12 juli 2011

Meditationsträdgård del 1Nu kommer det lite före och efter bilder på meditationsträdgården. Den är ju långt ifrån klar som man kan se men jag tror ändå att ni kan börja ana vad tanken är. Kanske att man kan lista ut vilka som är före och efter...? De två översta är före-bilder medan de under är nuläget. Det har varit en härlig grillplats engång i tiden men på några års försummelse har den växt igen och bara blivit dåligt samvete. Det fanns en nergrävd cementring som nu är flyttad till den gråa pergolan "utan namn" och hålet är igen täppt. Allt var grusat och under låg en dålig marktäckduk som har delvis förmultnat (!). Längst bort mot åkern fanns det gamla växter som vuxit sig vilda, rent kaos kan man säga. Allt har vi grävt ur med spade och rensat rent, börjat om från början!


Mot åkern har jag byggt upp en ny rabatt med gamla återanvända syllar på baksidan. Framför ska jag ha torvblock tillsammans med stenar. Rabatten är fylld med gammal gräsmatta (från ett annat projekt), ovanpå den gamla gräsmattan kutterspån/hönsskit och sist men inte minst blandat med torv och rododendronjord.

Mot tomathuset (växthuset) har jag planterat en återvunnen japansk klätterros som var en av de få överlevare från i vintras. Den fanns bakom den gråa pergolan "utan namn" och är förflyttad, nerklippt och eländig. Bredvid den, snett framför önskar jag en stor och maffig rododrendron! Framför tomathuset fanns sen stor igenvuxen örtagård som inte finns längre. Så småningom gör jag nog en ny men inte där.

Spaljerna är uppsatta med viss bök och stök, men de står på plats nu. På dem ska två stycken clematisar växa som jag har beställt. Mellan spaljerna ska det byggas någon form av avskärmning (som jag har tjatat om i tidigare inlägg men ej kommit fram till något ännu) samt ett "fönster" mot åkern.


De tre "totempålarna" är uppsatta och målade, vid varje är en clematis planterade. Tyvärr ser de inte så glada ut sen planteringen då solen har stekt på var eviga dag... jag har verkligen försökt skugga dem men men... vi får väl se om de överlever. Clematis Gunilla har jag planterat vid det nyplanterade vilda körsbärsträdet i rabatten som förhoppningsvis ska skugga.

Mer detaljbilder kommer. Men nu ser ni alla fall vad jag sysslar med hela dagarna. Mitt på grusplanen som inte är (än) en grusplan ska jag snickra två "trämadrasser" som kan användas som enskilda solstolar eller skjutas ihop till en stor meditationsmadrass. Svårt att förklara men ni får se sen... dessutom ska det köpas och planteras ett träd som skuggar! Lön? Inte kommer det vara många kronor kvar...

Hänger ni med nu?

6 kommentarer:

 1. Nu är väl det mesta av grovgörat gjort och nu återstår det roliga.
  Bra jobbat och bra grundarbete, det lönar sig alltid men oj, så tungt det måste ha varit i värmen.

  Vet du att din salva är mycket effektiv mot insektbett? Slutar klia på en gång!!!

  Kram

  //Gunilla

  SvaraRadera
 2. MEN!!! Himmel och Pannkaka!!! Vad du har jobbat... Vilken HÄRLIG idé med att bygga/fixa till en meditationsträdgård =) OCH på den platsen. Det kommer bli hur bra som helst =). Jag jobbar nu denna vecka men nästa vecka är det semester *jippi* Då kommer jag och gubben över om ni är hemma =) Vi får höras på telefon...
  Super kram till dig så du orkar jobba vidare / Mari

  SvaraRadera
 3. Vilket jobb du har lagt ner!!! Jag förstår att du antagligen ser fram emot tid att bara sitta ner där sedan, när det är klart och bara ta det lugnt. Eller, är det något annat projekt som väntar då... ;-)

  SvaraRadera
 4. Wow vilket arbete du har gjort! Ska bli spännande att se det färdiga framöver

  SvaraRadera
 5. Gunilla: japp grovjobbet just där är klart :-) nu är det bara resten! Det känns bra att ha gjort ett bra grundjobb... kommer ge resultat nästa år med fina stora plantor. Återigen, tack för all inspiration!

  Jo, trädgårdsmästarsalvan är bra till exempel vid myggbett, slutar klia nästan direkt! Men den hjälpte inte lika mycket vid ett stort bromsbett :-/ även om svullnaden gick ner.

  Mari: ja ta med maken och kom, men det är inte klart än så ni får ta det som det är. Använda fantasin!

  Anna; många projekt på G men jag hoppas på att sitta och njuta av meditationsträdgården också. Kanske rent av meditera?!

  Malin: ja jag jobbar på det!

  Susann: det är mycket kvar men så småningom kanske .... mycket kostar pengar så det får bli pö om pö.

  SvaraRadera