14 juli 2011

Skönhet, snygg utifrån och in ?!Mellan mina projekt så läser jag gärna, alltifrån "riktig litteratur" till olika magasin. Just nu så åker ett hälso/träningsmagasin fram titt som tätt, jag gillar inspiration både i trädgården men också runt hälsan och träningen. Tyvärr finns det mycket att ifrågasätta i många av dessa magasin; mirakelmetoderna, antiagemetoderna och så vidare. Men det finns även bra ting!

Så från trädgårdsblogg hoppar vi raskt över till skönhetsblogg! I ett reportage eller snarare inslag som heter Skönhet, snygg utifrån och in - Härligt hårskönt läser jag om piffa till topparna på håret med olika produkter. Här hade jag önskat lite mer handfasta tips om hur man kan skydda håret med enkla medel, kanske några huskurer och hållbara tips. Istället finner jag Trimma topparna med x (produktnamn) 179:- / 200 ml, skydda topparna med x 299:- /75 ml och reparera ris med x 189 kr / 500 ml!

Själv använder jag en keps när jag bökar i landet i full solsken och nu har jag till och med slagit på stort och köpt mig en rosa hatt! Skydda stråna i "artikeln" hänvisar till serum som skyddar håret. Serumet är ofta drygt och lägger sig runt varje hårstrå. Vad är ett serum och vad innehåller det? Tyvärr står det ingen produktinformation men det hade ju varit intressant för varje produkt...

Jag har ett favorittips och det är olivolja! Eftersom jag ibland får torr hårbotten som kliar så passar jag på att göra en härlig hårinpackning med olivolja över natten. Inte är jag snygg under tiden men det är verkligen ett lyft för både huvudet och håret.

Vad har ni för tips om naturlig skönhet,
både för kropp och huvud?

6 kommentarer:

 1. Mitt bäsa och billigaste skönhetsips till de flesta är att ta ungefär hälften av allt de har i badrumsskåpet och slänga det rakt i soporna (eller kanske nån återvinning för kemisk avfall). Folk använder på tok för mycket tvål, shampoo och diverse. För mig som är allergiker med besvärliga exem är det helt chockerande att inse att många på allvar tror att huden och håret mår bättre ju mer man tvättar, skrubbar och smörjer. De vetenskapliga, medicinska råden är precis det motsatta. Man blir varken fräschare eller mer hygienisk av att tvätta bort husens naturliga skydd och ersätta det med kemikalier.
  Men olivolja ger jag tummen upp till!

  SvaraRadera
 2. Mitt råd är arganolja, även om ren arganolja är svår att få tag på, i alla fall där jag bor. Det går att beställa på nätet också finns det att köpa i Life-butiken på Götgatan i Sthlm (som inte är en del av Life-kedjan).

  Jag använder arganolja istället för olika dag- och nattkrämer, och en bra "bieffekt" är att den arganolja som kommer till Sverige med största säkerhet är via ett Fair Trade-projekt (så var det för två år sedan i alla fall). Men det ska som sagt vara ren arganolja. Det är ju också en produkt du kan använda om du vill utveckla ditt salv-tillverkande:)

  Istället för att tvätta ansiktet med onödiga tvålar baddar jag med rosen- eller blomstervatten som jag köper i en, eehh.. utländsk butik i Örnsköldsvik, som har mycket bra utbud av kryddor och annat, och även mycket trevlig och artig innehavare.

  Mot oren hy funkar honung. Låt det verka i 20 minuter och peela av masken med lite salt. Badda med blomstervatten.

  Ja du hör ju att jag är fantastisk snygg med så många tips;)

  Jo, ett tips för själen (inre skönhet); wabi-sabi.

  SvaraRadera
 3. Att börja med no poo, balsamtvätta håret istället för att använda schampo, inte ha så himla mycket duschtvål, sluta rengöra ansiktet med produkter och istället använda olja, honung och liknande. Känner mig lurad nu när jag märker hur mycket bättre hår, ansikte och hud mår utan massor av produkter.

  SvaraRadera
 4. Håller med, rensa bort det mesta. Ungen är snart två och har ännu aldrig haft behov av vare sig tvål eller schampo.
  Jag använder schampo, trots att jag gjorde ett halvhjärtat försök att sluta. Har så gott som slutat med duschkrämer och andra krämer, använder hårdtvål, gärna olivtvål. Och sedan det viktigaste - olivolja från topp till tå. Även i håret som du skriver om.
  Olivolja i badet är fantastiskt, om du inte redan provat så gör det.

  SvaraRadera
 5. Tove: "För mig som är allergiker med besvärliga exem är det helt chockerande att inse att många på allvar tror att huden och håret mår bättre ju mer man tvättar, skrubbar och smörjer. De vetenskapliga, medicinska råden är precis det motsatta."

  Ja, det var en av anledningarna till att jag började tillverka egen salva! Något som tillförde kroppen och inte tvärtom. Känns drygt att köpa salvor som ska vårda och ta hand om huden när den torkar ut och gör eksemen värre!

  Mánadis' Vildhäst: Arganolja? Måste läsa på lite, kan inget om denna olja. Annars vill jag ju göra mina salvor med så "närproducerade" produkter som möjligt. Jag använder till exempel ekologisk rapsolja istället för olivolja. Fair Trade-projekt är tummen upp!

  Honung har jag bra tillgång till, svärisarna är har bin och det är därifrån jag får bivaxet också. Har hört talas om att honung är både bra för invärtes och utvärtes! Bastuhonung ska vara något alldeles speciellt... man smetar in sig med honung på hela kroppen och bastar! Synd bara att jag inte har en bastu!!! (nästa projekt kanske)

  Och angående wabi-sabi... jo jag försöker, tränar hårt på det. :-)

  SvaraRadera
 6. Josefin: ja många känner sig nog lurade, både i matväg och med skönhetsprodukter. Tänk att vi går på så många ting... Har hört talas om balsamtvätt i stället för schampo men inte provat än. Jag skulle behöva sluta tvätta håret så ofta... det är nog första steget, kanske tillsammans med balsamtvätt?

  Malin: jag har faktiskt också rensat ur skåpen ganska mycket! Köper jag något så är det ekologiskt, måste vara bättre än det andra jag hade i skåpen.

  Jag använder olivtvål till att tvätta mig och olivolja till många ting. Sen har jag ju mina egna salvor som jag inte förstår att jag har levt utan! Hur gick det till...?

  SvaraRadera