23 juni 2010

B r a h a m a


Idag har ett paket med ägg kommit. Det är inga vanliga ägg ;-) det är mina blivande Brahma kycklingar! Brahma är så kallad en tung ras, alltså både en äggras men också kött. Idag har den mer eller mindre förlorat sin betydelse som köttdjur då det finns hönor som växer mycket fortare är mer ekonomiska. Många ställer faktiskt ut sina Brahmor och avlar efter olika linjer.

Själv vill jag några Brahmor i min flock för att de är både stora och tjusiga. Jag hoppas på ha några stora "farliga" Brahmor i trädgården som skrämmer rovfåglar och annat. Brahmorna kan nämligen bli upp till 75 cm höga! Och så ser de ut som stora rovfåglar... De är sociala och lite slöa och det passar mig bra. Att ha några som lugnar ner flocken skadar aldrig.

Lite otur hade jag med äggpaktet, 3 ägg var skadade. Posten är inte alltid så försiktiga även om det står på paketet att det är ömtåligt. Äggen var välpaketerade och det var väl tur, annars hade fler ägg farit illa. Nu ligger i alla fall 17 Brahma-ägg i min nya monstermaskin.

Jag fick nämligen en monstermaksin i födelsedagspresent, en äggkläckare som är automatisk. Det betyder att jag endast behöver hålla koll på temperatur och fuktighet... äggen vänds av maskinen :-). Klart det bästa är när hönorna sköter sånt själv men ibland behöver man hjälpa till. När hönorna inte har någon större ruvlust eller när man har beställt ägg så behöver man ju lite hjälp om man inte själv vill ruva!

Nu får vi vänta i tre veckor och sedan hoppas vi på en massa härliga dunbollar!

11 kommentarer:

 1. Spännande! Hoppas det blir flest hönor :)

  Hur många hönor har ni och vilka raser??

  SvaraRadera
 2. Oj vad kul, själv har jag jobbat på postens paket avdelning en gång i tiden och skulle aldrig våga skicka ägg.
  mvh Lena

  SvaraRadera
 3. Jag blir så nyfiken - kommer äggen med posten? Hur är de paketerade? Behöver de inte hållas "hönvarama" hela tiden?

  SvaraRadera
 4. Vad är det för maskin du har?

  Mamma Mimmi: ägg kan förvaras i 14 dagar med spetsen nedåt, innan hönan(eller maskinen) får ruva dem. Helst förvaras de i en temperatur runt 10-15 grader, inte så exakt, men det får inte bli för varmt för då börjar fostren utvecklas (och det är förstås inte meningen).

  När jag skickar ägg, rullar jag varje ägg noga i toapapper, sätter dem med spetsen nedåt i en äggkartong. Sedan lägger jag äggkartongen i en större låda, omgiven av lämpligt material, ex frigolitbollar, knycklat tidningspapper eller liknande så att äggkartongen ligger helt still. brukar fungera helt ok!

  SvaraRadera
 5. Fru Purjo: ja jag har väl tre tuppar och 12 hönor. Vi sa ta bort två tuppar och några hönor för att föryngra gruppen. Det är också därför jag skickar efter ägg nu för att få nya kycklingar - höns. Vi har haft alla möjliga sorter men nu har vi mest kombinationsraser. Maraner, Sussex och NewHampsire är de vi har för tillfället.

  SvaraRadera
 6. Lena: ja ibland funka det riktigt bra och ibland mindre bra...

  Håkan: ja mycket spännande!

  SvaraRadera
 7. Mamma Mimmi: Ja äggen kommer med posten :-) Se vad Linda har skrivit!
  De är paketerade (oftast) i äggkartonger som är fyllda med bubbelplast eller strö. Dessa kartonger ligger i en större kartong som är också inbäddad med något som dämpar stötar.

  Nä äggen måste inte hållas varma hela tiden om man inte har "startat proceduren". Jag brukar ju spara ägg i kylen tills det är dags. Och några dagar i vanlig värme fixar de oftast...

  SvaraRadera
 8. Linda: Ja maken och svärföräldrarna beställde en quatto för 56 ägg (osäker på stavningen på namnet) men den är helautomatisk! Hade en tidigare där jag fick vända äggen själv, puh och stön. Den hära är ingen vacker syn, en stor gul plast mojäng som lyser med sin närvaro i både storhet och färg. URK men jag hoppas att den funkar bra!

  SvaraRadera
 9. Covatutto. =)Ja hoppas den fungerar bra!

  Jag har ju ett monster till ägkläckningsmaskin mitt i vardagsrummet(...) , en hemel 120. Inte heller så vackert, särskilt inte i vardagsrummet, men vad gör väl det om det bara fungerar! =)

  http://2.bp.blogspot.com/_qXq_lize1Lk/S1BX1H47L3I/AAAAAAAACGE/mTCR_qx8jEw/s400/lindas+609.JPG

  SvaraRadera
 10. Linda: betydligt vackrare än min gula fula :-)

  SvaraRadera