3 jan. 2010

L å g e n e r g i ?


Ibland skriver jag om mina misslyckanden, vill göra rätt men så kanske det blir fel... t ex det där med julklappspapper och återvinning. Men det är inte det jag funderar på nu utan att jag tror att det kanske kan hända fler.... Alltså vilja rätt men att det kanske blir fel.

En sån enkel sak som glödlampor. Förbudet och avfasningen av vanliga glödlampor inom EU. Blev något förvånad att folk hamstrade glödlampor i höstas men visst, om de slutas säljas hur ska man annars få tag på dem om man inte har ett förråd av glödlampor. För alternativ finns ju inte...?

Det är flera saker jag funderar på... det ena är att om ingen har vanliga glödlampor som också värmer upp hushållen ökar då värmekostnaderna i norden då en tredjedel av året är ganska kallt. Eller är det bara en myt att glödlamporna värmer upp så pass mycket att det får skillnad...?

Det andra handlar om alternativen till glödlampor. Så vitt jag vet så finns det kvicksilver i lågenergilampor. Och så finns det LED lampor utan kvicksilver. Varför produceras lågenergilampor med kvicksilver och säljs om vi nu ska förbjuda vanliga lampor av miljösjäl?

Känns som om man vill göra rätt men att det kanske blir fel? För har man verkligen den tilltron till människan att hon sopsorterar alla sina sopor! Att det aldrig skulle läggas en energilampa i soppåsen?! Att det alltid återvinns?! Jag menar hur mycket kvicksilver är vi beredda att ha i naturen?

Jag funderar vidare... känns kanske som en paniklösning det där med att tillåta produktionen och försäljningen av energilampor med kvicksilver. Förstå mig rätt, jag är för att vi avskaffar vanliga glödlampor som stjäl mycket energi men är emot kvicksilver. LED lampan eller fler alternativ borde ligga i fokus!

10 kommentarer:

  1. Jag har samma tankar som du här. Blev speciellt fundersam när lilla kusinen av misstag hade sönder (glas i kras) en lågenergilampa på kalaset igår. Vad fick hon på händerna egentligen fast hon klarade sig från glassplitter? Hennes pappa övertygade mig om att lampan nu kunde gå i vanliga soporna eftersom kvicksilvret redan runnit ut/försvunnit...på hans dotter, ja...Det kändes inte bra alls!

    SvaraRadera
  2. Mamma Mimmi: men oj... uscha mig det var ju inte bra alls. När jag googlar på "lågenergilampa går sönder" kommer jag till Energimyndigheten och så står det då:

    Om det är Kall lampa:
    Samla upp lampresterna och lägg dem i ett insamlingskärl som är avsett för uttjänta lågenergilampor eller lysrör. Torka därefter golvet med en fuktig trasa. Lägg sedan trasan i en glasburk, förslut den och lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare. Det finns risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften vilket kan öka risken för inandning.

    Om det är Varm lampa:
    Om lågenergilampan är varm så är mer av kvicksilvret i gasform, och kan därför lättare andas in. Inga negativa hälsoeffekter förväntas uppstå vid enstaka exponering för kvicksilver från en sönderslagen lågenergilampa. Men eftersom gasformigt kvicksilver lätt tas upp vid inandning och sedan ansamlas i kroppen ska man av försiktighetsskäl undvika exponering för gasformigt kvicksilver.

    Gör så här när en varm lampa gått sönder:
    Öppna fönster för att vädra ur rummet där lampan gått sönder. Lämna sedan rummet och stäng dörrarna i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en fuktig trasa. Lägg lampresterna i ett insamlingskärl som är avsett för uttjänta lågenergilampor eller lysrör. Lägg trasan i en glasburk, förslut den lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning.

    Jag säger bara OOOOPS!

    SvaraRadera
  3. Intressant blogg det här - tror jag kan lära mycket av att följa den. Jag skrev om lampor i min blogg häromdagen så jag har lite koll:
    Förutom att glödlamporna drog mycket energi (som mestadels gick åt till att alstra värme snarare än skapa ljus) så innehåller sockeln på de bly och det är kombinationen av dessa två saker som gör att de förbjöds. Kvicksilver är också förbjudet i produkter i Sverige idag men just lågenergilamporna är ett undantag pga regler som EU satt up.
    De två alternativ som återstår är då halogenlampor och LED/diodlampor.
    Halogenlampor förbrukar 30-50 mindre ström än en glödlampa och håller upp till 3 gånger så länge. De har dock inbyggda transformatorer vilket gör att de är på standby/drar ström om inte sladden dras ur.
    LEDlampan drar 80-90% mindre ström än glödlampan och håller upp till 50 gånger längre. Lampan kan dock inte användas ihop med dimmer eftersom den går sönder då.
    Lysrör finns numera också i flera versioner men jag har än så länge inte sett några LED-versioner på dessa.

    SvaraRadera
  4. Uhm....båda mina äggkläckare värms upp av vanliga glödlampor. Blir varmt som attan om termostaten går. Nog värmer dom lite i alla fall.

    Någon sa också, att lågenergilampan redan när det lämnar fabriken, förbrukat mer energi i sin tillverkning än en vanlig glödlampa gör av med under sin livstid. Om det är sant eller ej, vet jag inte. Men klurigt är det.

    Jag tro det ligger på oss alla, att i hemmet och i resten av våra liv, gå igenom HUR vi använder det vi redan har. Istället för att ränna ut och köpa nytt, nytt. nytt. Oavsett om vi köper en platta glödlampor eller en lågenergilampa.

    SvaraRadera
  5. Heavenly Hel: jag ska genast springa till dig och kolla in vad du har att erbjuda *ler* härligt med nya vänner!

    Caprifol: Oooh äggkläckare... då blir du min vän direkt :-)
    Jag tror lite som du att det gäller att börja se vad man har och hur man använder det. Att spara och tänka igenom sitt användandet kan också vara miljövänligt på alla sätt och vis!

    SvaraRadera
  6. Vi hade lite halvpanik sent i höstas när det knappt fanns lampor kvar att få ta i till just äggkläckaren. Små klotlampor, 60w med stor sockel. Letade ihjäl mig, och när jag till slut fick ta i dem var det ju tvunget att hamstra. Men när de är slut är det väl bara att slänga kläckaren...

    SvaraRadera
  7. Koola Viola: jag tror att flera sådana mojänger får problem när de är beroende av en varm lampa.... kanske att någon kommer på ersättning men det tror jag knappast.

    SvaraRadera
  8. Hörde också för ett par dagar sedan att det endast är glödlampor med frostat glas som ska förbjudas, inte de med genomskinligt. När jag var på Ikea såg jag att de hade massor av dem med genomskinligt... har inte tänkt på dem tidigare. Någon som vet mer om dessa?

    SvaraRadera
  9. Glödlamporna förbjöds inte rakt av utan de fasas ut gradvis och med tiden skärps också krav för alternativa lampor.:

    September 2009: Förbud mot alla matta glödlampor + klara 100 watts glödlampor

    September 2010: Förbud mot klara 75 watts glödlampor

    September 2011: Förbud mot klara 60 watts glödlampor

    September 2012: Förbud mot klara 40 och klara 15 och 25 watts glödlampor

    September 2013: Skärpta krav på lågenergilampor och LED-lampor

    September 2016: Skärpta krav på halogenlampor

    SvaraRadera
  10. Ja, man ska absolut inte lägga en trasig lågenergilampa i de vanliga soporna. Det borde informeras mer om detta till hushållen.

    SvaraRadera