15 juni 2010

S k o g s s k a f f e r i e t


Har nyligen hittat till Skogsskafferiet - ätliga växter i naturen! "Skogsskafferiet syftar till att uppmuntra omställningen mot en hållbar livsstil, genom att föra ätliga vilda växter mer överskådliga och lättillgängliga för den oerfarne samlaren."

Ni förstår att det föll mig i smaken va?! "uppmuntra omställningen mot en hållbar livsstil" Ja men visst! Klart man behöver uppmuntran, även om man redan har dessa tankar och idéer. Och inte tycker jag att sidan är endast till för den oerfarne samlaren, tvärtom. Det finns matnyttigt för alla. Om inte annat så bra påminnelser att det finns mycket i naturen att hämta!

Jag gillar tanken med att dela upp inläggen/förslagen månadsvis, det blir som en resursbank att gå in i. Dessutom så finns det en massa tips på vad man kan göra med olika växter. Safta, sylta, snacks och vin är bara några användningsområden de ger tips inom.

Initiativtagare till Skogsskafferiet Christian Cederwall & Markus Lundström är "självlärda och nyfikna" och vill leva i samklang med naturen om jag har tolkat dem rätt. De vill ta vara på tidigare generationers kunskap och arbetar för ett mer hållbart förhållningssätt mot djur och natur. Passar mig som handen i handsken!


12 kommentarer:

  1. Det verkar vara en jättespännande sajt - den måste jag utforskag. Jag har i många år använt mig av några av mina favoritböcker ”Naturens läckerheter”av Inger Ingmanson och ”Vanliga vilda växter till mat, krydda och hälso- och kroppsvård” av Pelle Holmberg och Marie-Louise Eklöf. Sen brukar jag smygbläddra i min mammas exemplar av ”Kan man äta sånt?” av Inger Ingmanson.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag hittade inte din mailadress någonstans, så jag skriver en kommentar istället!
    Jag vill säga att jag tycker din blogg är jätteintressant. Du verkar brinna för en massa bra saker, och det är inspirerande!
    Jag tänkte nu att jag skulle passa på att tipsa dig om en eko- semester. Jag heter Emma Sköld och jag arbetar på ett litet ekologiskt Bed & Breakfast i norra Östergötland. Förutom rum & frukost kan du även få välja på olika kroppsbehandlingar, till exempel Taktil massage, Bowenterapi eller Kinesisk massage. Vi har också en en eldriven flotte, på vilken du kan äta en ekologisk sommarmiddag.
    Jag vill inte alls låta som värsta försäljaren nu, det är bara att jag nyligen startat en blogg för företagets räkning (besök den gärna: www.ekotur-rekotur.blogspot.com ) och har därför kollat runt lite på nätet på andra miljöbloggar, och då hittade jag dig och tänkte att du kanske skulle kunna tycka att Ekotur verkade intressant.
    Ha en underbar sommar!
    Många vänliga hälsningar,
    Emma Sköld
    EKOTUR Upplevelser i Regna

    www.ekotur.se

    SvaraRadera
  3. Hannele: ja eller hur?!

    Zelca: ”Naturens läckerheter” av Inger Ingmanson har jag också. En bra bok, helt klart. De andra har jag inte, kanske bra sommarläsning-låna på biblan grej...

    Emma Sköld: ja vad roligt att du hittade hit! Låter spännande med vad ni har att erbjuda. Dock är det något svårt för oss att åka iväg på semester då vi har prioriterat att leva med alla djuren... som du säkert förstår. Normalt tillåter jag inte reklam på bloggen men det är ju bra tips till andra att kolla in hemsidan... Dessutom skulle vi ju kunna diskutera vad reklam är.... anyway, välkommen tillbaka!

    SvaraRadera
  4. Tack för toppenbra tips för en som jämt går på jakt efter naturens läckerhete...och tack för lyckönskningarna till lilla fikonet. JAg förstod att det lilla ekändet vill ha kalkrik och näringsfattig jord - vad använde du i din kruka till fikonplantan? Någon sade rosjord, men tydligen är det inte något vidare i krukor. Kram från en fikonfunderare

    SvaraRadera
  5. Mamma mimmi: när jag köpte min fikonplanta rekommenderades jag plantera den i "citrusjord". Så jag har tagit hälften citrus och hälften blom.... har ingen aning om det blev rätt.

    SvaraRadera
  6. Spännande! Där ska jag kika in!

    Kram M

    SvaraRadera
  7. Det låtrer vettigt - tål att prövas på mitt rangliga lilla fikonskelett med små, små bladanlag i ändarna.

    SvaraRadera
  8. Bra tips på bra hemsida :)

    Gillar väldigt mycket att kunna ta vara på det naturen har att erbjuda...även om tiden inte riktigt räcker till för allt jag skulle vilja plocka och tillaga :)

    SvaraRadera
  9. Hwita Villan: ja det tycker jag verkligen.

    MammaMimmi: lycka nu till med fikonet!

    Fru Purjo: nja...det där med tid...en kruxig grej, ibland är det svårt att få tiden att räcka till!

    SvaraRadera
  10. Intressant blogg du har! Inom Omställning Alingsås http://www.omstallningalingsas.se har en medlem börjat göra en karta med hjälp av Google Map och börjat pricka in de vilda ätliga växterna i kommunen. Sedan står det var och en fritt att gå ut och skörda.

    SvaraRadera
  11. Martin: Tack! kul idé det där med googlemap och vilda växter.

    SvaraRadera