4 jan. 2012

Nu är de allra flesta chilifröna i jorden!


Jag har planterat chilifrön i små doser i två dagar nu. Först diskade jag mina svarta plastkrukor som jag återanvänder från förra året och året innan dess. De flesta krukorna håller att användas om och om igen. Jag diskar dem i varmt vatten och såpa för att få bort skadeinsekter och sjukdomar som kan förstöra groningen.

Jag har planterat alla förutom 5 sorter men snart hinner jag med det också. Men inte idag, idag är det "matdag" här hemma. Jag planterar chilifröna i planteringsjord som är utblandad med sand, typ 50/50. De får stå diskbänken över diskmaskinen som avger värme till de har grott. Några frön av varje sort får räcka i år.

Sorterna jag har sått är följande:

Lemon Drop Capsicum baccatum
"Medelstark peppar med en tydlig smak & doft av fräsch citron. De gula avlånga frukterna blir ca 5 cm långa. Användes färsk eller torkad, går också utmärkt att frysa in. Passar utmärkt för odling i kruka. Plantorna måste stå varmt och skyddat. Plantorna kan övervintras frostfritt för fortsatt odling påföljande år."
Ny för i år och frön från rara växter. Jag hoppas på den här. Jag kommer att odla den i stora krukor på altanen.

Hot Lemon Capsicum baccatum Ekofrön från Runåbergs frön
"En medelhet, ganska tidig chili som verkligen smakar citron. Den mogna frukten är varmt gul, torpedformad och blir mellan 5-7 cm lång. Plantan blir 35-40 cm hög på friland och 60-70 cm i växthus. Grenarna är ganska mjuka som unga och går utmärkt att spaljera. Hot Lemon är med sin friska citronstyrka mycket användbar i matlagningen. Frukten är lätt att torka och ger ett utsökt chilipulver som behåller sin friskhet." (Runåbergs fröer) ’’Den bästa chili som finns’’, både färsk och torkad, enligt chilikungen Rune Brand på Örtagårdens fröer.
Även här mindre bra resultat förra året men eftersom jag har frön kvar provar vi igen. Annars kanske Lemon Drop ersätter denna.

Corbaci Sötpeppar (Sari Tatli Sivri) Capsicum annuum
"med 10-15 cm långa, pepparlika, gröna-gula-röda frukter. Används i råkostsallader, till inlagda pepparringar, pickles m.m. Stor växtkraft." (Impecta)
Denna sötchili var en hit. Bra produktion och mycket god, vi hade den mest i sallad med även på grillen. Mums. Jag sår både egna frön och från Impecta, roligt och se om det blir lika.

Buran (Sötpeppar) Capsicum annuum L
"Extremt söt och mild, produktiv polsk sort med utsökt smak. Frukterna blir ca 10 cm långa, mognar från grönt till rött och är nästan lika söta oavsett mognadsgrad." (Impecta)
Odlade den förra året med si sådär resultat, kan bero på olika faktorer men jag provar i år igen.

Hungarian Yellow Wax Hot Capsicum annuum
"En kraftigväxande sort med gula, 12-14 cm långa, jämnt koniska och vaxiga frukter. De övergår till rött vid mognaden. Hungarian Hot Wax har länge varit en pålitlig, tidig sort med bra fruktsättning även i svalare väder. Smaken är stark, men inte förkrossande. Styrkan varierar oftast från frukt till frukt. Hungarian Yellow är en av de mest odlade sorterna i världen."
Inte ett frö grodde förra året av 10 stycken! Jag provar några igen...

Mini Bonnet Capsicum baccatum.
"Ljusröda frukter. Otroligt vacker planta, växer som ett litet träd och blir full av lite platta vågiga frukter kring 3-4cm. Behaglig hetta och en spännande smak som för tankarna till persika och aprikos. Speciellt god i snabba rätter, wokar eller om den läggs i i slutet av tillagningen av såser. Lång koktid kan förstöra den delikata smaken." (Hannasgården)
Frön fick jag från Cesars Trädgård och alla sådda frön grodde. Jag gav bort flera plantor och hade endast 4 kvar. Gillade denna sort. Tyvärr glömde jag ta frön och jag har bara 3 kvar... Hoppas verkligen att de gror. Denna är ett måste!

