2 apr. 2010

K o m p o s t e r i n g


Nu är det dags att börja rodda i komposterna. Vi har både "matkompost" och "trädgårdskompost", flera av varje. Vi har även något vi kallar för hönskomposten, i den lägger vi golvströet från hönshuset.

I höstas glömde vi tömma en av matkomposterna så den har blivit full fullare fullast! Normalt har vi alltid en nästan tom inför vintern så att det är bara och fylla på. De är ganska svåra att hålla igång under vintern när det blir riktigt kallt, som det blev denna vinter. Men de startar ganska fort på våren när det blir + grader. Man kan även hjälpa till med obrunnen hästskit!

Det har hänt att komposten efter vintern har på våren blivit värsta flugkläckaren och det är en aning äckligt även om det är bara för några dagar. Det handlar troligen om att komposten inte riktigt har fått upp värmen genom komposteringsprocessen. Man ska upp i 45-50 grader för att flugor, larver och ägg ska dö och då kan det vara bra med hästskit för att öka förbränningen.

I år finns det risk för problem med flugor då den ena matkomposten är så full att det inte ens går att röra i den. Egentligen borde jag starta en ny kompost och ta från den gamla varje dag så att komposteringen kommer igång. Problemet är att jag inte har någon tom att använda... de är ju ganska dyra att köpa. Vi får se hur jag löser det.... Kanske att jag tömmer alla som står på kompostering och vila för att börja om från början.

Jag gillar det här med kompostering. Både för att minska avfallet men också vilken härligt jord det blir. Bättre saker kan man inte mylla i än humus - kompost! Vi komposter nästan allt. Det sägs ju till exempel att citrus ska man aktas sig för men vi komposterar även det. Avokadoskal och kärnor undviker vi då de tar flera år innan de förmultnar. Ben känns ju meningslöst att kompostera så de slänger vi soporna.

Det jag skulle önska är en något fräschare komposteringsprocess här hemma på köksbänken. Vi har inte möjlighet att ha utdragslådor under diskbänken med separata kärl så komposthinken står på köksbänken tillsammans med hinken för hönsmat. I för sig medför det att man tömmer hinkarna oftare och att man inte glömmer bort nåt...

Vad och hur komposterar du?

3 kommentarer:

 1. Hos oss är det dags att gräva om trädgårdskomposten samt fundera på hur vi skall göra med den fulla matkomposten. Vi har ju bara 1 matkompost och den är full efter vintern och skulle behöva vila. Jag håller utkik efter komposter på Blocket, eller att de skall ha extrapris på Plantagen eller nåt.

  SvaraRadera
 2. Bondjäntan: allt organiskt material.
  Anki: man kan bygga kompost av Lecablock eller liknande.

  SvaraRadera
 3. Vi har en matkompost med två fack som funkar riktigt bra, "Mullbanken". Vi började i höstas och har fyllt upp 1'a facket och ska börja med nummer två nu så får ettan vila och kompostera klart. Matkomposten står bredvid soptunnan så det är rätt smidigt att gå ut med "soporna" och med både kompostering och sopsortering blir det knappt några sopor kvar!

  Just nu har vi en vit plast målarburk stående på köksbänken för matkomposten, inte världens vackraste men funkar hyfsat bra. Jag letar fortfarande efter den "ultimata" komposthinken.

  SvaraRadera