21 okt. 2010

Chili-inspirerad!


Från flera håll har det kommit input till min chiliinspiration, bloggar, böcker, tv-program och någon som odlar chili. Och allt har kommit den senaste veckan, plötsligt ser jag chili överallt! Jag har läst spännande reportage om chili, lyssnat på berättelser om att odla chili, sett fina akvarellmålningar och instruktioner om odling, ja just name it.

Så nu har jag tagit tag i min chiliodling på allvar. Eller planerna för den ;-). Nu ska det inte bara bli drömmar utan verklighet. Har inte tillräckligt stort växthus för denna odling så jag får komma på något annat. Så min plan är friland med odlingstunnel! Vad tror ni om det?

Jag tänkte att jag gräver en ett långt dike, ca 80 cm brett och fyller med hästgödsel. Ovanpå god matgjord och sedan en plasttunnel. Visst måste detta gå? Tanken är att jag gräver diket nu innan tjälen och snickrar en ram till den. Hämtar hästgödsel och fyller på, täcker alltihopa med halm. Frågan är bara var jag får tag på en lätthanterlig odlingstunnel av plast? Några förslag?

Jag har beställt chilifrön idag, det blev flera olika sorter. Jag byter gärna frön om ni har något som jag inte har och är intresserad av vad jag har beställt. Behöver ju inte hur många plantor som helst av samma... Min beställning blev några vanliga och några ovanliga sorter:

Capsicum annuum L. "Hungarian Yellow Wax Hot"
Tidig sort med 12 cm långa, avsmalnande, gula frukter. Tolererar även lägre växttemperatur. Aromrik smak, måttligt stark. 400 (F).

Capsicum annuum L. "Corbaci"
(Sari Tatli Sivri) Sötpeppar med 10-15 cm långa, pepparlika, gröna-gula-röda frukter. Används i råkostsallader, till inlagda pepparringar, pickles m.m. Stor växtkraft.

Capsicum annuum "Buran"
(Sötpeppar) Extremt söt och mild, produktiv polsk sort med utsökt smak. Frukterna blir ca 10 cm långa, mognar från grönt till rött och är nästan lika söta oavsett mognadsgrad. En favorit!

Capsicum annuum "Joe's Long Cayenne"
Kulturarvssort från Italien. Ger 25-30 cm långa och smala frukter som först är mörkgröna och sedan övergår till skarpt mörkrött. Mycket användbar sort både för färskkonsumtion och att torka. Styrka 300 (F)

En fundering bara, skadedjur som man ska tänka på? Fungerar Tagetes som skadebekämpare även för chili som de gör hos tomater? Basilika? Blå ballongblomma mot vita flygare? Vill gärna odla utan bekämpningsmedel, kanske onödigt att säga men nu är det sagt!

Är det något jag borde tänka på som du känner direkt är viktigt eller intressant för att jag ska lyckas med min odling nästa år? Helt galet, jag sitter i oktober och planerar för nästa års skörd! Härligt galet!

5 kommentarer:

 1. Mmmm, här är en till som blir inspirerad. Tror jag rider på vågen av din sort-research. I förra avsnittet av Trädgårdsfredag byggde de snabbt och lätt en odlingstunnel av elrör och byggplast. Det är väl en annan sak om det håller för väder och vind, men jag tänkte prova denna ekonomiska version till att börja med iaf.

  SvaraRadera
 2. Då ska jag kolla in trädgårdsfredag...intressant. Kanske att jag hinner bygga en lite variant för att prova att förlänga säsongen på t ex mangolden.

  SvaraRadera
 3. Härligt! Behöver de massa värme eller går det lika bra att odla i Sverige?

  SvaraRadera
 4. Marie: Visst går det att odla i Sverige. MEN de behöver värme... därav hästgödsel och odlingstunnel i min planering =naturlig värme. De har också en lång startsträcka så vardagsrummet blir som vanligt en enda stor sålåda januari - april!

  SvaraRadera
 5. Hej Bondjäntan !!!

  Tänkte jag skulle kommentera det du undrade om tagetes....Har aldrig haft ohyra på tomaterna, men använder mig flitigt av tagetes i trädgårdslanden..Ohyran PÅ kålen rådde inte sällskapet/lukten på, men jag tröstar mig med att det inte borde finnas några nematoder i landet efter tagetesodlingen...
  Vi har ordentlig frost idag, har nog tänkt hinna med lite kompostutläggning där jag skall ha nya odlings-/blomland ( täcker med plast och tidningar och grästorvor så kompostmyllan inte urlakas och så-/planterings
  starten kan ske tidigare ) Gräver små "diken" då jag hinner och orkar och fyller på med jordblandning senare...Känner mig lite som en nybyggare då stenar och torvor yr...Hundarna hjälper ibland med grävningen, men bara då jag ger lov...

  Lycka till med dina planer !!!
  Varma höstbrashälsningar

  Marianne
  Finland

  SvaraRadera