15 dec. 2009

Salta och röka


Sitter och väntar på att potatisen har kokat klart till älggrytan med trattkantareller som vi ska äta till middag idag. Lite tid för bloggning alltså.

Har hunnit med lite stuff sen jag kom hem vid sex... förutom det vanliga husliga arbetet har jag förberett kalkonbröstet för rökning på lördag. En av mina svärföräldrar, dr K har ett rökeri och erbjuder plats till oss då han själv ska röka inför julen.

Jag har aldrig gjort det förut, så lite vägledning har jag behövt. Vi provar på en torrsaltning med kryddor. Jag tog (ungefär) en tiondel socker och nio tiondelar salt utan jod, dessutom så hade jag i lökpulver, cayennepeppar och paprika.

Tre till fyra dagar på saltning, en dag till urvattning och sedan rökning. Nu ligger bröstet i kylen i en påse som ligger i en bunke. Jag hoppas att det blir lyckat! Det roliga med detta är ju att det är på rikgtigt, inga tillsatser med rökaromer utan på riktigt! YES!

Hepp, nu blir det mat och sedan en långpromenad med hunden i mörkret och snöovädret! På med kläderna och ut!

2 kommentarer:

  1. Herrgud vad gott det kommer att bli och så underbart att få sin alldeles egen äkta vara. Lova att rapportera hur det smakar!

    SvaraRadera
  2. Jag lovar att rapportera. Är ju nyfiken själv...

    SvaraRadera