26 okt. 2010

Man får vad man betalar för!


Ja ibland poppar det upp, det där med att äta kött. Det diskuteras i media, på kafferaster och här på bloggen. Jag tänker inte främst på debatten om att äta kött eller vara vegetarian även om det är också en del av detta. Jag menar, äter vi mindre kött så spar vi på miljön...

Nä det jag tänker främst på är det här med vilken sorts kött vi köper och äter. Även om vi försöker ha en djurhållning för eget köttätande så klarar vi det inte till 100%. Som i år till exempel så har vi inte gris, nöt eller får utan endast kalkoner och höns/tuppar. Så ja, vi kommer troligen att handla kött.

Varifrån? Förhoppningsvis kan jag köpa kött från jaktlaget, jag skulle verkligen vilja ha älgkött. Kanske att jag får tag på lammkött från någon fårabonde? Annars så blir det till att köpa kött i mataffären. Alternativet mataffär är det svåraste och krångligaste enligt mig.

Att det finns fläskfilé för 69:- kg... är det verkligen rimligt? Eller köttfärs från 29:- kg? Men kom igen nu, vem köper det? Uppenbarligen finns det människor som köper detta kött. Hur är det möjligt att att producera och sälja kött till vrakpriser? Någonstans betalar någon och en vild gissning så är det djuren. Kan inte tro att djurhållning är okej om man kan kasta köttet över oss på det sättet. Får djuren gå ute? Vad äter djuren? Är de fulla med antibiotika? Kom igen nu, ta ställning och låt bli detta kött! Man får vad man betalar för!

När jag handlar i mataffären tar det tid. Jag letar efter kött från en svensk bonde, en ekobonde och helst KRAV-märkt. Kött till ett lite högre pris. Ja låt maten kosta lite, det skadar inte. Välj att äta lite mindre kött och kanske inte så ofta. Ät alternativ till köttet, man måste inte äta kött varje dag.

Det kanske är lätt att glömma när man inte ser vad maten kommer ifrån. Men i varje vakumförpackad eller frigolit-plastförpackning så ligger det ett dött djur, från början ett levande djur. Köttet har haft ett liv innan kyldisken i affären och förhoppningsvis ett bra liv.

Välj aktivt!

23 kommentarer:

 1. O JA Jag håller med till fullo !!
  Vi har tur som slipper köpa kött i butik öht. Äter eget KRAV-nöt, samt kanin och kycklingkött. Skippar fläskkött helt, tycker inte ens om det så jag saknar inget. Vi är mycket glada över vår mat :-)
  Skulle nog vilja ha lite kalkoner med...
  / Malin

  SvaraRadera
 2. Ja det är väl egentligen det bästa sättet att uttrycka det: Men kom igen nu!

  SvaraRadera
 3. Jag håller delvis med dig, men det finns ju andra aspekter.

  Ibland måste man se till hur mycket man har i plånboken. Visst, det finns vegetariska alternativ (men det innebär ju att också den som har djur på sin gård bör välja det vegetariska när den inte kan ta djur från sin egen produktion, för att vara så miljövänlig som möjligt). Dessutom har den som har egna djur (enligt vad jag tror) mer pengar att lägga ut på eko-produkter som inköps just för att de har egen produktion.

  Man vet ju vad som är det bästa för sig själv och alla andra, men det är inte alltid som det fungerar att följa det fullt ut. Ett etiskt och moraliskt dilemma.

  Alla kan inte välja aktivt på den punkten. Bättre att i så fall se ur ett större perspektiv - alla gör det de kan för att hjälpa djur och natur. Ibland blir det inte mer än att sortera soporna, andra gånger har man råd att stötta eko-produktionen.

  SvaraRadera
 4. Korrigering, tillägg av kommatecken:
  Dessutom har den som har egna djur (enligt vad jag tror) mer pengar att lägga ut på eko-produkter som inköps, just för att de har egen produktion.

  SvaraRadera
 5. Malin: Jag önskar verkligen att jag bodde som du... men jag är ett steg i rätt riktning ;-)

  Karin: japp, vad ska man säga?!

  SvaraRadera
 6. Esbe: Vad roligt att du kommer till tals även om jag inte håller med dig. Man blir alltid lite klokare av lyssna in vad andra har att säga.

  Förstår jag dig rätt att du tycker att den som har djur ska välja vego-alternativ när köttet inte räcker till medan den som inte har djur kan handla precis hur han/hon vill?