Sarit Gat Ekofrön. Capsicum annuum
"Ger massor av vacker, välformad, kraftigt gul frukt på en förgrenad 50 cm hög stabil planta. De spetsigt torpedformade, 10 -12 cm långa frukterna är mycket homogena och har en behaglig, fruktig styrka. De är starka med inte bedövande. Sarit gat är en lokalsort från Kosovo som ger stor skörd hos oss både i växthus och på friland i någerlunda varma lägen. Mycket vacker som krukväxt." (Runåbergs fröer)
Denna misslyckades jag med... Det var en av sorterna som fanns i varmbänken en solig dag som jag kokade mer eller mindre. De dog. Jag kör på den i år igen och hoppas på att inte misslyckas totalt.

Alban ekofrön Capsicum annuum
"Lokalsort från Albanien. Stadig 50-60 cm hög planta som ger 15-17 cm. långa, mörkt röda, smalt koniska frukter även på friland i zon 2-3. Köttet är mycket aromatiskt och mer än medelstarkt. Utmärkt allround chili, lätt att torka och göra pulver av. Vi fick några frön av en kund för många år sedan. Tagna ur frukter inköpta på en marknad i Albanien. Sorten har genom åren visat sig vara stabil, tidig, tålig och god." (Runåbergs fröer)
Detta var också en av mina "kokade sorter i varmbädden" så tyvärr blir det ingen åsikt från förra året. Vi provar igen!

Omnicolor
Fröna fick jag från Charlotta med bloggen Cesars trädgård förra året.
'Omnicolor' är en kul sort som mognar fram i olika färger och har frukter samtidigt i färgerna rött, orange och vitt. Häftig! Den är stark och passar som salsakrydda, i grytor eller helt enkelt som en superhäftig krukväxt. Bra resultat från förra året så jag sår den i år igen! Borde tagit egna frön-helt klart ett förbättringsområde.

Prairie Fire Capsicum annuum
Utmärkt att odla på fönsterbrädan, i krukor vid uteplatsen eller i trädgårdslandet. Buskiga plantor med mängder av små, konformade, krämgula, senare röda frukter med mycket stark smak. Kul sort.

Förhoppningsvis blir det en het sommar!

10 kommentarer:

 1. Lemon Drop låter väldigt spännande i smaken... Ska bli roligt att höra om framöver.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Åh vilka roliga sorter... Nu blev jag sugen på chili :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. En sann chilientusiast är vad man kan kalla dig. Eller... entusiast helt enkelt. :-)
  Inlägg om broccoli och grönkål kommer.
  Ha det fint!

  Kram

  SvaraRadera
 4. Imponerande!
  Jag tror jag skall börja med kronärtskocker och sedan charlottenlök och som 3:a chili.
  Visst blir man glad av om att läsa om Sture.
  Lika glad som när vissa ringer.....och berättar hur det gick med kalkonmiddagen.
  Ha en skön kväll
  annika

  SvaraRadera
 5. Här kommer det elda i munnen till hösten ;-) Har bara provat Omnicolor, den var ju otroligt vacker, och god !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 6. Jag är årstidsförvirrad. Det går fortfarande sätta spaden i grönsakslanden för att skörda det som såddes i våras och så skall man börja fundera på detta års sådder. Missade vi vintern eller vad hände?? ;-)

  I vilket fall som helst är det härligt att läsa om dina bestyr med sådden. Och snart kommer även jag igång :-)

  SvaraRadera
 7. Åh, vad många spännande sorter! Kul att de sorterna du fick av mig verkar ha lyckats bra:)
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Spännande sorter. Ska bli kul att följa.
  Mattias/Söderläge

  SvaraRadera
 9. Har du redan satt dina chilis =). jag ska vänta lite... jag har iochförsig några långsamma sorter som borde ner nu. Men dom andra väntar jag med till i feb-mars. Jag har en vecka kvar på sjukskrivningen så jag ska nog ta vara på den tiden och sortera min frön så jag inte missar något roligt =) Det gick att kommentera hos dig =)*yes* hoppas det håller i sig nu... kramis

  SvaraRadera
 10. Oj, bäst att ta tag i detta med fröerna. Sådde redan den 27/12 -10 för 2011 års säsong. Men nu finns det bara i tanken..nu blir det absolut till helgen :) Tack för inspirationen !! även till tomatsidan, ska kika in där & beställa.
  Kram till dej från mej

  SvaraRadera