4 mars 2010

F a r a !


Läser om olika inlägg att företagen inte tänker grönt utan i vinstform. Inget nytt under himlen men ganska nedslående. Man har försökt lite grann och kanske gjort det för att det är populärt men man har inga långtgående planer på miljövänlig produktion. Tänker på Vattenfall som lägger fokus på fossila bränslen och drar ner vindkraft... Att Ikea är på väg att ge upp...

Läser på Effektmagasin "Det verkar inte spela någon roll att miljövänner och politiker, röda, blåa och gröna, de senaste åren har ramlat över varandra för att få förklara att företagen skulle tjäna massor av pengar om de bara satsade på hållbara affärsmodeller och grön teknik. Antingen är företagen dummare än Maud Olofsson, eller smartare. För vad gäller den hållbara verksamheten och den gröna tekniken fortsätter den att vara en nischpryl."

Tråkigt att man ser ny teknik och gröna tankar endast som en nischpryl när det skulle kunna vara så mycket mer. Att tillväxt är så starkt begrepp men så enformigt att man inte vågar se utanför "the box".

Funderar på vad Köpenhamns klimatfiasko gav för intryck till företagen med tanke på vad de själva kunde krysta fram?! Inte tillit och inte framåt-tänk i alla fall. Hur kan vi inte agera och vilja sträva framåt när vi förbrukar 3 gånger mer naturresurser och energi än vad Tellus tål?

Hur är det möjligt frågar man sig gång på gång?

4 kommentarer:

 1. Visst är det lite nedslående och när man som biolog dagligen ser hur människans framfart tär på naturen blir man trött och matt. Man kämpar lite i motvind, men det är ju då man måste komma ihåg varför man kämpar, resa sig upp och ta nya tag.

  Att ändra på ett samhälle som varit uppbyggt kring fossila bränslen och ekonomisk tillväxt under så lång tid tar tid.

  Det hela blir inte lättare av att politikerna saknar visioner som sträcker sig längre än till nästa val eller att miljömoralister och forskare inom miljö, biologi och energi (mitt eget skrå) inte kan förklara helheten på ett sätt som den stora massa förstår. Dessutom är det för svårt idag att få till ett ekonomiskt hållbart företagande idag. Det finns inget starkt incitament att ändra strukturerna. Visst ser det bra ut med miljöprofilering, men det är som sagt lite av en fluga, inget man verkligen måste göra. Det som är tröstande i det hela är ju att folk faktiskt har börjat fundera över vår miljöpåverkan. DET är en otroligt bra utgångspunkt. Det inger hopp, så det är bara att fortsätta vårt arbete att förändra saker och ting till det bättre.

  Jösses vilken kommentar. Nåja, lite fritt spånande såhär en torsdags-förmiddag.

  SvaraRadera
 2. Ja, många i min närhet börjar tänka och bry sig även om många också bortförklarar mycket... MEN de som är intresserade är verkligen på och vill ha mer kunskap. Det finns hopp!

  SvaraRadera
 3. Förändringar tar tid, vissa vaknar tidigare än andra. Jag försöker leva så miljömedvetet som det är möjligt och sprida medvetenheten i liten skala med människor jag möter i det dagliga, det kommer att ske saker i rätt riktng snart. Ting tar tid, håll ut!

  SvaraRadera
 4. HolzDesign: mmmm du har så rätt! Det är bra när förändring sker på "markplan", då äger vi förändringen också!

  SvaraRadera