12 feb. 2013

Chili och tomater i Glädjehuset till sommaren, som jag längtar! Snön och vintern håller Glädjehuset i ett järngrepp och jag längtar efter våren! 

 Hönsen ser ut att trivas och det är svårt att tänka sig att om några månader flyttar de ut och in flyttar chilin och tomater!

Förra året i juli, när chili och tomater blommade för fullt. Några veckor senare var det bara att skörda för fulla muggar! :-)
 

Chilisarna fick bo i mitten av Glädjehuset och tomaterna på sidorna. I år blir det annan placering tänker jag... chili och paprika på kortsidorna och i krukor. 
"Korta" tomater på långsidorna och långa i mitten där det är högst. 


Och jag säger det igen:


Jag ♥ glädjehuset 
och allt vad det står för!


Kretslopp
Höns
Livskvalitet
Närodlat
Eko
Gott
Njutning
Nyttigt
Eget
Självhushållning

21 kommentarer:

 1. Är det helt i byggplast? Hur stort är det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näe det är inte byggplast utan växthusplast. Typ för polytunnel!

   Radera
 2. Alldeles fantastiskt underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. :-)
   Sååå nöjd! Faktiskt bland det bästa vi har gjort.

   Radera
 3. Mmmm, ljuvligt även nu! Hur stort är ditt? Låter bra att byta plats lite, även om du har gott om egen gödsel! :) Kör du bara rakt i jordbädd, lägger du på mycket i så fall? I år ska bara en av mina bänkar få innehålla Solanumväxter (chilepeppar och tomater blir det där), den gräver jag ur och lägger i den andra innan (där jag odlar gurka och lite annat i år. Så fyller jag på med hästskit och ko på påse. Har tyckt att kycklinggödseln är perfekt för chilepepparn, men att tomaterna tycker att det är lite för mycket och krullar ihop bladen, så jag punktar lite där, men hur gör du? Resten blir förståss krukor här då med! Skulle bra gärna ha höns i växthuset på vintern, får se hur det blir så småningom... Ha det gott i kylan! :) Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mia
   Det är inte så stort, 22 kvm som allt ska in på.
   Alltså, allt spån ska ut i höst och nytt in. I höstas fyllde vi på med 30 balar kutterspån till hönsen när det var färdigodlat. Nu under vintern, vänder vi (maken) på spånet och vattnar ibland för att det ska vara en pågående kompost.

   När våren kommer och hönsen flyttar ut så vattnar vi ordentligt och vänder spånet några gånger på några dagar så att det brinner ordentligt. Blir härligt varmt... 40-50 grader ;-)

   Sedan planterar vi (jag) direkt i! Jag gör upphöjda bäddar så att jag får gångar att gå i. Blandar lite vedaska vid tomatplanteringen. Men annars rakt på bara! Med strålande resultat, i alla fall förra året!

   I år blir det nog några krukor också...

   Radera
 4. Jag längtar också efter våren!Tänk om man kunde ha hönsen ute i växthus som ditt.Men här uppe i norr är det inte möjligt :(
  Men det skulle vara så praktiskt!!!!!

  Ha det gott
  /Heléne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag hoppas på att detta är ett evighetsprojekt! ;-)

   Radera
 5. Svar
  1. Jag längtat läääänge men nu har jag ett! :-) Så nöjd!

   Radera
 6. Härligt hus!
  Varför ruttnar mina köpemorötter så fort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte hannele... kanske för att de är drivna för fort...?

   Radera
 7. Ett sånt hus vill jag också ha! Mina hönor bor i husvagn just nu. Det vore ju en perfekt kombo med växthushönor på vintern och husvagnshönor på sommaren. Tål att tänka på!

  /Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta rekommenderas varmt:
   https://www.youtube.com/watch?v=BIbXU5iR2P4

   Radera
 8. Hej igen :) Du jag har en fråga, som jag tror du kan besvara bäst. Jag sådde lavendel och aubrietia. Fleråriga lila blommor. Har fått fram en lavendel änsålänge i en kruka där 7 fröer ligger i. Aubrietia därimot är det något fel på (tror jag) stjälken är riktigt tunn. En kompis till mig har med fått en sådan tunn, men så har hon även fått några till där stjälken är mycket kraftigare. Lika kraftig som på lavendelns stjälk. Hon drog bort de aubrietia som va så sköra. Är det fel på mina ? Ska dom inte vara så tunna ? Har du bra tips på hur jag bäst odlar blommor vars frö är så pyttesmå så man knappt ser dom? Jag vet ju om att fröna inte skall täckas. O jag försöker lägga frö separerat o så lägger jag dom i drivhus. Skulle du vilja svara på detta när du har tid och lust inne i min blogg ? Hemunderbarahem.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah... tack för förtroendet men är inte så bra på blommor. Det är helt nyligen jag har börjat med blommor... typ 2012! Så nja jag är inte rätt person. Men kanske Ulla kan svara? http://frobok.blogspot.se/

   Radera
 9. Wow vilken härlig grönska!! Som en riktig djungel. Detta är 100% odlarglädje. Trevlig helg/Annelie

  SvaraRadera
 10. Hej hej!

  Och vilka fina höns du har och vilken ide att ha dem i växthuset.
  Jag tipsade om dig idag till en journalist. Hopps hon höra av sig.
  Ta bilder på högsta upplösningen så kanske det kan bli något bra.
  Ring om du har undrar något.
  kram på dig
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir jag ju nyfiken! Jag tror att jag måste ringa dig... :-)

   Radera