14 juni 2010

K a l k o n e r !


Dessa fyra kalkoner bytte vistelseort i söndags. De flyttade hem till oss och är cirka 9 veckor gamla. Jag var ganska orolig då de fick börja sitt liv hemma hos oss utomhus i både blåst och regn. Klart de har vindskydd och tak men det är fortfarande utomhus. De har bott inomhus ända fram till att de kom till oss. De har klarat natten väl och ser ut som de har gjort sig hemmastadda. Struttar runt i sin stora bur och äter både spannmål och ogräs. De har även sandbad att hålla sig rena med. Nu är de inte så stora men om några veckor har de växt till sig.


Vackra fjäderdräkter har dessa ungfåglar. Ska bli spännande och se hur de ser ut som fullvuxna. Egentligen borde jag ha fler kalkoner än dessa fyra för att spara en hane och två honor över vintern. Bli självhushållande på kalkoner, det vill säga föda upp mina egna kalkonkycklingar. Vore ju läckert att kunna göra det precis som med hönsen. Vara "min egen" på kalkoner. Måste nog prata med Dr K om detta....


Här är kalkonerna endast några timmar gamla och är i en "äggkläckare" och väntar på att bli torra. Kalkonerna är oerhört känsliga de första veckorna för både fukt och kyla. Alla fjäderfän är det i och för sig men måste nog påstå att kalkonerna är lite mer känsliga än andra.Förra året hade vita stora härliga kalkoner som gav massor av gott kött. Det var första gången vi hade kalkoner och vi fick mersmak. Önskar att jag hade mer mark och kunde ha fler kalkoner. Det var ett bra och hållbart djurbruk, kändes så rätt.


Vi har ätit gott hela vintern på kalkonkött. Har nog några lår kvar samt en hel kalkon i frysen. Vi styckade tre och behöll en hel... Vet inte om den hela var så smart att behålla så men ganska häftigt iallafall. Jag får ställa till med en stor fest och tillaga denna maffiga matbit :-) En favorit med kalkonen har varit rökt kalkon av bröst. Inte röktillsatser utan faktiskt rökt kalkon. Mums filibaba!

3 kommentarer:

 1. Gud vad spännande, många olika sorters djur ni har.
  Jag tycker det är bra med själv hushåll och skulle vilja ha lite mer olika djur men vi har lite problem när vi ska nacka djuren jag gör det inte och min stackars man tycker inte om det, kan man ju förstå.
  mvh Lena

  SvaraRadera
 2. Häftigt,jag blir riktigt suge på att skaffa kalkoner. Men hur är det ruvar de fram kycklingar och kan man ha dem frigående?

  SvaraRadera
 3. Det börjar likna en hel farm - så härligt! Ser fram emot att få fålja djuren och dina odlingar under hela sommarsäsongen!

  SvaraRadera