18 juni 2011

Ej ekologiskt - någon annan betalar

Läser hos It´s easy being green om att en ekologisk matkasse kostar ca 13 % mer än en "ordinarie" matkasse. Det är inte konstigt att ekologisk mat kostar något mer än "vanlig" mat. Ja menar om du inte betalar för vad mat kostar egentligen så är det någon annan som betalar för det. Det kan vara djuret, som betalar med sin hälsa och hur den har det under uppväxttiden, det kan vara bonden som plockar kaffebönorna som betalar med sin hälsa, det kan vara moder natur som betalar genom att bli utarmad och växthusgaser. Någon betalar om du inte betalar. Att vi anser oss att ha rätt till att handla alla varor året runt är också ett problem. Att köpa oljevärmda växthusodlade vattninga tomater långt bort ifrån i januari är knappast ett bra miljöalterantiv. Någon betalar för det. Vi borde välja ekologiskt samt säsongsbetonat.

Var nyligen på ett matevent där Björn Bernhardson pratade om att man borde märka maten som innehåller tillsatser istället för tvärtom. Jag är lite inne på samma bana, märk mat som INTE är ekologisk!

Gör den ekologiska maten till riktig, till ordinarie mat, till vanlig mat! Så borde det vara, ren fin mat borde vara vanlig mat och inte tvärtom. Varför märker vi mat som är bra mat istället för mat som är mindre bra? Mat som är manipulerad, mat som innehåller konstiga tillsatser, mat som inte är ekologisk - märk med EJ EKOLOGISK och gärna med undertexter så som man har på cigarettpaket! "fullt med tillsatser", "någon annan betalar", "tveksam djurskötsel" och så vidare och så vidare. Tror att det skulle bli annat ljud i källan och framför allt skulle den ekologiska marknaden bli större och lönsammare.

6 kommentarer:

 1. Kloka, tänkvärda ord! Precis så är det ju! Att vi har så svårt att fatta detta!

  SvaraRadera
 2. Håller med.

  Tyvärr gör vår begränsade ekonomi att vi inte alltid har råd att handla ekologiskt och just ekologiskt betyder inte heller alla gånger att det är superbra för miljön, exempelvis om det flugits över halva världen (tillgång året om etc.). Nä, jag håller med märk oekologiska varor. Till och med kan socialstyrelsen blaffa ut sina varningsetiketter på varor som är direkt farliga för miljö och mänsklighet, som lightdrickor till exempel.

  Ha en fin helg.
  Linda, Mánadis

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att 13% är ett lågt pris att betala med tanke på vad vi får för pengarna. Dessutom: lägger vi mera pengar på mat finns det mindre utrymme för annan konsumtion vilket också gynnar miljön. Fint va?

  SvaraRadera
 4. Underbart! Kan vi inte tillverka egna sånadär etiketter och klistra fast på alla icke-ekologiska produkter nästa gång man är och handlar? :)

  SvaraRadera
 5. Kloka ord och en kul ide...hmm får tänka på hur man kan göra något smart av dina tips!

  Ha det fint//Eva

  SvaraRadera
 6. Håller helt med! Borde verkligen vara standard att ekologiska varor ska vara det som är vanlig mat!

  SvaraRadera