15 jan. 2012

Chilisådderna går ju si så där kan man tycka men snart blir det nog bättre!


Man kan konstatera att det är svårare att få gamla chilifrön att gro än nya. Bara så att ni vet. Ifall ni nu inte visste... Jag hade en aning men att det skulle vara så illa som det var hade jag inte gissat på. De allra flesta som jag sådde den 4 januari var gamla frön och inte har det blivit lysande resultat. Typ nästan liksom inga har grott. Den nya, Lemon Drop som jag sådde har jag lyckats bra med, alla sådda frön har grott!

Igår sådde jag nya nya ;-) Det vill säga nya sådder med nya frön och sorter! Från Franchi fröer, som har massor av Italienska fröer, har jag beställt fyra nya sorter av chili och några tomatfrön. Roligt med lite Italiano i trädgården.

En gul chili som heter Roumanian Giallo. Den är ursprungligen från Rumänien. Den ska vara god som färsk men också bra för torkning. Stark. Många frön.

Grisu´Ibrido som kommer från Sardinien och ska vara mycket produktiv. Kan ätas både som grön och röd. Har sötare smak när den mognar och blir röd. Stark.

En Stromboli, en orange chili som ska vara högproducerande. Stark. Från Italien. Många frön. Sådde många typ 30, tänker att jag säljer lite plantor på jobbet...

En som heter Peppino Ibrido som inte är stark och som jag ska använda till att stuffa. Ni vet göra sånadära härliga chilisar med ostfyllning. Från Italien.

Dessutom så har nya Espelette frön från Runåbergs kommit tillsammans med Paprikan Yesil Tatil. Från de baskiska provinserna i södra Frankrike kommer Espelette. En favorit förra året och jag hoppas på bra skörd i år också.

Från Örtagårdens fröer har jag sått fyra olika sorter. Jag letade efter en speciell chilisort som är söt men har inte hittat den. Från Örtagården fick jag ett annat förslag som jag ska prova, Fenir. Dessutom är det så roligt att läsa om chilisorterna hos dem för förklaringarna är verkligen personliga!

Fenir, "Mild smakrik paprika liknande, med en smak som påminner om salmiak. Rosta den i ugnen skala och häll över en god olivolja." Japp, det är bland annat det jag ska ha den till... Till härliga inläggningar och antipasto.

Och så blev det Monkeyface "Vackert rynkad frukt gyllengul och stor nog att ostfyllas vad mer kan man bergära, smaken är nog en av de största överraskningar jag fått i år, en explosion av fruktiga väl sammansatta smaker, medelstark som gjord för grytor och grillsåser, fiskgrytor älskar denna peppar."

Mini bonnet, "varför blir man så attraherad av dessa skrynkliga nästan missformade frukter, jag vet inte men dom ger chilipepparfamiljen ännu mer charm, tänk om alla hade sett likadana ut då hade det här varit en dålig affärside. Nej, mångfald det är grejor det. Den var lite starkare än jag trodde och med en utpräglad chilipepparsmak. alltså ett brett användningsområde."

Och slutligen Jamacian Bell, "God men inte så stark, doftar rabarber. Form som en kyrkklocka, klarröd, mycket vackra frukter. Ostfylld och ugnsgratinerad blev den av årets favoriter." Ja men det blir väl en till sort att fylla och njuta av :-)

Så nu får vi se om det blir bättre resultat på mina nya sådder. I o f ger jag inte upp de gamla än, de får stå kvar på diskbänken någon vecka till. Kanske att det gror fler men att de behöver mera tid?

2 kommentarer:

  1. Härligt har du sått chilin =). Jag sitter just nu och sätter mina. Jag börja den 8:e men blev avbruten, och nu tog jag tag i det igen. Äntligen är man i gång =). Yes! idag kunde jag kommentera på din blogg, men jag har försökt många gånger... Jag blir snart tokig på detta, det är så trist när det inte går =(. Men du ska veta jag läser allt du skriver, kram på dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar om det är fel som inte kan kommentera här? Så tråkigt när man vill men det inte går. Hoppas att det slutar strular inom kort. Hoppas allt är väl med dig! Vi borde försöka ses...! KRAM

      Radera