  Och att den som har djur skulle ha mer pengar över? Fnissar lite, i mitt fall så stämmer det nog inte. Man måste nog ha en storskalig produktion för att det ska vara lönsamt. I vårat fall så väljer vi att lägga pengar på djuren istället för annat... så som häftigaste platt-tv, solsemestrar eller dyl. Vi väljer och prioriterar vad vi äter.

  Sen håller jag med om att plånboken styr också. Vi kan inte äta allt vad vi vill jämt. Men jag har ändå svårt att se hur man skulle kunna rättfärdiga t ex. köttfärs 29:- kg...? Jag tror att alla kan välja aktivt, man tvingar ju ingen i affären att välja det ena eller det andra - man gör val.

  "Man vet ju vad som är det bästa för sig själv och alla andra, men det är inte alltid som det fungerar att följa det fullt ut. Ett etiskt och moraliskt dilemma." Jag vet verkligen inte vad som är bäst för alla, knappt för mig själv. Jag tror att så länge jag lever så lär jag mig mer och mer. Dock håller jag med dig om att det finns olika dilemman i köttätandet, framför allt att vi väljer att äta kött. Inte att vi väljer att äta kött som har det haft bra som livdjur.

  "[...]se ur ett större perspektiv - alla gör det de kan för att hjälpa djur och natur. Ibland blir det inte mer än att sortera soporna, andra gånger har man råd att stötta eko-produktionen. " Här håller jag med dig! Jag tycker att alla som gör så gott de kan, gör bra. Jag förstår att alla (inklusive mig själv) inte alltid kan handla ekologiskt till 100% men jag hoppas att man gör aktiva val!


  Ååå vad spännande med lite debatt. Meeera sånt!

  SvaraRadera
 7. Bondjäntan: För det första vill jag bara understryka att jag önskar att alla skulle kunna köpa ekologiska/kravmärkta alternativ när det gäller kött och dylikt, så på ett vis håller jag alltså med dig till fullo.

  Nu till diskussionen!

  "Förstår jag dig rätt att du tycker att den som har djur ska välja vego-alternativ när köttet inte räcker till medan den som inte har djur kan handla precis hur han/hon vill?"

  Nja... uttryckte mig nog lite dåligt. Menade att många argumenterar att man kan köpa vegetariska alternativ för att det är bättre än att köpa konventionellt kött (typ sånt för 29 kr/kg).
  Men då menar jag att den som har egna djur (om det så må vara endast höns) trots allt redan har kött (om än inte nöt eller vilt) och därmed inte skulle behöva köpa ens ekologiskt kött i affären utan också skulle kunna välja ett vegetariskt alternativ (som enligt många är bättre för djur såväl som människor).
  Vegetariska alternativ är faktiskt billigare än naturbeteskött/krav-kött (man kan ju leva på ganska många varianter av bönor och linser för att få i sig ganska mycket av det som finns i kött).

  "Och att den som har djur skulle ha mer pengar över? [...] I vårat fall så väljer vi att lägga pengar på djuren istället för annat... så som häftigaste platt-tv, solsemestrar eller dyl. Vi väljer och prioriterar vad vi äter.

  Många får helt ofrivilligt välja bort det mesta utom mat och ändå ha väldigt lite pengar kvar. Det rättfärdigar kanske inte att köpa superbilligt kött som med största sannolikhet producerats på tvivelaktigt sätt, men å andra sidan så förstår man att alla inte kan ha råd att köpa krav-märkt kött.
  Jag vet inte vad er produktion kostar er/kg. Jag menar - hur mycket kostar 1 kg kyckling för er i förhållande vad 1 kg kyckling/höns kostar i affären? Eller 1 kg kalkon? (Vore intressant med en prisjämförelse! Räkna in foderkostnader, ev fraktkostnade o s v, vilket underförstått även ingår i ett kg-pris i affären inkl alla som ska tjäna på det.)

  Självklart gör man val. Jag kan ur mitt eget liv exemplifiera det med att jag oftast inte väljer kravodlade morötter (dock gärna svenska och närodlade), men däremot väljer kravodlat av annat. Krav-honung är ett vanligt alternativ hos mig (vilket är ganska dyrt jämfört med den andra honungen).

