21 juni 2012

Ta vara på naturens resurser...



Jag har inte hunnit med mycket på sistone här hemma men snart går jag på semester så blir det förändring på den fronten. En sak som jag dock har hunnit med är att börja tillverka gödselvatten eftersom det kräver inte mycket tid och är lätt! 

Just nu har jag två hinkar med nässelvatten påbörjade, med en veckas mellanrum i processen. Det vill säga, en är färdig för att användas i slutet av nästa vecka och den andra veckan därefter. Nässelvattnet ska jag ha till de allra växter som behöver gödning och lite "styrka". 



Idag ska jag sätta även vallört i hink. Jag har gott om vallörtplantor för gödningen skull men också för att bin och humlor älskar denna växt. Jag tror ju på det där med nyttodjur och pollinerare så jag vill ha dem i trädgården. 


Det blir nog två hinkar med vallörtsvatten så att tomaterna får flera vattningar då det är mycket bra för tomater! Tror att jag ska strimla lite blad och lägga runt tomaterna redan nu då jag ändå håller på...

Vallörtsvattnet och nässelvattnet späder jag ut 1/10 med vatten när jag vattnar. Ibland kan jag även vattna i trädgårdskomposten med detta vatten... Bladen från gödningen lägger jag sen på komposten så får de lämna den sista näringen ifrån sig där.


Klippt gräs och aska är också gödsel här.
Hur gödslar du?

9 kommentarer:

  1. Tack för tipset, det ska jag prova!

    Ha en fin dag!
    Kram, Sofie

    SvaraRadera
  2. Eftersom min stuga ännu inte är beboelig så håller jag bara på och sliter i trädgården(sten, nässlor, sten, sten och massor av vallört)och kissar i en hink! :)
    Det göder jag sedan på 1/10 och fördelar guldvattnet på icke ätbara växter! Har haft några hinkar stående med vallört och tog det sista igår men det blir inte fler sådana hinkar, det luktar så jäkla illa så jag struntar i det.
    Läste någonstans att man kan lägga blad och växtdelar i en hink, tynga ner och ett hål i botten på hinken där sedan växtsaften kan droppa ner i en burk man har under, det ska inte lukta lika illa. Men har inte testa än.

    Ditt tips om att lägga vallörtsblad på odlingarna ska jag göra...jag har ju oerhört mycket vallört i trädgården. :/

    SvaraRadera
  3. Jag har varit dålig på att gödsla men eftersom jag har tomater för första gången så har ska jag göra en hink med nässelvatten. Så enkelt och roligt att kunna använda det man har.
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  4. Hört talas om detta illaluktande... men jag låter naturen gödsla själv: gräsklipp innehåller mycket kväve, löven får ligga kvar...

    SvaraRadera
  5. Guldvatten 1:10 från utedasset med separering, kompostjord på våren, gräsklipp lite här och där, aska tömde vi ut igår för nu hoppas vi att kaminen inte behöver användas på ett bra tag. Ibland köper jag hönsgödsel på säck och ungefär vart annat, vart tredje år stallgödsel från grannbonden.

    Nässelvatten har jag inte provat än fast jag vet att det ska vara bra för växterna.
    Glad midsommar!

    SvaraRadera
  6. Halloj på dig
    nässlor och vallört är min melodi också, Uppblött hönsgödsel är mumma i små små doser... Har ett algextrakt från Runåberg och nya flytande algomin har fått även det fått vara med i leken redan.
    Tror att just balanserad gödning är underskattad i många köksträdgårdar. Det tog flera år innan jag hajjade grejen på riktigt.
    Kram på dig
    ps mina salvor är slut... har du hunnit koka nytt?

    SvaraRadera
  7. Jag tar det jag har - guldvatten. Sedan köper jag kogödsel som jag lägger ut på våren och så brukar jag slamma upp hönsgödsel när jag tycker det behövs lite extragivor här och där.

    Kram

    SvaraRadera
  8. Hej

    Här är det nässelvatten och guldvatten.

    Glad midsommar.
    Annika
    Blir kanske inte så bra guldvatten på sill och snaps

    SvaraRadera
  9. Wow! Göra näring av vallörten, det var nytt för mig! Ska jag absolut testa :)
    /Linda

    SvaraRadera