiotal av recepten och de har hittills hållit måttet. Favoriten hittills är svartvinbärsmarmelad sötad med honung och alla kryddsalter.
SvaraRaderaMen oj vad kul!
SvaraRaderaDu hittade mig via Dagliljan och nu när jag tittar in hos dig inser jag att vi har massor gemensamt! Och det är ju du som gör ringblomssalvan som jag ju läst om hos Naturliga Ting bla! Jag mailar en beställning bums. Sicket sammanträffande!
Ps som du förstår är jag yrvaket ny i denna här bloggvärlden...
Ett riktigt guldkorn verkar det som!
SvaraRaderaVerkar väldigt lockande. Det blir nog dock inte så mycket tomatbollar gjorda här ett tag framöver. Du vet, barnen får det mesta av min tid.
Kul att boken kommit fram.
Ha det!
Kram
Torkning är också intressant sätt at konservera, barnen har torkat allt, speciellt inför vandring: kött, svamp, frukt, lök, morötter, potatis, allt... både i ugnen och i torkaparat.
SvaraRaderaHi hi.. det där känner jag igen. Somnar hur lätt som helst och fort går det. Nick nick här också särskilt i soffan.
SvaraRaderaVåra familjer har det inte lätt att hänga med. Men det är helt rätt i tiden så forsätt du. Jag önskade att jag tog mig tid lite sådan också.
Man kan ju inte hinna med allt.
Ha det gott
Annika och sov gott
Back to basics
SvaraRaderaVilken bra grej - ingen elektricitet för matförvaring.
Den där boken visste jag inte heller att jag behövde, men det gör jag nog;-) Låter fantastisk, ska försöka minnas fläderblomsäpplena till hösten helt klart.
SvaraRaderaLäste om dina tomatbestyr. Har du provat att lägga svart markväv eller svart plast och plantera i ? Grannarna har i alla år odlat sin gurka så, på högbädd med svart plast över. De gör hål för plantan och vattnar bara i hålet. Fukten bevaras bra under plasten. Det svarta gör att solen värmer marken till högre temperatur och det mognar snabbare. De brukar få MÄNGDER med gurka. Jag har provat också, det blir jättestor skillnad mot vanlig frilandsodling, skulle säkert gå bra med tomater också.
Plasten kan man ju använda samma varje år sedan om man köper UV-beständig sådan.
Lisa/Lisas trädgård
Mycket intressant det där, synd man inte bryr sig det minsta om maten..;-)))
SvaraRaderaHa det gott kära du, kramkram H.
Hej igen!
SvaraRaderaGlömt och svara dig ang bloggträff.
Vet inte om Hillevi ordnar en träff i år. Jag kommer iallafall vara i AoT monter hela fredagen.
Kanske vi ses
Ha det gott
Annika