  Naturligtvis generaliserade jag lite i tanken, när jag pratade om "det bästa för sig själv och andra". Vad jag menade det...
  Att välja saker som är märkbart dåliga, för djur såväl som människor, det är inte bra. Köp en krav-märkt banan och du har sett till att en människa i Sydamerika inte har duschat i gift. (förhoppningsvis i alla fall) Dessutom slipper du själv äta det gift som bananen ofrivilligt förser dig med (är tvärsäker på att de suger upp en del).

  Aktiva val är bra. De hoppas jag att de flesta gör. Men det kan vara bra att komma ihåg att det finns de som skulle vilja göra fler aktiva val än vad de har möjlighet till!

  Jag gillar också diskussioner och tycker om när mina åsikter tas emot på ett bra sätt för diskussion :)
  Tack för din braiga blogg!

  SvaraRadera
 8. Esbe skickade in mig hit!
  Intressant debatt och ett kärt ämne även för mig.
  Med två vegetarianer, ett extrabarn som även är laktosintolerant vegetarian och fyra små-vilda-glada i familjen som är allätare, är det vettigt att några gånger per vecka äta helveggo mat hos oss.
  Som tur är vi del i jaktlaget och får således älg och rådjur, kan köpa lamm och ägg av en kompis och odlar lite för husbehov.
  Ändå händer det att jag köper kött av kanske tvivelaktig karaktär emellanåt.?
  Däremot är jag en hård motståndare till allt vad färdigmat heter, bakar allt matbröd själv och tar rätt på allt vad frukt och bär jag bara kan här hemma.
  Som tidigare sagts; huvudsaken är att alla reflekterar över sina val och faktiskt gör val!
  Att sopsortera aldrig så lite är bättre än att inte göra något alls!

  SvaraRadera
 9. Mångmamman: Hjärtligt välkommen! Vilken härlig mix av matupplevelser ni måste ha. Nåja, mindre roligt med laktosintolerant...

  Har själv inte turen att vara med i jaktlag då jag kan faktiskt inte hantera skjutvapen. Är inte intresserad riktigt av jakt men däremot av vilt! Och jag har tur att grannen är jägare, så ibland kan jag få go bit av honom. Jag brukar förse honom med grönsaksinläggningar, sylt och saft.

  Jo, kött av tvivelaktig karaktär kan ju vara mycket. Faktiskt. Men om man försöker göra val som man själv kan leva med så är det bra. Jag lägger mycket fokus på vad jag äter, både i köttfrågan men också i annat som t ex innehåller glutamat.

  Och jag instämmer; reflektion är bra!

  SvaraRadera
 10. Esbe: Börjar med att Tacka dig för god ton i debatten samt intressanta tankar och breda vinklingar! Jag är alltid intresserad av diskussion som innehåller vettiga argument men inte av diskussioner som är till för att vinnas, bara för att.

  ”Vegetariska alternativ är faktiskt billigare än naturbeteskött/krav-kött (man kan ju leva på ganska många varianter av bönor och linser för att få i sig ganska mycket av det som finns i kött).”

  Så sant! Sedan vi flyttade ut på landet (ett stort steg i ledet av val av livsstil) och började ”ha” djur för att äta dem har vi faktiskt börjat äta mer vegetariska rätter samt dryga ut kötträtterna med till exempel linser och bönor. I vårt fall beror det nog på att vi sköter om djuren, matar dem och tillslut dödar dem. Man får insyn i hur mycket det krävs, både ekonomiskt men också i arbete för att få fram bra kött. Kött som är bra utan några konstiga processer för att vara mört och smaka mycket. En slutsats jag drar är att vi har en mer hållbar konsumtion vad gäller kött nu än vad vi hade tidigare.

  Och ja, vi handlar kött i affären också. Men väldigt noggrant vad gäller rent kött. Sedan måste jag erkänna att även mina ideal får sig en törn då och då, när sonen vill ha färdiga köttbullar a la mamma scan… Så visst finns det dilemman ;-).

  "Om vi åt 35 kilo mindre kött per person och år skulle minskningen av utsläpp motsvara långt mer än en miljon svenskars bilresande per år." Enligt naturskyddsföreningen. Tål att tänkas på.

