5 maj 2012

Ni glömmer väl inte nässlorna?!


Ibland glömmer jag naturens tillgångar och det är ju så dumt... sällan behöver man vitamintabletter om man äter en allsidig kost och mycket nyheter från naturen! Nässlor som många utrotar från sin trädgård då de bränner och är svåra kan man faktiskt ha på ett speciellt ställe. De passar i en dunge, i kanten av trädgården eller som jag gjorde förra året; nässelbänk! För jag tycker att man ska lite nässlor även om man inte gillar dem... de är himla bra som "bäbiskammare" för vissa nyttoinsekter som är bra att ha i trädgården. För  det är väl klart att vi ska nyttodjur som bekämpar skadedjur istället för kemikalier!

I min nässelbänk frodas det nässlor just nu. :-) Jag plockade i helgen och under veckan, det känns som riktig rikedom när man vet att uppskatta dem. Hittade flera nyckelpigor när jag klippte mina nässlor... de är ju också så söta och rara. Nässelbänken kommer jag att flytta i så småningom, har andra planer för den platsen. Men jag måste hitta en bra plats, en bestående plats så att jag slipper flytta den varje år. ;-) För visst vill jag ha kvar min nässelbänk!

Har gjort den godaste peston av nässlorna som vi äter av. Nästan till varje rätt denna vecka har en klick nässelpesto varit ett måste. Det blir ett habegär som är svårt att motstå, så mumsigt gott. Den allra enklaste maträtt blir en hit med nässelpesto!

Tänker att jag ska torka späda nässlor till mig själv också. Normalt brukar jag slå stora nässlor under högsommaren och torka till hönsen för vinterutfodring men nu vill jag till mig själv också. Planen är att torka nässlorna, mixa sönder dem och förvara i tät burk... "Nässelpulver" att ha i frukostfilen, i smoothien, i brödet ja, ni är med på tåget. Att mixa sönder torkade nässlor är ett bra sätt att få ner volymen på förvaring & utrymmesfrågan.


Allt som oftast gör jag pesto och nässelpaj av mina färska nässlor. Om jag har överflöd förväller jag och fryser in för att kunna göra gott även senare på säsongen. Har gjort nässeldrink när jag har behövt kurera mig från plågande förkylning... och så nu tänker jag även torkade, pulviserad nässla! Jag känner mig på klok och rik på samma gång när jag skördar mina nässlor från min nässelbänk!

God helg!

22 kommentarer:

 1. jag låter fjärilslarverna äta upp mina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det som är gott för oss är gott för fjärilar!

   Radera
 2. Oh du härliga människa!
  Du är så klok och skriver så bra.
  Vi har så mycket nässlor att det inte skulle vara möjligt att få bort dom... vi har ju plats... Jag tycker dom är vackra och älskar att se alla fjärilar som svärmar sunt dom. Men jag är överkänslig mot deras gift tror jag. Jag får jätteont och det håller i sig i ett dygn,
  I år har jag tänkt göra nässelgarn av den del av dom. Det är fibrerna i stammen som skall beredas. Skall bli spännande att experimentera med. Skall även plocka och torka stora fång till hönorna i vinter.
  Tack för sällskapet på morgonpromenaden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag reagerar också ganska kraftigt, har alltid ordentliga arbetshandskar när jag ska skörda nässlor.

   Nässelgarn och tyg är ju spännande men har aldrig provat. Har endast provat att färga garn och ägg med nässelrötter. Låt höra när du är på G, jag vill ju veta hur det går!

   På återseende!

   Radera
 3. Vilka bra ide'er ni har!!! Jag har under flere år försökt utrota alla nässlor men nu känner jag att jag vill ha dom kvar... De skall nog få ett eget hörn i min trädgård i alla fall!! TACK BONDJÄNTAN!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. HAHAHA ja, gör din fiende till din vän!

   Radera
 4. Idag plockade jag av våra späda nässlor och gjorde en nässelsoppa med lite inblandad libbsticka. Så gott det blev och så enkelt ;-)
  Att plocka och förvälla för infrysning ska jag kanske göra efter att ha läst ditt inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är smart att ha i frysen. Bara att ta fram när man vill!

   Radera
 5. Håller med dig om att det är gorr och NYTTIGT med nässlor, jag gör mest soppa eller bröd på dem men nu blev jag sugen på att testa peston...
  Ha en forsatt fin helg.
  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peston är god godare godast! JA om man nu gillar gröna guckor gjorda på ogräs... ;-)

   Radera
 6. Vi plockade ett rejält knippe på komposten och gjorde nässelvatten. Inte så gott för oss men mumma för grönsakslanden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men visst är gött me nässlor, både för människa och grönsak! (som vi sen äter)

   Radera
 7. Soppa har jag ätit några gånger nu under våren men pesto på nässlor har jag aldrig gjort, Hur gör du peston?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar utgå från 1 liter nässlor. Dessa förväller jag några minuter och sparar nässelvattnet till gödning. Beror lite på vad jag har hemma och vad jag är sugen på, ibland tar jag solrosfrön eller pumpafrön och mixar tillsammans med nässlorna, soltorkade tomater, vitlök och (oftast) rapsolja. Sist men inte minst tillsätter jag riven parmesan... gudomligt gott!

   Idag till middag gjorde jag kikärtsbiffar och goda salladstillbehör, och så klart; nässelpesto! MUMS!

   Radera
  2. Vad gott det låter. Vilket sammanträffande att min sambo plockade och förvällde lite nässlor idag som vi tänkte frysa in. Tror jag ska testa att göra pesto i morgon istället. Vad tror du om att slänga i lite chili också?

   Radera
  3. Jo Mattias, jag tror på chili också! ;-) I små mängder så att den inte tar överhanden.... man vill ju att det ska smaka nässelpesto men absolut med lite sting!

   Radera
 8. Väntar med spänning på att de ska titta upp här i norr.
  Ska pröva göra pesto och torka dem med min nyinköpta tork.
  De är ju så nyttiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ååå har du köpt dig en tork... ?! Vilken sort? Jag har också planer på att inhandla en...

   Radera
 9. Halloj!

  Va kul att göra så mkt med de där sticksiga nässlorna. Vi brukar alltid göra nässelsoppa så där på vårkanten när de precis tittat upp! Gudomligt gott o med ett nykokt ägg i. Men nässelpesto o paj lät ju mkt spännande :o) Använder du små späda nässlor då?

  Har inte torkat till hönsen förut men får nog göra det i år!

  Ha de gott!

  /gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja späda nässlor är godast. Stora torkar jag till hönsen :-)

   Radera
 10. Låter spännande med torkade nässlor, det ska jag prova!

  SvaraRadera
 11. Hej! Så mycket härligt på din blogg! Ja jag ser att jag är ett år sen....men hoppas på svar ändå. Jag har torkade nässlor, hur mycket torkade nässlor tror du jag behöver om jag ska göra pesto. Blötlägger jag dem först då? Hur lång är hållbarheten?

  SvaraRadera