18 nov. 2013

Harvest Monday – 18th November 2013

Jag måste erkänna att det är tufft att påbörja Harvest Monday igen precis när de allra flesta i vårt nordiska klimat lägger ner odlandet. Men skam den som ger sig! Det är väl därför jag vidgar begreppet skörda en aning för att jag ska få till det.


 Ja men vad har jag skördat då? Jo, 7 ägg har jag fått. Inte direkt högsäsong så jag får väl vara nöjd med det lilla. Dessutom har jag ju blivit av med många hönor här under hösten så det är lite skralt med höns i hönsgården för tillfället. 


Jag har skördat mangold, pak choi och ruccola till maten. Lite här och lite där. Vi får se hur länge de klarar sig... I natt var det rejält med frost och odlingsduken hade blåst av. 



Och så har jag ju groddat i veckan! Mungbönor är min favoritböna för groddning. Jag verkligen älskar den nötakitga smaken. Mums! Det blev en heldel att skörda och stoppa in i kylen, 5 dl närmare bestämt.


Och kanske blev det sista plocket av trattkantareller och även gula kantareller för i år i helgen?! Kul att hitta 4 liter trattisar i mitten av november och 2 dl gula. Smarrigt värre. De gula hamnar nog i en omelett!

Ja det var veckans Harvest Monday!

Se fler hos Daphnes Dandelions!

16 nov. 2013

Torkad svamp blir svampflingor!



Trots att det är mitten av november så går svamptorken i ett här hemma. Och jag är så himla glad för att det fortfarande går att plocka trattkantareller. Och en och annan gul kantarell också! 

Vad gör jag med svampen då undrar någon? Jo, trattkantareller och svart trumpetsvamp torkar jag tills den blir snustorr. Sedan mixar jag svampen och lägger upp i burkar för förvaring. Skulle vilja köpa lite snygga burkar till dem men det duger gott med dessa som jag brukar ha till marmelad och sylt. Svampflingorna lägger jag i såser och grytor. 

14 nov. 2013

Höst och vinterodling, en utmaning!


Nu blir det en ny kategori, Höst och vinterodling! Jag ska försöka odla mer på senhösten när de flesta packar ihop och under vintern hitta på alternativa odlingsmetoder för att få till grönt på matsedeln. Man kan ju tänka allt möjligt; ärtskott på fönsterbrädan, sen höstsådd ute under fiberduk, varmbänksodling, groddning, Farbror Gröns tomatsticklingar i fönstret, kryddor inomhus...



Den 21 september började jag med förberedelserna för min sena höstodling. En odlingslåda tömdes och fylldes på med kompost från matkomposterna från förra sommaren som har stått och eftermognat under ett år. Ovanpå detta la jag ca 1 dm köpt odlingsjord och vattnade ordentligt. Dagen därpå sådde lite olika bladgrönasaker i lådan. Inget avancerat sående, inget fixa och trixa utan ner med fröna i jorden bara. Och det kan man ju faktiskt se, de ligger lite hullerombuller.... ;-)


I slutet av oktober kan man se lite skönhet i denna blandning av sådd. 2 veckor med odlingsduk har de vuxit till sig och bädden känns plötsligt väldigt planerad. Dock har jag inte gjort någon större ansträngning förutom lagt på odlingsduken... Minimal arbetsinsats!


Ja men vad har ja då under duken? 
Uppifrån och ner på bilden är det följande grödor:
Mangold
Tatzoi
Komattzuna
Ringblomma
Ruccola
Plocksallat
Mizuna
Mangold
Pak Choi



Och i natt kom riktiga kylan, den slitna odlingsväven var stel av frost! 
Vad kunde man hitta under odlingsväven? Förödelse och ledsna plantor?



Där duken inte hade legat på ordentligt eller var sönder fanns det frostnupna grödor. Och vissa av dessa växter klarar lite frost galant och tål att sås sent på hösten. Däremot så såg salladen ganska vissen ut.. även med odlingsduk och det var väl också väntat. 


Men de allra flesta växterna såg upprorigt fräscha ut! Roligt och inspirerar till att tänka utveckling. Först och främst, hur gör jag de närmsta veckorna för att bibehålla min gröna sköna plantor? Det blir nog till att ta dubbla odlingsdukar, framför allt på nätterna. Sen tänker jag ju till nästa höst och vintersäsong, hur kan jag göra då... ännu mera... ännu bättre?!

Men nu ska jag njuta av mina sköna gröna! 





12 nov. 2013

Harvest Monday on Tuesday [2013 11 12]

Hade en plan. Igen. Jag ville verkligen börja med Harvest Monday igen. Och så blev det tisdag... Det sket sig på en gång! Men jag är lika glad för det ;-) Jag kör mitt eget race, kanske får jag till det nån gång?!

Varför vill jag då göra Harvest Monday igen och vad innebär det? Jo, man visar varje måndag på vad man skördar från det man odlar eller det som finns i naturen att hämta. För mig ett bra sätt att komma ihåg att använda det som finns och lite för att se till att det finns nåt att skörda. Ibland blir jag lite lat, särskilt de mörka vintermånaderna.... men det går att "odla" och "skörda" under vinterhalvåret också, ni ska få se. Därför skriver jag "odla" och "skörda" för jag ska nog använda en bredare definition av dessa begrepp. ;-)

Mamma till Harvest Monday är Daphne Gould med bloggen Daphnes Dandelions. Älskar verkligen att läsa vad hon gör i sin köksträdgård och vad hon skördar. Nu har vi inte samma förutsättningar i odlandet, men ack vad jag blir inspirerad! Så här kommer veckans Harvest Monday on Tuesday! :-D



Jag har "strippat" två chiliplantor på sina chilisar. Båda är Habaneros, en vanlig och en Chocolate Habanero men härlig styrka. Plantorna hamnade på komposten och nästa år hoppas jag kunna spara och vinterförvara några planor. Tror att jag ska göra chilisalt eller en härlig kryddblaning av dessa 2 dl heta skönheter. 