  ”Jag vet inte vad er produktion kostar er/kg. Jag menar - hur mycket kostar 1 kg kyckling för er i förhållande vad 1 kg kyckling/höns kostar i affären? Eller 1 kg kalkon? ”

  Oj, jag vågar inte ens tänka tanken. Men visst kan jag göra ett överslag på vad det kostar men då får jag återkomma senare med all fakta inhämtning och uträkningar. Vi bor ju inte på någon bondgård har endast djuren för oss själva så vi har inga intäkter på dem. Endast kostnader… Men det blir ju intressant att se hur mycket pengar vi gör av med på olika delar. Har nog kvar vad lammen kostade, både i inköp och foder. Samma gäller grisen… Och kalkonerna… Och på hönsen. Det intressant är ju också tidsspannet för att få ”färdigt kött”. Blir nog ett helt eget inlägg ☺!

  SvaraRadera
 11. Måste väl passa på att säga mitt som biodlare/biolog eftersom ordet honung nämndes: Köp inte KRAV-honung (som oftast är importerad) om det finns närodlad honung att köpa istället. Biodling är så ekologiskt som någon näring egentligen kan bli, den enda skillnaden KRAV gör är att bikuporna inte får stå vid växtodlingar som i sig inte är besprutade (vilket gör det i stort sett omöjligt att vara KRAV-biodlare i sverige idag), och att man inte får behandla med det effektivaste bekämpningsmedlet mot den parasit som håller på och dödar binäringen utan begränsas till organiska syror.

  När man köper närproducerad honung gynnar man pollinationen i sitt eget område, vilket är en extremt viktig ekologisk tjänst, och så gynnar man den svenska binäringen.

  Finns inte närproducerad honung i din butik så gå in på Sveriges Biodlares Riksförbunds hemsida och leta rätt på den biodlareförening som verkar i ditt område, de kan sätta dig i kontakt med biodlare nära dig.

  SvaraRadera
 12. Felicia Gilljam: Min kravmärkta honung är närproducerad! Är den godkänd då? =)
  (Upplandshonung... minns just nu inte odlarnas namn.)

  SvaraRadera
 13. Bondjäntan: Självklart ska man hålla god ton! Jag tar gärna åt mig av vad andra säger. Älskar att vidga mina vyer, men älskar att försöka vidga andras också! *sägs med glimt i ögat*

  "En slutsats jag drar är att vi har en mer hållbar konsumtion vad gäller kött nu än vad vi hade tidigare."

  Superbra!!!

  "Sedan måste jag erkänna att även mina ideal får sig en törn då och då, när sonen vill ha färdiga köttbullar a la mamma scan… Så visst finns det dilemman ;-)."

  Provat de ekologiska färdiga köttbullar som finns? Jag tycker att de är goda :)

  ""Om vi åt 35 kilo mindre kött per person och år skulle minskningen av utsläpp motsvara långt mer än en miljon svenskars bilresande per år." Enligt naturskyddsföreningen. Tål att tänkas på."

  Jag säger: fram för mer naturbeteskött! Vi skulle inte ha så vackra öppna landskap om vi inte hade djur som betade på dem. Men det ska gärna vara lyckliga djur!

  Angående kostnaden av ert kött (blev ett så långt citat om jag skulle ta med det):
  Ja, visst, ni har bara kostnader och ingen vinst - men så är det ju för köttproducenten också fram till att någon köper varan :) Så det blir ändå en rättvis jämförelse (ni behöver ju inte göra ett inköp av köttet). Skulle 1 kg lamm kosta er 200 kr, ja då skulle ni troligtvis tjäna på att köpa eko-lamm i affären i stället (förutom att ni går miste om att ha djuret och att ni inte vet exakt vad djuret har levt på och hur det har levt).
  Ska bli spännande att läsa ditt inlägg om detta!!!

  SvaraRadera
 14. Varken maken eller jag är med i själva jaktlaget!
  Ingen av oss har jägarexamen men om någon av oss skulle lägga krut på det är det nog jag!?
  Däremot har vi förmånen att äga (? kan man verkligen ÄGA) en bit mark som ingår i jaktlagets åtrådda marker!
  På vår förra gård höll jag får för egenkonsumtion, nyttigt både för natur, plånbok och för att mina små skulle få en inblick i hur det faktiskt går till att få kött på bordet.
  Märkligt egentligen - stadsbarn som både jag och maken är ursprungligen - att vi blivit så "foträta" :)

  SvaraRadera
 15. Intressant samtal. Men är inte det enklaste ändå att vara vegetarian/vegan? Varför äta kött när vi inte behöver det, när så mycket talar emot?
  /Jonas Lundström
  www.jlundstrom.se

  SvaraRadera
 16. Anonym: Sådant som talar emot att äta vegetariskt, eller åtminstone veganskt, är att vi lätt missar att få i oss sådant som vi behöver (B12, omega-3). Det är betydligt svårare för kroppen att få upp det från vegetabiliska källor än animaliska. Vissa klarar av det, andra inte. Det går inte generellt att säga att en kosthållning som vegan är det som passar alla.

