21 maj 2010

F ö r p a c k n i n g a r ?


Nu försöker man hävda att förpackningar är miljövänligt. Att det är mer miljövänligt med förpackningar än utan... ?! Och då pratar vi inte om miljövänliga förpackningar utan bara förpackningar som man använder till exempel till frukt och grönt.

"– Tio procent av miljöpåverkan kommer från förpackningen medan nittio procent kommer från innehållet. Det gäller för energiåtgången, och om man tittar på försurning och övergödning är andelen miljöpåverkan orsakat av förpackningen oftast betydligt mindre, berättar Helén Williams. – Generellt skulle man kunna öka förpackningsmängden för att minska mängden mat som slängs. Och på så sätt minska vår miljöpåverkan, säger hon. "

Artikeln är skriven av Pernilla Enebrink på uppdrag av Plast och Keminföretagen och finns på Second Opinion. Jag orkar inte ens kommentera att det är en beställd artikel och av vem... Vinklingen är ju tydlig.

Det intressanta är att återigen använder man argumentet att maten håller längre vilket är bekvämt för oss. Man använder bekämpningsmedel, konserveringsämnen och annat skit för att maten ska hålla längre. Det är vår rättighet att maten ska hålla lägre. Vi ska inte nöja oss med mindre än att vi kan få tag på alla sorters grönsaker året om. Det är ju vår rättighet.

Istället för att handla närprodcuerat och säsongsbetonat så ska utbudet vara "allt". Är inte säker på att jag måste kunna köpa tomater året om som ligger i olika förpackningar. Eller färska brytbönor... eller äpplen som inte smakar så mycket men är sååå tjusiga, knallgröna och glansiga. Även om de är förpackade.

Och argumentet att vi inte skulle kasta så mycket mat om det höll längre på grund av förpackningar.... hm.... inte hållbart. Känns lite tramsigt. Om vi inte tyckte att det är en rättighet att handla precis vad som helst och om inte tillgången var så enorm kanske vi skulle tänka till. Planera lite och ha lite mer fokus på maten, vad vi köper och vad vi äter!

12 kommentarer:

 1. Helt rätt. Det verkar onekligen skumt och dumt att hävda att förpackningar är bra. Hm, måste man vara dum som konsument så man går på alla trick?

  SvaraRadera
 2. *håller med fullständigt*

  SvaraRadera
 3. Det verkar vara en fullständigt vansinnig artikel, men så brukar det vara med beställningsverk. Tyvärr är det ju bara om man är intresserad som man tar reda på just sånt - nyheter blåses lätt upp i kvällstidningarna som en sanning. Jag håller fullständigt med om att man måste acceptera ett mindre utbud, det är verkligen inte realistiskt att äta tomater och gurka året om (tyvärr så fortsätter jag att handla tomater och gurka året om efter som mina ungar vägrar vitkål och andra mer miljövänliga grönsaker ...). En annan sak som man verkligen kan gå i taket över, varför ska KRAV-märkt frukt och grönsaker vara förpackade medan konventionellt odlade inte är det?

  SvaraRadera
 4. Det verkar som om förpackningsdebatten helt glömts bort. Minns ni när tandkrämen låg i en låda av kartong utanför? Efter debatt försvann allt fler onödiga förpackningar. Nu upplever jag att det dyker upp lite varstans igen. Suck.

  SvaraRadera
 5. Att maten skall hålla längre är väl framför allt en fördel för dem som hanterar och säljer mat...för då kan de ha dem längre på hyllorna i affären. Efter att ha läst "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson, så förstår jag att det är vääääldigt eftersträvansvärt för handlarna.

  Att vi slänger mat handlar nog inte så mkt om att maten har för kort hållbarhet, snarare tror jag det mer handlar om att man inte är så nogräknad med maten...den är ju trots allt tämligen billig. Jag har alltid försökt slänga så lite som möjligt...för det känns så hemskt att slänga mat...men jag har blivit än mer noga med maten sen jag själv producerar den....har ju lagt ner en hel del tid och arbete på det. Samma skulle nog bli fö alla om maten kostade mer pengar, tid eller arbete...

  Nä, det låter snarare som om de vill sälja mer förpackningar och försöker motivera med att det är hållbart....som sagt...TRAMS!!

  SvaraRadera
 6. Katarina: ja man vinkla det mesta till det mesta...

  Karin: Tack!

  Zelca: ja, måste erkänna att jag köper små gulliga och goda tomater, dock ekologiska som godis ibland på vägen till jobbet. Bra mellanmål har jag inbillat mig... Ja skumt det där med KRAV-tomaternas förpackning, har också tänkt på det...

  Homeriver: ja jag kommer ihåg tandkrämsförpackningarna...gud så töntigt det känns nu, att ha en kartong för tandkrämstuben ;-)

  Fru Purjo: ja man får inte glömma att det är pengar bakom matproduktionen och mååånga tjänar storkovan på att förmedla maten till oss.

  SvaraRadera
 7. Mamma/Papppa Bear: ja, hur är det fatt egentligen?

  SvaraRadera
 8. Hej och hå.
  Egentligen borde man knappt bli förvånad.
  Med tanke på allt fusk i livsmedelsbranchen.
  mvh
  Majsan

  SvaraRadera
 9. Majsan: Ja visst, det krävs lite av den enskilde konsumenten!

  SvaraRadera
 10. Men alltså... *skakar på huvudet* det där e j uheeeeeelt "urkoko".

  Å som någon nämnde här ovanför... Tandkrämsförpackningarna... tuben låg i en låda och lådan var inplastad, sen var lådan fäst vid en annan likadan inplastad låda med tub i medelst bred tejp virad i flera varv. Dessa ihoptejpade lådpar kom till butikerna i en halvstor låda som tillsammans med andra likadana lådor med samma innehål låg i en större kartong som i sin tur var ordentligt igentejpad och transporterades stående på en pall,fastspänd med spännband eller invirad i gladpack tilsammans med andra lådor som skulle åka til samma butik. Liiiite som "ryska dockor" fast i förpackningsvariant...

  SvaraRadera
 11. AnnaAnna: jaaaa helt rätt! ryska dockor :-9 bra liknelse.

  SvaraRadera