28 nov. 2015

Varannan grön - Vegetarisk pizza med glutenfri pizzabotten



Hela veckan har vi kört varannan grön, dvs detta blir tredje dagen med vegetarisk kost. Roligt och lite spännande att hitta på något gott till lördag! Det blev vegopizza med glutenfri botten, en blomkålsbotten och pizzasallad. Det finns många recept med glutenfria pizzor men jag gillar denna enkla botten från 56kilo.se.

Men innan du sätter igång med pizzabotten så koka tomatsåsen. Den ska helst ha hunnit svalna något innan du lägger den på pizzan.

Tomatsås
gul lök - hackad smått
vitlök - pressad
tomater eller tomatkross
honung - lite grann för "fyllnaden" i tomatsåsen
oregano, svatpeppar och salt

Jag har inte skrivit några mått på tomatsåsen eftersom alla vill ha olika. Vi gillar när tomatsåsen smakar mycket och har därmed mycket lök, vitlök som fräses i lite olja. Tillsätt sedan tomatkrosss och oregano som kokas minst 20 minuter tillsammans.  Mixa sist och låt svalna. Blir supergod!


Pizzabotten (4 små pizzor)
ca 700 gram blomkål
1 ägg
1 dl riven ost, hälften parmesan hälften hushåll
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar


  1. Riv blomkålen smått eller mixa i en matberedare så att blomkålen är smulig. Så smått som möjligt. 
  2. Micra blomkålen 7-8 min. på full effekt i micron. Låt svalna. (Undertiden kan du skära grönsakerna och marinera zuccinin samt riva osten.)
  3. Ta en ren kökshandduk och fyll den med blomkålen. Vrid ur all vatten. Ta i!
  4. Blanda blomkålen med ägg, ost och kryddor i en bunke. (Denna kan stå en stund om du inte är klar med grönsakerna.)
  5. Platta ut "degen" i fyra cirklar på bakplåtspapper och grädda dem i 10 minuter i 225°C - de ska bli gyllengula. 

Ta ut pizzabottnarna och lägg på tomatsåsen samt din fyllning. Grädda åter 7-8 minuter.

Fyllning 
1/2 dl olivolja och vitlök som mixas. (Till marinad + topping)
1 st Zuccini, skivad och marinerad i olivolja och vitlök. Pensla zucciniskivorna med oljan.
1/2  rödlök, skivad
1/2 paprika, skivad
4 st champinjoner, skivade
8 st små tomater, halverade
1 st chili (kan uteslutas) hackad
2 st mozzarella, skivad

Ruccola, en näve, att lägga på när pizzan är klar. Ringla lite vitlöksolja över precis innan pizzan serveras.


Smaklig måltid!


Ps. Du kanske undrar över Varannan grön? Ja då kan du läsa här! Ds.

2 kommentarer:

  1. Den såg verkligen supergod ut!
    Nyhet att man kan använda blomkål som botten - rolig idé !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Isa! Den är supergod, ja du vet så god att man inte ens tänker på att den är annorlunda!

      Radera