24 juni 2012

Äggmuffins



Jag har gott om ägg just nu. Eller jag har haft gott om ägg i två månaders tid och då menar jag gott om ägg! Och även om vi äter mycket ägg i olika former; kokta, stekta och i andra sammanhang så som omeletter, pajer, pannkakor, såser baserade på ägg - så tröttnar man lätt... "man" kan inte äta hur mycket ägg som helst och vi har många ägg kvar. 

Så jag har letat efter recept som hjälper mig att göra något annat med alla mina ägg. Och dagarna innan midsommar fick jag ett tips om äggmuffins från en arbetskamrat som äter LCHF. Hemma googlade jag och jajamensan, visst fanns det äggmuffins. Man kan säga att de är som små omeletter eller så ser man dem som äggmuffins! ;-) Och inte behöver man vara en LCHF-are för att äta dem...

Så maken fick i uppdrag att köpa en muffinplåt så att det blev lätt att göra äggmuffinsarna. Vi har faktiskt inte haft en sådan tidigare, har inte riktig haft behovet men nu kändes det som rätt tillbehör. Och så på midsommarafton jag till handling och tänkte att de skulle kunna vara ett bra tillbehör till sillunchen. 



Följande recept följdes:
12 ägg
2 dl riven västerbottenost
1 dl vispgrädde
salt och peppar
+ en fyllning

Jag vispade ihop ägg och grädde, rev osten och rörde ihop allt tillsammans med salt och peppar. Smörade formarna, fyllde dem med smeten. Till "fyllning" tog jag hackade oliver och färsk rosmarin. Ungefär en tesked fyllning i varje muffins innan de stektes i ugnen i 20 minuter i 175 grader (varmluft).

Och även om de påminner om omelett så är det ändå något annat... och så goda! De blev en hit till sillunchen. Så dessa gjordes om i går eftermiddag med soltorkade tomater och rosmarin! Och mums filibaba, de passar som tillbehör, de passar som mellanmål eller vad man nu vill... de är så goda och innehåller många ägg!

Rekommenderas varmt!




16 kommentarer:

  1. Kul, jag gillar plättar, med mycket ägg i, har man i sån där glutenfri FiberHUSK, någon matsked, blir det LCHF, mättande. Går att göra både till för- och efterrätt, beroende på fyllningen.

    http://hannelesparadis.blogspot.se/2011/11/plattar-lchf.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tack! Låter himla gott! Är ju inte så mycket för pannkakor med sylt och sött men creps med goda fyllningar! Ska absolut prova...

      Radera
  2. P.S.
    med skivade jordgubbar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppar gubbarna... är GRMYT allergisk :-/

      Radera
  3. Detta kommer jag absolut att testa. Har du förresten sett att jag mailat till dej för 1-2 v sedan om att jag vill beställa trädg.mästarsalva ?
    Kram från mej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ååå har inte sett...? Ska kolla upp det! Ibland hamnar saker och ting i skräpposten och jag glömmer att kolla. Jag återkommer!

      Radera
  4. Vilket toppentips för oss som äter LCHF och har svårt att hitta kul och praktisk frukost och snabblunch. Ska prova direkt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, lite sallad till så är värsta lyxlunchen fixad!

      Radera
  5. Tack för tipset. Även här är det LCHF som gäller just nu. :) Man kan inte få nog av bra recept.
    Kram o tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego!
      Själv äter jag både och :-)

      Radera
  6. Vilket bra tips. Det ska testas när det finns överflöd av ägg! :-)

    SvaraRadera
  7. Om vi säger så; på en hotellfrukost nuförtiden skulle jag aldrig få för mig att äta ägg ... så tack för ett recept : ) Och min man vill ha mera hönor ... Och LCHF är jag för lat för att orka med, precis som alla andra dieter ... (är det månne måndagmorgon?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ;-) Ja det ska mycket till om man tar ägg "när man slipper" ... i alla fall för oss som har gott om ägg.

      Jag håller på din man jag! Mera hönor!!!

      Radera
  8. Låter helsmaskigt. Jag är ingen kostexpert men det verkar numera vara helt OK att äta mycket ägg och det tycker matlata jag är superbra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där med begränsat med ägg per dag... det är väl inte aktuellt längre?! Lika så 7-8 brödskivor om dagen... hahahahaha

      Radera