Det har varit en helt underbar senhöst om man tittar på trattkantareller! Att i början av november fortfarande kunna plocka massor av trattisar är lyx. Under förra veckan har jag faktiskt plocka trattisar flera gånger samt även hittat några gula kantareller. Allt som allt, 5l + 3l + 3l, dvs. 11 liter kantareller som jag har torkat till vinterns behov! Och så har jag faktiskt givit bort lite av dem... :-)


Jag skördar gröna blad till maten. Här har jag inga mått då jag skördar för dagsbehovet. Återkommer snart om vad jag har i mina min sena höst- och vinterodling! Gott är det med eget!


Vad skördar ni? Här ska det groddas i veckan som komplement till bladgrönsakerna!


11 nov. 2013

Tribest Sedona har landat!


Äntligen har min coola, asså jag menar SUPER-Coola torkugn landat hemma hos oss! Typ 2 månaders väntetid och säsongen är över men jag är lika glad för det. Äntligen har jag en värsting typ av tokugnar! :-D

9 nov. 2013

Utlottning klar!



Ja, då har jag dragit tre namn av 34 personer som ville vara med i bokutlottningen av begagnade böcker. Eftersom det var så många så beslöt jag ta tre istället för de två som jag hade tänkt från början. Förste pristagaren får välja först, sedan får andra pristagaren välja och förhoppningsvis finns det en bok kvar som den tredje pristagaren gillar.

Böcker att välja mellan är dessa:

  • Feng shui för svenska trädgårdar
  • Feng shui för svenska hem
  • Ljust och lantligt
  • Snickra för hem & trädgård
  • Cake icing och decorating
  • Husmorsorna

Bilder på dem i förra inlägget.

Ja vems namn drog ju upp ur skålen då? Jo här kommer namnen i ordning och då är får "ettan" välja först.

1. Sirkku Holm

2. Ewa Tanmark

3. Bogaloos

Skicka ett mail med vilken bok du önskar och adressuppgifter! johnna.gilljam@gmail.com
(Tvåan och trean kan också välja men med flera önskningar eftersom deras första val kanske redan är upptaget!)

Tack alla som ville vara med!

7 nov. 2013

Bokutlottning på G!



Eftersom jag blev löjligt glad av 100 stycken som har tryckt på "gilla-knappen" på Facebook så tänker jag lotta ut böcker från bokhyllerensningen. Jag menar, kanske finns det någon du vill ha?

Inga större ansträngningar behövs, du skriver en kommentar och så är du med i utlottningen. (Inget måste men jag blir glad om du delar med dig av utlottningen.) Tänker mig första och andra pristagare som får välja varsin bok! Jag står självklart för portokostnaderna.

Lördag morgon kl. 9 drar jag vinnarna!

Det här ska vi fira! sa skotten och slog upp champagne i ordboken.


100 stycken "gillare" på Facebook ska vi fira med bokutlottning! :-D Rensar bokhyllan och tänker att några böcker behöver nya ägare... vissa lämnas in till secondhand medan jag lottar ut några. Återanvändning is da shit! I´ll be back!

3 nov. 2013

Årets Dunderglögg är satt!


Yes, då är Dunderglögg satt för i år! Igår närmare bestämt. Orginalreceptet kommer från Mimmis Mammaliv! Jag har dock gjort lite justeringar :-D

Dunderglögg
6 liter svagdricka
1 pkt bakjäst för söta degar
1 påse nejlikor
1 påse kardemumma
Färsk ingefära ca 10 cm
1 kanelstång
100 g russin
2,5 kg socker

Blanda allt i en hink, eller ännu hellre i en plastdunk/damejeanne. Låt stå i minst 4 veckor, gärna 6 om det är möjligt!

2 nov. 2013

Allemansrättens varor


Det är nästan tvångstankar när jag ser trattkantareller i skogen. Jag kan inte låta bli. Nä, att gå förbi denna gåva från skogen är helt omöjligt och det gäller alltid att ha en påse med sig. Egentligen bör man ju ha en svampkorg när man plockar svamp... men jag är ju inte ute och plockar svamp, näe jag är ute och går med hunden! ;-) 


I boken Självhushållning på Djupdal av Marie och Gustav Mandelmann kan man läsa om årets olika sysslor på Djupdal. Dessutom skriver de om det vilda; "På senhösten, efter några frostnätter, kan man fortfarande plocka en del bär och frukt ute i fria naturen. En självhushållares matsedel bör innehålla åtminstone några allemansrätter, [...]."

Och jag kan ju bara hålla med! Tyvärr har jag inte varit lika duktig i år som jag brukar, t ex saknar jag torkade nypon. Men trattkantareller har jag massor av!





Tillbaka till verkligheten! Båda mina svamptork är fyllda med trattisarna. Det blev ju trots allt 3 liter på dagens långpromenad med hunden. Och det gör inget att vi har mycket trattisar, de ska ju faktiskt räcka ett helt år. Kanske längre om man inte hittar några nästa år... 




Apropå Marie och Gustav Mandelmann, som är mina stora inspirationskällor, så har deras bok Självhushållning på Djupdal nominerats till Augustpriset i kategorin årets svenska fackbok. Stort grattis Marie och Gustav! Och så måste jag skryta lite om att jag har träffat dem i somras och gått runt på på deras underbara gård. Mäkta stolt må ni tro!