21 feb. 2010

S u r d e g s t r e n d


Ja, då är även jag i surdegsträsket. Påverkad från alla håll, från vänster till höger och uppifrån och ner!

Landet Brunsås tar upp trenden nu och "då" och att det är manligt med surdeg... eller kanske ett manligt nörderi! :-) Skönt program det där... gillar skarpt.

Har inte varit så på denna trend även om jag borde... har lite problembaserat förhållande till gluten. Men nu kör vi ett race så får vi väl se om jag håller mig fast vid trenden. Vill ju egentligen göra så mycket som möjligt själv men samtidigt upplever jag tidsbrist...

Återkommer när jag har kommit igång med surdegsbaket.

Bakar du?

10 kommentarer:

 1. Jodå, jag bakar allt bröd. Dock har jag förenklat en hel del efter att ha experimenterat med allt mer komplicerade recept för några år sen. Gör surdeg ibland med ljummet vatten, rivet äpple, honung och nymalt rågmjöl. Andra gånger använder jag färdigt ekologiskt surdegspulver.

  SvaraRadera
 2. Kanon! Läste om någon som hade försökt göra glutenfritt surdegsbröd men det hade luktat så konstigt att han slängde den och efter det hade han läst på amerikanska forum om folk som försök i flera år. Men en tanke är väl att man kan försöka göra med en vanlig surdeg som jäst och använder glutenfritt mjöl vid själva baket. Då blir det ju bara en tiondel så mycket gluten som i ett vanligt bröd.

  SvaraRadera
 3. Yes, surdeg på jäsning as we speak, limpor klara ikväll. Jag hoppade på trenden i våras och sedan dess har jag väldigt svårt att köpa industribröd eller ens baka eget med jäst.

  Tidigare hade jag både vetesur och rågsur i kylen och alternerade, men numera kör jag bara med rågsuren och får ett sånt där matigt tungt och lite syrligt bröd med knaprig skorpa. Mmm...

  Hoppas du hittar något som funkar med ditt glutenproblem.

  SvaraRadera
 4. Du ska se at du sitter fast i "surdegsträsket" innan du vet ordet av. Jag hade dock svårt för både de långa baktiderna och vissa "för sura" bröd i början, så det tog ett antal försök innan jag fastnade. Vid tidsbrist är Martins enkla surdegsbröd snabbt, knåd-och-kladd-fritt och mycket gott: http://mimmismammaliv.blogspot.com/2010/02/envisa-ica-och-annu-ett-brod.html

  SvaraRadera
 5. Nog är det surdeg vart man än tittar i alla recept som dimper över en..har aldrig testat, ser fram emot ditt resultat istället, hoppas helgen varit skön, här har vi fått lejt folk som skottat våra tak på gården, kram

  SvaraRadera
 6. Jag fick Saltå Kvarns surdegskurs i present förra året och ja, det var ju hur trevligt som helst, förutom att dom stackars surdegarna ganska snabbt förvandlades till nånting man inte vill ha i bröd... Manfred som höll i kursen talade mycket om att gå på känn, lukta och smaka "för att det finns inom dig redan".
  Uppenbarligen saknar jag den surdegsgenen.
  Sen dess; nada.

  SvaraRadera
 7. Snart så.
  Jag behöver ta med degtråget till verkstaden och göra en smärre justering.
  Egentligen vill jag tillverka ett bakbord också - även om det funkar med bänken - men sedan jäklar!

  SvaraRadera
 8. Du får testa att baka med kornmjöl och Skrädmjöl (havremjöl). Det finns många spännade recepet när man googlar runt, tänkte om du inte riktigt tål gluten.

  Gillar din blogg. Lägger in dig i min blogglista.

  /Nina

  SvaraRadera
 9. Det är intressant när man slås av hur lång tid det tar att göra ett riktigt gott bröd och samtidigt inser hur fabrikstillverkning måste gå till för att ens komma i närheten...

  SvaraRadera
 10. Ivan; ja inte får det blir för komplicerat, det räcker inte tiden till...

  Drutten: ja det ska bli spännande att försöka få fram något magvänligt. Annars får ju resten av familjen äta...

  Karin: lite syrligt bröd med knaprig skorpa ser jag fram emot!

  Mamma mimmi: ja du, jag har ju följt dig in surdegsträsket ;-)vi får se om det kommet något gott ur det!

  Mia B; Bra med berikande kurs även om utgången är oklar. Skulle absolut tänka mig en sån kurs...deras bok om bröd är ju läcker!

  Ekomuppen: Degtråg! Snacka om överkurs! Här blir det en bunke.

  Nina (Fyra i huset) Skrädmjöl? Var hittar man det? Låter ju mycket intressant!

  Fröken Wrede: ja men visst, ska bli mycket spännande och se om jag har tiden. Bra bröd är ju härligt men tiden... ja vi får se.

  SvaraRadera