30 juni 2010

T r ö s t !


Idag är det tungt.
Känner mig som ett blåbär.

Jag har beställt lite tröst!
Vad passar bättre än blåbärschoklad då?

Återkommer när jag har hämtat mig...

28 juni 2010

Blommor i maten


Jag är så nöjd med mig själv idag. Har varit riktigt hurtig på morgonen, uträttat mycket på jobbet, haft ett bra "samtal" (kanske att jag återkommer till det) och så håller jag på med härlig middag. Quinoa och linssallad med blommor! Till detta kyckling Tikka Masala. Frågan är vad som är tillbehöret och vad som är huvudmaten....? Kycklingen eller salladen? En bra måndag!

Hur har din dag varit?

27 juni 2010

Lyssnar på...


Har laddat iPoden med Munken som sålde sin Ferrari av Robin Sharma. Har ju svårt att sova så då tänkte jag att denna passar nog bra som nattlitteratur. Är pollenallergiker och gräset blommar just nu. Går på full dos i medicinering, dvs är slö och trött men sover nästan ingenting. Om en vecka kan jag nog dra ner på medicineringen så då blir det till att sova igen!

God natt!

26 juni 2010

Eco-shopping


Bild från Naturkompaniet.

Skulle beställa mig en Fjällrävenryggsäck som jag har suktat efter så länge. Sagt och gjort seglade jag in på Naturkompaniet och kände mig genast hemma. Förutom ryggsäcken blev det också två bärkassar som ni ser på bilden för 39 riksdaler?! Känns gött att handla grönt när priset är rimligt.

När jag skulle "klicka hem" min beställning fick jag fylla i uppgifter som vanligt. Dock fanns det en nyhet; en ruta med text som jag inte har sett tidigare vid beställningar:

Jag accepterar att varor packas i tidigare använd packkartong för hjälpa oss i vårt miljöarbete.

Vad positivt överraskad jag blev.

Har ni några sådana positiva erfarenheter?

Mrs Sourdough Baker!


Då var det midsommardag och jag är full av energi. Uppe med tuppen åter igen, då hinns det med en himla massa.

Jag har haft min sörjeperiod och är pånyttfödd för att prova det där med surdegsbakning igen. Kan ju inte låta bli då jag är påhejad och uppmuntrad av så många... Dessutom är inte jag någon som ger sig i första taget. Och i värsta fall så får jag köpa mig en Sourdough starter ;-) Nä, jag ska försöka åter igen! Ja, då är jag på´t igen!

Men jag behöver lite svar på frågor som jag tror kan ha med mina tidigare misslyckaden. Till exempel när man har blandat den första sörjan, surdegsstarten... hur varm kan den stå? Nu på sommaren kan det utan problem vara 24 grader varmt i köket, även med vädring. Eller ska den stå i kylen från början? Eller ska ställa den i källaren... mycket spring för en surdeg.

Har ni i rivet äpple i surdegsstarten? Jag läser in mig och då hittar jag dessa knep med, rivet äpple eller russin... Eller ska jag bara ha vatten och rågmjöl? Berätta för den som tänker lyckas denna gång med Sir Jan (surdegs-sörjan)!

Desperat som jag är så har till och med döpt om mig till Mrs Sourdough Baker! Pain de Martin är ju upptaget ;-)

Peace, love and bread!




S a f t k a l a s !


Och så blev det ju en massa rabarbersaft till midsommarhelgen! Mums filibaba vad gott det är. Jag tappar upp i gamla ölflaskor och använder plastkork till dem. Om jag ska spara fryser jag in saften. Måste också säga att det är en mycket bra gå-bort-present, uppskattas alltid. Ger jag bort, skrapar jag av etiketterna så att det ser lite trevligt ut.

Jag ska ge Bonden med stort B en flaska, han fyllde nittio år dagen före midsommar och är fortfarande pigg och alert. Det är han som plogar på vintern så att vi kommer fram och plöjer åkrarna på sommaren. Hans systerson (50+) ska också få lite saft att smutta på ....

Och så grannen här som alltid är trevlig och snäll. Jägaren i byn... det är på hans mark vi får ha lammen. Han och hans fru ska få lite kärleksfull fjäsk, rabarbersaft! Hans barn och barnbarn har flyttat in i huset bredvid hans så då kan han bjuda på saftkalas?! De brukar komma och titta på hönsen och hon tycker att det är så roligt med pippin.


24 juni 2010

B o n d l u r k e n


Om jag skulle få tråkigt så tittar jag lite extra på bondlurken! Kändes så bra att hitta alla programmen, nu är det bara att njuta.

23 juni 2010

B r a h a m a


Idag har ett paket med ägg kommit. Det är inga vanliga ägg ;-) det är mina blivande Brahma kycklingar! Brahma är så kallad en tung ras, alltså både en äggras men också kött. Idag har den mer eller mindre förlorat sin betydelse som köttdjur då det finns hönor som växer mycket fortare är mer ekonomiska. Många ställer faktiskt ut sina Brahmor och avlar efter olika linjer.

Själv vill jag några Brahmor i min flock för att de är både stora och tjusiga. Jag hoppas på ha några stora "farliga" Brahmor i trädgården som skrämmer rovfåglar och annat. Brahmorna kan nämligen bli upp till 75 cm höga! Och så ser de ut som stora rovfåglar... De är sociala och lite slöa och det passar mig bra. Att ha några som lugnar ner flocken skadar aldrig.

Lite otur hade jag med äggpaktet, 3 ägg var skadade. Posten är inte alltid så försiktiga även om det står på paketet att det är ömtåligt. Äggen var välpaketerade och det var väl tur, annars hade fler ägg farit illa. Nu ligger i alla fall 17 Brahma-ägg i min nya monstermaskin.

Jag fick nämligen en monstermaksin i födelsedagspresent, en äggkläckare som är automatisk. Det betyder att jag endast behöver hålla koll på temperatur och fuktighet... äggen vänds av maskinen :-). Klart det bästa är när hönorna sköter sånt själv men ibland behöver man hjälpa till. När hönorna inte har någon större ruvlust eller när man har beställt ägg så behöver man ju lite hjälp om man inte själv vill ruva!

Nu får vi vänta i tre veckor och sedan hoppas vi på en massa härliga dunbollar!

22 juni 2010

M å s t e n ?


Idag jobbar jag dag och kväll, det vill säga har hela förmiddagen för mig själv. Ibland är det gott att kunna göra det man själv har lust till men idag pockar nog andra "måsten" på. Ja, jag kallar det nog för måsten... bönorna som jag har sått inne för att komplettera den misslyckade sådden ute börjar ränna iväg och då måste de nog komma ut. Hinner nog inte plantera alla idag då det är ganska många plantor men de som är störst borde ju få känna på lite riktig mylla.



Sedan hade jag ju bestämt mig för att göra rabarberdryck till midsommar och då är det dags att sätta igång. Den är i och för sig inte svår att göra utan bara lite småbökig om man gör en större sats på en gång. Idag gör jag nog en enkel sats och sen nu under midsommarhelgen. En annan sak som låter spännande är ju att göra egen cider och eget vin... läser i flera böcker hur man gör men det verkar omständigt, riktigt svårt. Tål att tänkas på!

Rasta hunden, mata hönorna och kalkonerna, äta och fixa matlåda är andra måsten som ska göras här på förmiddagen. Dags att sätta fart om nåt ska blir gjort!

På återseende!

20 juni 2010

B e s t ä l l n i n g a r !


Idag har jag ägnat åt att göra "beställningar" på nya djur hem till oss. Jag ringde fårbonden och pratade om att jag även i år ville ha lamm från dem. Hon skulle prata med gubben om hur många de kunde avvara till mig. Det var så himla lyckat förra året att jag vill verkligen ha nya lamm. Helst skulle jag gärna ha en egen fårbesättning men då får jag ha dem i källaren ;-). Jag får nog nöja mig med sommar och höst lamm!



Har skickat förfrågningar efter fler kalkoner. Egentligen har jag skickat en undran om kalkonägg. Så att jag kan föda upp egna kalkoner som blir till vintern vuxna och till våren lägger egna ägg. Dessa ägg blir sedan nya kalkoner och de ska bli till mat... hänger ni med? Egenförsörjande på kalkonkött är alltså målet. Vore roligt om jag fick tag på lite olika sorter men det verkar vara svårt att få tag på en sort!

Ser ni förresten hur vackert viltfärgade mina kalkonkycklingar är? Det blev så tydligt härom dagen när de hade rymt(!) och satt på nersågade träd. Det var ingen fara på taket då de verkade helt ointressrade av dra längre bort. Och inte såg jag någon duvhök heller i närheten. Nu har de fått flytta in hönsgården och samsas med hönorna. Den stora buren får två ruvvilliga hönor kvarta i stället, skönt för dem att vara i fred.


Sedan har jag skickat ut förfrågningar om avelsägg på höns också. Behöver komplettera i hönsgården, många hönor börjar bli gamla. Favorit sorten vita Sussex står högt på listan lika så kopparfärgad Maraner. De är båda bra som köttdjur men också för att de lägger bra med goda ägg. Har i våras kläckt fram gula Sussexkycklingar som är himla fina. Nu har jag beställt både vita och gula men en större mängd vita. Hönan på bilden är en vit Sussex.

Har fått napp på Brahmaägg och det blir lite av kuriosa, lite snyggt så där i hönsgården... Brahman blir ganska stor och har ett rovfågelliknande utseende. Hoppas på att de kan hålla duvhöken borta genom sin blotta närvaro! Dock dröjer det länge innan de är vuxna, men till nästa sommar så :-) Dessa ägg ska komma i början av veckan och sedan dröjer det tre veckor innan det blir kycklingar. Håll tummarna så att det blir många söta dunbollar!

A n t e c k n i n g a r ...


Har förstått att alla duktiga trädgårdsmästare och självhushållare skriver ner sina resultat. Allt i från hur de planerar, misslyckande och det färdiga resultatet. Kanske det är nyckel till lyckade odlingar? Erkänner utan omsvep att det är svårt att komma ihåg, vad jag odlade och vad som var framgångsrikt förra året. Så nu till förändring, jag ska också skriva ner allt!

Jag har börjat med bönorna. Jag ha skrivit ner sorterna och hur illa det gick att så dem direkt även om det var varmt i jorden. Har kompletterat med innesådda bönor som ska utplanteras när som helst. I år blev det Brytböna, vaxböna, soyaböna och bondböna. Förra året hade jag endast blomsterböna som i o f var mycket god. Nu hoppas jag att mina ansträngningar ger resultat med bönorna! Hur får ni lyckat resultat?

Läste i min nya favvobok The Self Sufficient-ish att man ska odla låga buskbönor tillsammans med squash. Så mina nysådda vaxbönor ska få samsas med den gula zuccinin tror jag.... eller kanske med brytbönan.

Nästa grönsak att anteckna om blir mina squash och pumpor!

Endast tuppen och jag


God morgon!
Ibland är det så vackert att man blir mållös. Så lugnt och fridfullt, endast tuppen och jag är vakna! Solen finns där bakom diset och lovar en härlig dag...

19 juni 2010

Grävmuckajuck


Idag har dagen landat i grävandets tecken. Har rensat ogräs den största delen av dagen men även hunnit plantera lite smått och gott. Äntligen fick jag den sista potatisen ner i marken, hoppas det inte är för sent. När jag grävde lite i förrådet hittade jag detta redskap som var perfekt för att få ner potatisen i marken. Tänk om jag hade hittat den tidigare, det hade varit så mycket enklare!

Nu blir det till att laga lammkorv och potatissallad med currydressing. Sedan ska jag koppla av och vara nöjd med dagens grävande som lär kännas imorgon ;-)

17 juni 2010

Shit pommes frites


Bild från:http://thelittlechimpsociety.com/andysmith/mcdonalds-posters-by-andy-smith/


Har precis tittat på dokumentären om Mc Donalds och deras fusk, Mc Fusk. Kände att jag blev tvungen efter att jag läste ett inlägg hos Paddy, Big Bad Burger Bar. Ett klart intressant inlägg och jag håller med... men...

Det finns flera andra punkter man skulle kunna göra dokumentär om. Man skulle kunna göra en del 2 och 3 och säkert ännu fler. Det är bra att man tar upp hur Mc D härskar över ungdomar och utnyttjar billig arbetskraft, att man försöker förändra(?)... Klart det inte är okej att fuska med löner, pressa anställda att arbeta när de är sjuka och så vidare. Men jag funderar, vill "man" verkligen förändra dessa arbetsförhållanden i Sverige? Kanske cyniskt men om man nu vill förändra så borde ju man kanske se större resultat? Kan det vara så att "man" tjänar så mycket på att Mc D gör som de gör?

Vem är då "man"? Jag tänker direkt på staten Sverige, både i arbetsgivaravgifter men också i form av moms/skatt tjänar staten Sverige enorma pengar på Mc D. Är man verkligen intresserad av att fixa fusk och arbetsmoral? Njaaaa.... Och då kanske det är som Paddy säger:

"Seriously, get a fucking grip people. You pay shit, you get shit. What part of this is so difficult to follow? If you want good food and good workers conditions, then don’t go to Mc fucking Donalds just to moan about it. Go to a real restaurant, or make it your fucking self."

Och där kom vi direkt på min andra punkt... det där med "good food"! Alltså, vad är good food? Jag ska inte gå in på att vi har olika smaker utan snarare vad innehåller maten. Om det nu finns ens en fjärdedels sanning i att en hamburgare från Mc D håller över ett år utan att mögla eller förändras så borde man väl se upp? Och i detta fall är "man" jag och du. Känns inte helt fräscht, tycker jag.

Dock är det för mig mer intressant hur Mc D har blivit så stora. En del av det är ju personalpolitiken men annars då? Jag tänker på det är med att exploatera tredje välden och deras bönder. Att köpa upp mark från en fattig bonde till en billig peng. Anställa bonde för minimalt med pengar och låta bonden "slava" med att ta hand om biffkorna som ska bli hamburgare.

Driva bort mängder med människor som inte vill ställa upp med detta och pressa dem till att sälja marken. Mark där de fattiga bönderna kunde odla sin egen mat och ha sin egen djurhållning för att faktiskt kunna överleva med egna medel. Att suga ut och göra det utan att blinka medan vi i väst skriker att vi har minsann rätten att äta hamburgare och det billigt dessutom!

Ja, kanske att "man" kan ta en extra funderare innan "man" stiger in på Mc D och köper sig ett meal?!

15 juni 2010

S k o g s s k a f f e r i e t


Har nyligen hittat till Skogsskafferiet - ätliga växter i naturen! "Skogsskafferiet syftar till att uppmuntra omställningen mot en hållbar livsstil, genom att föra ätliga vilda växter mer överskådliga och lättillgängliga för den oerfarne samlaren."

Ni förstår att det föll mig i smaken va?! "uppmuntra omställningen mot en hållbar livsstil" Ja men visst! Klart man behöver uppmuntran, även om man redan har dessa tankar och idéer. Och inte tycker jag att sidan är endast till för den oerfarne samlaren, tvärtom. Det finns matnyttigt för alla. Om inte annat så bra påminnelser att det finns mycket i naturen att hämta!

Jag gillar tanken med att dela upp inläggen/förslagen månadsvis, det blir som en resursbank att gå in i. Dessutom så finns det en massa tips på vad man kan göra med olika växter. Safta, sylta, snacks och vin är bara några användningsområden de ger tips inom.

Initiativtagare till Skogsskafferiet Christian Cederwall & Markus Lundström är "självlärda och nyfikna" och vill leva i samklang med naturen om jag har tolkat dem rätt. De vill ta vara på tidigare generationers kunskap och arbetar för ett mer hållbart förhållningssätt mot djur och natur. Passar mig som handen i handsken!


To do


Idag firar jag och sonen hans skolavslutning utan far och syster. Syrran hans jobbar och far är på galej så då myser vi, sonen och jag. Han har själv valt maten och det blev grillad kyckling. Istället för köpe-grill-olja tar jag endast citronsaft, salt och peppar så klart, färsk rosmarin och vitlök. Blir en mycket trevlig smak på kycklingen. Enkelt och gott, utan några konstiga tillsatser!


Efter maten blir det till att ta hand om kalkonerna som verkar ha "hittat hem". De ska rent vatten och mat, idag blir dessutom gårdagens makaroner. Normalt får hönsen matresterna men gäller att skämma bort kalkonerna lite i början :-). Samma sak gäller hönsen, mat och vatten. Tomaterna behöver ganska mycket vatten så det blir också en av kvällens uppgifter.


Har kokat potatis och lite fisk till kattungarna som inte riktigt äter kattmat utan väljer "vanlig" mat istället. Suck och stön. Igår köpte maken barnmat faktiskt...vad ska man göra när man inte hinner med att koka mat till kattungar?!

När jag är klar med alla stuff som ska göras och när sonen har tröttnat på mig ska jag lägga mig raklång och titta på Det goda livet och inspireras! Man får hoppas på att jag inte somnar...

Ha det gott!


14 juni 2010

K a l k o n e r !


Dessa fyra kalkoner bytte vistelseort i söndags. De flyttade hem till oss och är cirka 9 veckor gamla. Jag var ganska orolig då de fick börja sitt liv hemma hos oss utomhus i både blåst och regn. Klart de har vindskydd och tak men det är fortfarande utomhus. De har bott inomhus ända fram till att de kom till oss. De har klarat natten väl och ser ut som de har gjort sig hemmastadda. Struttar runt i sin stora bur och äter både spannmål och ogräs. De har även sandbad att hålla sig rena med. Nu är de inte så stora men om några veckor har de växt till sig.


Vackra fjäderdräkter har dessa ungfåglar. Ska bli spännande och se hur de ser ut som fullvuxna. Egentligen borde jag ha fler kalkoner än dessa fyra för att spara en hane och två honor över vintern. Bli självhushållande på kalkoner, det vill säga föda upp mina egna kalkonkycklingar. Vore ju läckert att kunna göra det precis som med hönsen. Vara "min egen" på kalkoner. Måste nog prata med Dr K om detta....


Här är kalkonerna endast några timmar gamla och är i en "äggkläckare" och väntar på att bli torra. Kalkonerna är oerhört känsliga de första veckorna för både fukt och kyla. Alla fjäderfän är det i och för sig men måste nog påstå att kalkonerna är lite mer känsliga än andra.



Förra året hade vita stora härliga kalkoner som gav massor av gott kött. Det var första gången vi hade kalkoner och vi fick mersmak. Önskar att jag hade mer mark och kunde ha fler kalkoner. Det var ett bra och hållbart djurbruk, kändes så rätt.


Vi har ätit gott hela vintern på kalkonkött. Har nog några lår kvar samt en hel kalkon i frysen. Vi styckade tre och behöll en hel... Vet inte om den hela var så smart att behålla så men ganska häftigt iallafall. Jag får ställa till med en stor fest och tillaga denna maffiga matbit :-) En favorit med kalkonen har varit rökt kalkon av bröst. Inte röktillsatser utan faktiskt rökt kalkon. Mums filibaba!

13 juni 2010

R å t t f ä l l o r !





Våra nya familjemedlemmar, två stycken kattungar kom hem till oss igår eftermiddag. Den gråa hade redan namnet Harry Potter då familjen vi hämtade dem i från var mycket förtjusta i figuren. Vi får väl se om han får nytt namn men annars gillar jag Harry. Den svarta har inget namn och mitt förslag var Platon... familjen köpte inte det...

Katterna är uppväxta med barnmat och annat smått och gott. Hemma hos oss blir det ju inte så mycket matrester till katterna utan det går ju till matlådor och hönsen. Det blir till att avvänja dem från den sortens mat, ja inte kommer jag gå och köpa barnmatsburkar i alla fall!

Natten har varit ganska lugn och de känner sig nog ganska hemma redan. Lite svårt för hunden har de dock då hon är så "på". Men det tar sig nog och gissar jag rätt så blir de nog goda vänner!


12 juni 2010

Riktiga program?


Har här på morgonen efter frukosten tittat på Trädgårdsfredag. I normala fall ligger jag i sängen och myser och laddar inför kommande uppdrag men idag blev det inte så mysigt. Jag blev upprörd. Upprörd av Trädgårdsfredag?! Snacka om lättretlig... Ska lägga till att jag tycker det är lite glättigt och fjuttigt denna säsong och saknar ett gediget kunnande och intresse för växter.


För några säsonger sedan visade man Monty Don och hans stuff och det gillade jag. Det kändes som det var på riktigt. Han visade hur man tar hand om växter och trädgård på ett ekologiskt sätt, hur man sköter sina grödor och planteringar. Och dessutom vad man kan göra med dem och hur man kan förvara sina grönsaker. Helt i min smak! Vill ha mera Monty!



I detta avsnitt av Trädgårdsfredag så har Månsson-Colt häxjakt på libbsticka. (Märk väl, när jag använder endast efternamn då är jag verkligen uppretad... ) Anyway, det är lågbudget-trädgårdsprogram som sker vissa fredagkvällar, som detta avsnitt. Varför göra sig dum?

Om man nu tycker att libsticka är en svår ört kan man väl ändå göra sig en ansträngning och försöka visa vad man kan använda den till? Inte kan det väl vara så att i n g e n i hela världen klarar av denna ört? Fick jag önska så hade man just inriktat sig på olika gamla kulturväxter och visat hur man gjorde förr och vad man kan göra idag. Visa ett större användningsområde istället för att tala om att det inte är något att ha...


På en annan kanal visade man för ett tag sedan Jamie Oliver i hans "stuga" på landet där han odlar sina egna grönsaker. I och för sig så har han trädgårdsmästare som sköter trädgården så det är ju inte riktigt Jamie själv som står för allt jobb. Men det jag ville komma till att i den programserien visade man odling och tillagning. Hur man tillagar konserverade tomater, ketchup, konserverar pumpor, tillagar kål på olika sätt och så vidare. Det var ett program om mat och dess ursprung mer än trädgårdsprogram... men ack så intressant! Mera sånt, tack! Skulle kunna tänka mig se den åter igen om jag bara fann hela serien.

Tillbaka till libbstickan. Jag har flera plantor i trädgården för jag brukar dela på den då och då. Stora fina buskar blir det och ja det har rätt i programmet om att inte behöver man mycket för att klara sig. Själv gillar jag denna yviga planta och har planterat några vid varmkomposten för att minska på besök där...


Jag torkar mycket av bladen då jag använder den istället för buljongtärningar. Jag undviker köpta buljongtärningar då jag helst vill slippa glutamat och annat som jag tror att min kropp klarar sig bra utan. Ibland kokar jag egen buljong men annars använder jag libbsticka som smakförstärkare. Man får inte har för mycket då blir det lätt en besk ton i maten. Men lagom, då förgyller den både soppor, såser och grytor!


Har också några gånger gjort örtsalt med libbsticka som en del av örtblandningen. Det har varit väldigt uppskattat, både hos familjen men även hos dem som jag gett bort den till. Jag återkommer senare till hur jag gör örtsaltet och vilka kryddor jag använder. Man kan alltså göra något annat än gräva upp den och kasta?! Har ni några förslag på vad man använder den till?

Och har ni några tips på program man kan se som är mer åt "riktiga program" om odling och trädgård? Lite mer känsla för saker och ting? Det behöver ju inte vara program på tv utan det funkar ju på nätet också!

Jag längtar verkligen efter lite matnyttigheter! :-)

11 juni 2010

R a b a r b e r d r y c k !

Till midsommar planerar jag göra en rabarberdryck av mina enorma rabarber. Den är mycket god och smakar enormt mycket "sommar"!

Rabarberdricka

3 kg rabarber i bitar
2 citroner
3 1/4 liter kokande vatten
2 ½ kg socker
30 gram citronsyra


Tvätta rabarber väl och skär i bitar. Varva rabarber och citron i en rymlig bunke eller en mathink.
Koka upp vatten, häll i citronsyra och socker, blanda tills sockret är upplöst. Slå blandningen över rabarbern och låt stå i 2 dagar. Sila av och buteljera eller frys in i frysaskar.

Mums filibaba!

10 juni 2010

Teknik-geek?


Jag är kluven vad gäller att alltid ha det senaste och coolaste i teknikens värld. Jag är dessutom ganska ointresserad av teknik men ändå lite impad av vissa saker. Iphone är ett lysande exempel, jag har inte behovet, måste inte ha och tycker att det är lite too much.... och ändå kanske att jag skulle tacka ja om jag fick en! :-)

Jag är inte en tekniknörd. Jag gillar faktaböcker, kokböcker, trädgårdsböcker och skönlitteratur. Där är min nördvarning... och ja inte ska vi glömma hönsen. Jag blir inte imponerad av teknik...och det är nog för att jag inte kan så mycket, jag är okunnig inom detta område. Jag är inte teknikmotståndare även en del tror det. Teknik är bra när det fungerar och är enkelt och tillför något i min vardag.

Men nu har Apple väckt även mitt intresse. Det pratas om solceller. Tänk er en solcellsdriven iPhone?! Då kan även jag tänka mig att bli en teknik-geek!!! En ekomobil?! Eller det väl lite väl snävt att säga att det bara är en mobil...? Vissa lever ju sina liv genom sin iPhone :-)

ecoGeek kan man läsa om framtidens planer på sollceller och mobiler. På patently appel kan man läsa om patentet. Intressant!

6 juni 2010

M e d e l h a v . . .


Jo men visst, det börjar likna kärlek banne mig! Har köpt mig ett fikon och kan inte ta ögonen från den! :-) Den är inte så stor, cirka en halv meter men ack så glad jag är över mitt fikon"träd". Äntligen är det städat på verandan och mitt medelhav har boat in sig.

Har krukat om en mängd basilikaplantor som får stå på verandan tillsammans med rosmarin och fikonet. Så visst är det lite medelhavskänsla allt.... Physalisen har också fått en plats och jag hoppas ju på en riktig guldgruva där.

Dagens middag blir en köttfärsröra med morötter och gröna linser i tomatkross. Till detta fetaost och basilika sallad med bönor och broccoli... Känns kanske också som lite medelhav?

Fortsatt trevlig söndag!


3 juni 2010

Symphytum officinale


Har länge försökt utrota vallörten i trädgården då den sprider sig helt utan dess like. Tills jag kom på att jag har ju användning för den?! Nu har jag den i utkanten av trädgården och där får den vara i fred ända tills jag kommer i början av juni och skär ner dem.... sedan kommer jag en gång i månaden och härskar.

Vallört, benvälla, valla eller svartrot som den också kallas är en bra gödningsväxt precis som nässlorna. Jag har två alternativ på mina växtnäringar; den ena är bara vallört i en stor dunk och den andra är vallört och nässlor i vatten. Till helgen blir det den sistnämnda för vi har mycket vallört och bra med nässlor. Dessutom luktar denna blandning inte så starkt...

Plötsligt får ogräset en mening!




2 juni 2010

Att rådfråga...


Just nu är det lite mycket. Jag är förkyld och pollenallergiker/astmatiker så kroppen är ganska illa tilltygad nu. Sover ganska dåligt på natten och vaknar tidigt med tungt huvud. Arbetar som vanligt även om humöret inte är på topp och är helt slut på kvällarna. Det blir liksom inte så mycket gjort även om det finns massor att göra. Jag försöker läsa mina nya fina böcker men jag somnar med Handboken för husmödrar i mina händer.

Jag kanske skulle rådfråga boken hur jag blir piggare? "Helt enkelt en bättre husmoder"?! Nja vissa saker får man nog allt ta med lite humor för att man inte ska bli så himla arg. T ex hur man ska vara tillsammans med sin make... Lite anna anka varning där :-)

Fläckborttagning är ett stort kapitel och där är jag nu. Jag hinner läsa två tre sidor innan jag somnar. Kanske är boken lite mer som uppslagsbok när man behöver ta bort en fläck av bläck eller så... Lite konstigt är det att försöka läsa den rakt upp och ner. Men roligt är det!

Den tar upp skötsel av hemmet och husmoderns förhållande till sin man, tvätt och rengöring, allmänna regler för bordets dukning och servering, om flyttning, om bostadens uppvärmning, vid förkylning och andra mindre åkommor, kok konstens filosofi, köket och kökssakerna, att begagna kött och fisk, vin och vinförfalskning, garnering och utsmyckning, drycker, om brödbakning, om djurskötsel, angående sällskapslivet, helsoråd, om sjukdomar och matsedlar.

Ja många underrubriker är det och jag har endast kommit till tvätt och rengöring. Förstår ni hur klok jag kommer vara när jag har plöjt hela boken?! När jag bläddrar i de olika styckena och läser lite för att jag är ju så nyfiken så blir jag imponerad. Den tar verkligen upp allt. Men på både gott och ont så behöver man komma ihåg att boken är från 1700 talet.

Nä nu ska jag ut och lufta huvudet och hunden.
På återseende!