28 feb. 2012

Jag städar frölådan, planerar köksträdgård och ritar drömmar. Nu ska det bli ordning och reda!

Igår druttade jag på röven, det var glashalt när jag var på promenad med hunden. Slog i ryggen och huvudet, tyckte inte att det var så farligt så jag fortsatte min promenad. Dock kräktes jag efter ett ca 20 minuter på den fortsatta promenaden, blev yr och fick huvudvärk så det var bara att ta sig raka vägen hem. Idag blir det till att vila huvudet... så jag passar på att leka med frölådan, läsa favvoböckerna och planera. Man får göra det bästa av situationen!

Har tänkt mig sortera bort alla gamla frö påsar, både tomma och de med gamla frön i. Helt galet vad jag har samlat på tomma (?) fröpåsar... Jag har planerat att städa frölådan för bättre översikt (jag lovar) men inte riktigt kommit mig för.

I söndags var jag på snabbvisit hos Gela och blev inspirerad av mången ting, bland annat hennes frösortering. Hon hade i sin tur fått ideén från Blomkronan och sorterat alla frön och satt in dem i en pärm. Helt galet mycket jobb och min ambitionsnivå ligger mycket mycket lägre! Sortera och slänga blir min variant.

Lådan är städad och mycket är slängt. Jag borde tagit en före bild ;-) Då vällde det över och allt rymdes inte i... Det kan också förklara att jag saknar några fröpåsar som är beställda tidigare i år...? Jag får nog leta bland mina gömmor. Vill ju inte beställa nya frön av det jag redan borde ha någonstans.


Favoritböckerna är framme när jag ska planera min köksträdgård. Har redan flera små-ritningar och har tänkt mycket men nu ska det bli på riktigt. Det ska samplanteras och jag tänker ekoplanteringar! Böcker som jag läser om och om igen för att få det bästa möjliga med mig:
 • Köksträdgården av Lena Israelsson
 • Köksträdgrden - det gröna arvet - av Lena Israelsson
 • The Self Sufficient-ish Bible av Andy & Dave Hamilton
 • Self Sufficiency-boken av John Seymour
 • Odla dina egna grönsaker av Åke Truedsson
 • Odla ekologiskt av Bob Flowerdew
Och så den nyaste boken i samlingen; How to grow Winter Vegetables av Charels Dowding. Ja, av namnet förstår ni att jag planerar även för vinterhalvåret...


... Maken köpte mig en ny anteckningsbok size XL! Det är A4 format men tre gånger så tjock som ett normalt häfte. Den är uppdelad med 10 flikar, 80/20 med linjerat och rutat. Perfekt att samla information och ritningar i. Har redan börjat samla recept på inläggningar, ketchup och såser :-) I huvud sak ska jag samla tips om hur jag ska odla för bästa resultat; växtföljder, växtkombinationer, bästa sorter för odling hemma hos mig, "insektsmotstånd", mina planer med mera. Och så ska jag samla ritningar på de rutade sidorna. Allt i samma häfte i stället för både här och där!

How to grow Winter Vegetables är det nyaste tillskottet och ska hjälpa mig med sen höstodling tänker jag. Den är ju inte riktigt för våra vinterförhållanden men ger bra matiga tips ändå. Jag har en plan... ;-) Jag har även påbörjat en så-kalender för att göra det lättare för en virrpanna som jag. Den kommer fyllas på efterhand vad jag lär mig och vad jag gör i praktiken. Kan lägga till att jag odlar i zon 2 till gränsen av zon 3.

Nu ska det bli ordning och reda!

7 kommentarer:

 1. Elsker slike dager da jeg kan bruke tid på å planlegge våren og sommeren :-) Vilken god ide med den boken, lurer på om jeg må kopiere den ideen :-)

  SvaraRadera
 2. Det där med ordning och reda är inte alltid så lätt. När städar brukar jag inte hitta sakerna sen.
  Jag är så imponerad.....
  Ha en skön kväll
  Glöm inte skicka din adress.
  Annika

  SvaraRadera
 3. Impressed som sagt
  Dina inlägg är så genomarbetade och inspirerande.
  Jag har sorterat mina frön först i sorter och sedan i ett kartotek efter när de skall sås. Förra året var med stooor låda utan system... Jag missade att så massor med saker som jag sett fram emot bara för att jag inte hittade dom i rättan tid...
  Tack för bra boktips - skall till bibban imorgon och spana efter de engelska titlarna som jag inte är bekant med sedan tidigare.

  SvaraRadera
 4. Men kära du!
  Du fick säkert en hjärnskakning! Det är allvarliga grejer. Det gör så s..ans ont att halka på is. Väldigt oförlåtande mot alla kroppsdelar som tar emot. Ajajaj...
  Jag missade din inledning igår när jag ivrigt läste om resultatet av isolyckan - frösortering och boktips. Idag när jag skulle skriva upp titlarna rös jag av obehag när jag insåg att du skadat dig.
  Var rädd om dig!

  SvaraRadera
 5. Hoppas du mår bättre nu... Hjärnskakning är ju inte att leka med! jag hoppas att du fortätter med att ta det lugnt, så du inte rusa tillbaka till jobbet förtidigt.
  Jag måste oxå ta tag i planeringen... rita upp och se vad jag har och inte har... sorteringen är ju klar, så det ska inte missas något ;) men jag vill bygga klart i min bod först... ÅÅÅ nu börjar "vårstressen" känner jag! Så mycket jag vill göra. Men jag ska inte stressa upp i år! Var sak har sin tid =)
  Kram och tack för senast det var sååå kul att ses igen, nu har jag planterat om alla mina pellisar vi köpte.

  SvaraRadera
 6. Jag sorterar helst mina påsar utefter när de ska sås (datumordning). Fast just nu är det bara kaos.

  SvaraRadera
 7. Snyggt! Det är ju roligare med ordning och reda ;D Jag blir jättesur när jag har en planta som inte har en etickett. Ta exempelvis en chilli den ser ju humhum likadan ut ända tills det att frukterna kommer, mycket irriterande.

  Lycka till nu med hela din frösådd!

  Ha det gott/ Tyra

  SvaraRadera