4 dec. 2014

Sen höst-, vinter- och tidig vårodlingstankar!


Funderar mycket på att utöka och förlänga odlingssäsongen samt skördesäsongen. Jag är inte helt nybörjare på att höstodla, har gjort det några höstar nu. Odling i november med fiberduk och kyltåliga bladgrönsaker rekommenderas varmt. Jag har också prövat på att odla hållbara tomater som eftermognar i november - januari, eller kanske till och med februari med gott resultat.


Tidigt på året, i februari eller mars börjar jag att förbereda min 4 stora varmbänkar för tidig vårodling! Obrunnen hästskit, skottkärra efter skottkärra ligger som grund för lyckad varmbänksodling. Och värsta fyspasset ;-) Men det finns tankar att få till det de där sista och första månaderna också mer grönsaksodling. Lutar mer till att få möjligheten att odla lite och jämt än mycket under sommarmånaderna. Prioriteringarna förändras, kanske i takt med ålder men framför allt när familjesituationen förändras och barnen blir stora och flyttar.


I och med mina tankar om att utöka höst, vinter och tidig vårodling så blir jag sugen på ett tunnelväxthus även om jag har Glädjehuset. Men Glädjehuset är upptaget av hönsen från oktober så det känns nästan som ett "måste" med ett tunnelväxthus också! ;-) Funderar starkt på följande som flera har skickat efter från England. För att rundgång på luften så tänker jag mig en "skorsten" i plast som möjliggör att varmluft pyser ut. Alltså om det blir för varmt med solen... "Skorstenen" är i tredelar som en byggsats. Vad vill jag odla då? 
Framförallt samma lika som jag prövat på innan; bladgrönsaker som tål kyla men även förlänga grönkålssäsongen och piplöken. Mangold är en favorit som man kan äta både som kall och varm, (färsk och tillagad) och dessutom är den nyttig jämfört med importerad isberg! 

Jag tänker att man kan odla fler saker om och om igen, i olika omgångar utifrån efterfrågan. Skiftesbruk mellan flera lådor och värma upp med hästgödsel under december och januari-februari. 

En annan stor anledning är mina tomater! Tomater för hållbar lagring som jag skulle vilja skörda senare än i början av oktober. Jag har flera olika sorter och här om dagen när jag sorterade bland tomatfröna blev jag bra förvånad. Genom åren har det blivit en och annan hängtomat, evighetstomat eller vintertomat som är tjockskaliga och lagringsbara, allt som allt hela 13 sorter! Dessa skulle jag vilja odla i tunneln eftersom de inte behöver skördas i förtid för att hönsen ska in. Kanske i hinkar eller nåt... tål att tänkas på.

"Ja ja, vad är väl en bal på slottet?!" 

På återseende!
4 kommentarer:

 1. Ja tänk om man vore mer strukturerad....evighetstomat låter som en bra tanke, vilka sorter rekommenderar du?

  SvaraRadera
 2. Vad härligt det låter med en förlängd odlingssäsong. Är inte där än i livet utan glädjer mig åt det jag odlar under "ordinarie " tid. Men som sagt, tanken är mycket lockande särskilt med tanke på hur jordbruks- och livsmedelsindustrin ser ut idag.
  Ha en bra helg
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 3. En bal på slottet är ju alldeles underbar! Vilka härliga planer du har. Återkom gärna med dem.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Jag vill också utöka men jag har ingen plats kvar att odla på.
  En tunnel hade varit toppen. Kanske får prata med bonden om att hyra en lite bit som han inte använder.
  Fina bladgrönsaker du har nu. Jag också lite men som sagt jag vill ha mera,
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera