28 maj 2012

Medelhavsgården tar form!Oh my, nu är jag nästan i mål med medelhavsgården som är utanför växt-hönshuset. Det är klart, kanske är jag aldrig i mål... säkert vill jag pynta och förändra men ursprungsplanen är nästan klar. Listan som blev till:

*Skyffla bort allt grus. 
*Jämna till marken och fylla på med grus.
Vilket j-a jobb, jag fick faktiskt hjälp av dottern med gruset. Annars hade jag nog aldrig blivit klar...  

*Gräva en pionrabatt.✔  
Nja, pionrabatten blir någon annanstans, men själva rabatten är grävd. Har fyllt på ordentligt med hönsgödsel och blomjord.


*Gräva ner stolpar och armeringsnät. 
 
*Plantera Cleamtisplantorna. 
*Så ärtorna. 
I "pionrabatten" som inte längre är en pionrabatt har armeringsjärn kommit upp som clematis och ärtor ska växa på. Jag tror att det blir himla fint, violetta ärtskidor och rosa clematis! Clematisarna är återanvändning! Först grävde jag upp dem, sedan "blötlade"  jag dem och sist men inte minst planterat om dem i rabatten framför växthuset. Sedan sådde jag ärtorna... Här kan man se växthusplasten som det är tänkt att clematis och ärtor ska skyla. 


*Gräva upp massor av romersk malört. 
*Plantera romersk malört tillsammans med rosa vallmo. 
*Bygga avgränsning till malörtshäcken/rabatten. 
Detta är det som från början skulle blivit "pionrabatten", nu är det alltså en malörtsrabatt med clematisar och rosa pionvallmo. Till nästa år vill jag plantera en massa alliumbollar  till detta :-) Den romerska malörten är  återanvändning! Många många plantor blev det! Känns lyxigt att kunna plantera så tätt utan att det kostar en förmögenhet!


*Hämta sand till cementrörsplanteringen. 
*Skapa en bra jord till rosmarin och timjan. 
*Plantera i cementröret. 
Har hämtat sand från en grusgrop tillsammans med sonen. Sanden blandade jag med jord i en skottkörra. Ungefär fiftyfifty sand och planteringsjord. Sedan fyllde jag cementröret med denna blandning och planterade rosamrin och apelsintimjan. Jag skulle vilja ha fler timjanplantor så att det räcker runt hela... Kanske att jag kan göra avläggare?*Önska mig ett träd!  
Jag har önskat mig och även köpt mig en persika! 
* Plantera Frost!
Förra inlägget handlade om min persika Frost som nu är planterad. Sand, hönsgödsel och planteringsjord i en stor grop framför växthuset och jag hoppas att Mr Frost trivs. 
Vad är kvar då att göra? Jo en massa småpyssel med lite krukor och så en avgränsning runt gården så att all grus hålls på plats. Samt en häck runt... tror att jag ska gräva upp lite nyponrosor som jag har vid vår vägkant och plantera runt gården. Det borde väl vara snyggt med en grön häck ... med rosa blommor och härliga nypon! Egentligen önskar jag vintergrönt men det har jag inte liggandes någonstans att återanvända... 


Det känns himla bra även om medelhavsgården blir väldigt liten. Men den har fått utrymme till växthuset så jag är ändå mycket nöjd.!

5 kommentarer:

 1. Men ni måste ha jobbat hur mycket som helst den här helgen! Ser jättefint ut!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Nöjd - Du borde ha medalj för dina insatser! Wow vad imponerade fint det blir... Jag inser plötsligt att jag helt missat att köpa romersk malört som jag önskade mig så hett efter förra årets avsaknad...
  Angående att skyffla grus... det är nästan så jobbigt att det inte går att beskriva. Jag har gjort några tunga insatser genom åren men den största gjorde en tidigare kollega. Han hade beställt 5 kubik 018 grus som skulle levereras med kranbil en fredag. Väl hemma från jobbet upptäckte han att det inte var levererat. Efter samtal med chauffören insåg han att det dumpats hos någon granne i stället... Mycket riktigt - en mindre glad granne ett kvarter bort som skulle ha konfimation på söndagen krävde att gruset skulle bort omgående. Chauffören hade slutat för dagen och kunde först komma på måndagen... Fd kollegan fick spendera hela lördagen med att skyffla gruset på skottkärra och rulla runt kvarteret... 5 kubik!!!
  Ha en härlig vecka nu

  SvaraRadera
 3. Vilket jobb!!
  Men verkar bli jättefint!
  Om du önskar mera timjan är ett tips att så själv. Jag sådde en påse och har nu enormt mycket plantor! Gror jättebra och är lätta att sköta. Bla exoticgarden.fi har ett bra urval. Fast du måste ju vänta ett år innan du får plantor då....
  Väntar med spänning på ditt nästa projekt....!!
  Anna

  SvaraRadera
 4. Flitens lampa har berkligen lyst här hos dig. Mycket du har hunnit med!

  Och nytt träd.. härliga tanke!

  Had et gott, kramkram H.

  SvaraRadera
 5. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

  An Thái Sơn chia sẻ trẻ sơ sinh nằm nôi điện có tốt không hay võng điện có tốt không và giải đáp cục điện đưa võng giá bao nhiêu cũng như mua máy đưa võng ở tphcm địa chỉ ở đâu uy tín.

  SvaraRadera