19 juli 2011

Dagens diss!


Meh, suck och stön! Mina kålplantor har blivit stora och fina OCH NU angrips de av kålfjärilens larv (antar jag att det är)! Och det är inte en... utan... ja mängder! :-/ Igår kväll stod jag länge och petade bort dem för hand och i morse var det samma visa igen. Några bra tips?

Arbetskamraten jag fick dem av påstår att vattna med nässelvatten gör susen. Hon har i alla fall inga kålfjärilslarver. Är det något som ni hört talas om? Jag provar tänker jag, jag gör nässelvatten och sprutar dem men det tar ju några dagar. Vad ska jag göra så länge förutom peta bort alla larver?

10 kommentarer:

 1. Ingen aning hur man får bort men skiftesbruk ska förebygga... även i en liten trädgård.. Lycka till..! så tråkigt med angrepp...
  Själv har jag angrepp av bladlöss på alla mina kryddor på balkongen...så jag hivar och köper nytt...enklast...

  SvaraRadera
 2. Nästa år - gör ett kålhus! Jag har kål i två pallkragar, i den ena är det fullt med larver (dock broccoli och kålrot i den så angreppen på bladen gör inte lika stor skada). I pallkragen brevid finns inte en enda ynkapynka larv!

  http://regnavdagar.blogspot.com/2011/04/kokstradgarden-dag-2-kalhuset.html

  SvaraRadera
 3. För att vara lite tydligare: den pallkrage som ej har kålhus har larver. Den andra som har kålhus är det som ej har larver.

  SvaraRadera
 4. Det är ju bara så himla trist att man ska behöva odla under odlingsväv för att slippa eländet med kålfjärilar. Kål är ju så snyggt att man vill se den hela tiden. Suck!

  SvaraRadera
 5. Strä aska över plantorna, är ett tips

  SvaraRadera
 6. Usch vad tråkigt. Har inga tips alls men jag hoppas att du får reda på något mycket smart.

  SvaraRadera
 7. Skicka hönsen på dem ;-)

  Jag odlade grönkål förra året. Till slut lät jag dem stå och larverna fick frodas. Tror att rapsfälten runt omkring var en bra grogrund för kålfjäril och jag gav upp... Hoppas du får bukt på dina.

  SvaraRadera
 8. Det är många som hävdar att det räcker med att gå och förstöra äggsamlingarna på undersidan av bladen, och plocka bort eventuella larver som man missat i äggstadiet.

  Jag tycker dock att det är lite äckligt, så jag har kört med odlingsväv, eller snarare odlingsgardin, då jag köpte en billig nätgardin från Ikea som har gjort jobbet med bravur.

  SvaraRadera
 9. Jag fick tips av Anette, som har bloggen Daylily-potager, om ett ogiftigt medel som heter Turex. Har sett kålfjärilar hos mig men inga larver än, men jag har preparatet hemma och är liksom beredd:)
  Turex kan du köpa hos www.nyttodjur.se!
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Finns det kålfjärilar så kommer det att bli larver. Vi har massor a fjärilar här. Mina kålbladväxters är sönderätna, det bjuder jag på, i år. Nästa år blir det att odla under väv. Inga gifter i min trädgård!

  SvaraRadera