  SvaraRadera
 17. Esbe. Det går att lösa enkelt och billigt med kosttillskott, tex på Apoteket. (Det finns också andra lösningar som dock är lite krångligare.) Själv är jag inte vegan, men vegetarian som försöker begränsa intaget av mejeriprodukter. Man måste också förstås lägga in i vågskålen hur mycket köttätande bidrar till klimathotet, till svält (genom att det är så resurskrävande) och till djurförtrycket.
  /Jonas

  SvaraRadera
 18. Min dotter har fattat det där, hon köper bra grejer till sin lilla dotter.

  SvaraRadera
 19. Ja jag tror det är som du säger att många inte ser djuret bakom köttbiten. De flesta har en idé av hur ett lantbruk går till men de har aldrig fått information om vilken avel man bedriver, vilken mat djuren får, hur transporten ser ut, hur slakten ser ut osv. Jag skulle önska att denna information fanns stort och tydligt i butikerna. Att t ex Willys reklamblad inte bara skulle innehålla bilder av billiga köttbitar, läsk och godis. Det finns många mäniskor som fått för sig att de inte har råd att leva miljövänligt. Det som intressant är ju att det som är miljövänligt är ofta det mest ekonomiska och hälsosamma... ;)

  SvaraRadera
 20. Anonym: håller nog med Esbe på den punkten. Dessutom är jag inte mycket för piller, kosttillskott och tillsatser utan äter gärna en allsidig och varierad kost.

  Hanele: klok dotra, säkert efter mor! ;-)

  Anna: ja, mera information så att fler kan ta ställning. Dessutom så är inte allt dyrare bara för att det är ekologiskt... (som du påpekar).

  SvaraRadera
 21. Bondjäntan. Vegetarian kan man vara utan kosttillskott, bara man äter bönor mm. Vegan är en annan femma. Inga problem. Dessutom äter du säkert mycket piller och kosttillskott redan i form av medicin och tillsatser i mat.

  En annan variant är att dumpstra (rädda mat ur soporna utanför affärer mm). Det är ett sätt att komma över mat utan att aktivt stödja systemet. Även om det förstås inte är hållbart på sikt.
  /Jonas Lundström
  www.jlundstrom.se

  SvaraRadera
 22. Anonyme Jonas: "Dessutom äter du säkert mycket piller och kosttillskott redan i form av medicin och tillsatser i mat."

  Nja där måste jag nog säga emot dig. Det är ju det hela min livsstilsföränring handlar om...?! Vi gör ett aktivt val emot sånt men ett aktivt val att äta kött från olika sorters djur.

  I början av inlägget skrev jag just "Jag tänker inte främst på debatten om att äta kött eller vara vegetarian även om det är också en del av detta. Jag menar, äter vi mindre kött så spar vi på miljön... Nä det jag tänker främst på är det här med vilken sorts kött vi köper och äter. " Att mina tankar handlade om vad vi äter i köttväg inte OM vi äter kött. Det är en helt annan dilemmafråga även om de går ihop också. Vi väljer att äta kött även om vi också väljer att inte äta kött.

  Ja jag har läst om dumpstring... och hm... det är klart att man då kanske inte stödjer systemet MEN för mig handlar mina matval mer än att inte stödja system. Det handlar om hälsa, välmående och olika former av ställningstagande mot och för saker. Därför handlar jag så lite som möjligt och försöker producera så mycket som möjligt. Men ja jag handlar i affären men gör ett aktivt val.

  SvaraRadera
 23. Bondjantan. Ok, jag är ledsen om jag läste slarvigt/missförstod, det var inte min avsikt att ta diskussionen i en annan riktning än den avsedda. Sorry. Har inte följt din blogg så värst länge heller så jag har koll på i vilken riktning din livsstilsförändring varit.

  Jag håller med om att frågan om vilket kött man ska köpa om man äter kött är väsentlig, och jag gillar din approach och håller med om det du skriver i inlägget.
  /Jonas L
  www.jlundstrom.se

  SvaraRadera