15 juli 2011

Min vindruveodling





Runt den gråa pergolan "utan namn" som tidigare var rosenträdgård har jag planterat staketdruvor. Köpte fyra på en större växtmarknad, en kedja, men tyvärr kunde de inte berätta vilken sorts jord de skulle planteras i. Kommer troligen inte handla där återigen... Efter lite arbete med att slå i mina trädgårdsböcker och på internet så förstod jag att de var staketdruvor och vill ha surjord. När jag var på besök i Rosendalsträdgård så bekräftade personalen där att surjord var det bästa för mina druvor.

I går kom min
Vitis Vinifera Einset som jag hade beställt och väntat på. Den ska planteras med de andra fyra men inte riktigt tillsammans utan på "andra sidan", den ska inte ha surjord. Sedan behöver jag köpa in en till vinranka, en Spulga som ska hjälpa till med polineringen av Gunadruvan - också något som jag har läst mig till. Man lär så länge man lever!

Nu har jag planterat om alla fyra i surjord samt mycket fin gödsel från hönsen. Jag hoppas verkligen att de tar sig och mår bra så att de växer sig stora och fina. En fundering är dock om vad som är bäst, att låta dem växa fritt som en klängväxt eller ska jag binda upp dem som som man gör med vinstockar på vingårdar? Vad tror ni? Tips tages tacksamt emot!

Framför vindruvorna har jag planterat många stäppsalviaplantor som ska bli som en blå flod. Lite likt som på Rosendal men mindre och inte med lavendel. Salviaplantorna har jag "återvunnit" från forna örtagården, en massa självsådda fröplantor, vilken sort har jag ingen aning om. De har redan blommat så jag klippte ner dem vid planteringen, jag hoppas verkligen att de tar sig och kanske blommar i höst!

Och så måste jag ha ett namn på alltihopa! Förr hette det Rosenträgården när den var omringad av vackra rosor, men nu då? Vingården låter väldigt kaxigt för sex stycken vindruvor och en matplats... Hade kanske en tanke på att kalla den för nåt med medelhav... men nja... Förslag tas tacksamt emot, det ska gärna "ligga bra i mun" annars blir det lätt
gråa pergolan "utan namn".

Sortlista:
Vitis Labrusca Sukribe
Kraftigt växtsätt. Söta gul-gröna medelstora druvor med god smak.
Soligt och varmt skyddat läge Dessertvindruva. Zon: 1-4 Självfertil


Vitis Labrusca Guna
Röd staketdruva. Söt aromatisk och mycket god smak.
Har störst druvor bland staketdruvorna.
Mognar i september-oktober. Kraftigväxande självsteril sort.
Spulga är bästa pollinator. Tål - 30° C utan täckning.

Vitis Labrusca Boskoop Glory
gröna druvor, mognar i augusti-september. Zon I-III

Vitis Labrusca Himrod
Mognar i september-oktober.
Odlas som spaljéväxt i varma skyddade lägen eller i kallväxthus.
Gröna kärnfria druvor med muskotsmak.
Kraftigt växtsätt.
Medelstora gulgröna nästan kärnfria druvor.
Söta druvor i långa klasar. Sol. Dessertvindruva.

Vitis Vinifera Einset
En nyhet som kan odlas på friland i zon 1-3 och i växthus i kallare zoner.
Får fina, medelstora klasar med välsmakande ljusröda,
kärnfria druvor med smultronarom. Självfertil


Vitis Spulga (ska köpas in)
En robust svagväxande (?) vinranka.
Är självfertil med små söta rödvioletta vindruvor.
Mognar i augusti, tål -25 grader , zon I-V




Bra artikel på odla.nu.

2 kommentarer:

  1. Spännande! Namn måste jag nog fundera på fast jag gillar idén med vingården. Sex rankor kan bli en härlig vingård :-) Lite kaxig måste man vara. Jag har köpt två Zilga, en ska få växa och rama in verandan. Den andra ska jag tukta och satsa på att få många druvor. Ska bli roligt att se hur det går för dina druvor.
    Ha det bäst!
    Hélena

    SvaraRadera
  2. Det är så bra med trädgård, för man blir nog aldrig fullärd. Det räcker säkerligen för att lära resten av mitt liv, skönt att veta !
    Jag gillade också "vingården", annars kanske "lilla druvhyllan". Åh tänk om man kunde få se hela din trädgård, det vore verkligen spännande !!

    SvaraRadera