30 okt. 2011

Plöstsligt händer det...


Långt bort hörs ett ljud av ovanlig karaktär och plötsligt är himlen full av vildgäss...


De flyger i cirklar och är på väg att landa...


Landningsbanan är på åkern utanför våran tomt...


Många vildgäss var det...


och jag gissar på Grågäss.

Flyttpaus...

I dagarna två har många fåglar mellanlandat på åkern framför oss. Det är mycket roligt att följa fåglarnas årscykel även om det betyder att de drar söder ut nu.


God hemmagjord ketchup


Det blev många flaskor god ketchup av alla insamlade tomater och fortfarande ligger det tomater och mognar i fönstret. Det står flaskor i kylen som väntar på att flyttas till matkällaren och i frysen ligger burkar a 500 g med hemmagjord ketchup!

Jag tog Lindas recept som grundstomme och fixade lite med egna smaker.
Så receptet blev följande:
6 kg tomater
6 stora gula lökar, hackade smått smått
många stora vitlöksklyftor, ca 10 stycken
3 dl strösocker
9 msk vitvins vinäger
två nypor salt
2 stora bitar med ingefära, rivet
några lagerblad
svartpeppar

Jag ska allt i småbitar förutom ingefära som jag rev. Kokade alltihopa länge länge till en härligt ketchup som slår det mesta med hästlängder. Fortsätter att fylla förråden med sommarens goda smaker!

29 okt. 2011

Morgonstund

Sitter här och har min morgonstund och njuter av utsikten!
Galet vackert när solen går upp och diset ligger över åkrarna.
Äter frukost och planerar dagen.

På återseende!


23 okt. 2011

Vad ska man återvinna?


Vi håller på att göra om sonens rum så att det ser anständigt ut. Han är nu 16 år och aldrig fått omgjort eller tillsnyggat på något sätt i sitt rum. Tvärtom har han levt med ärvda möbler, gamla slitna saker, egna fixade grejer och skavda ytor. Och inget fel i att återanvända saker och tatillvara på ting men någon måtta kanske det får vara. Vi har bott här i tio år och redan när vi flyttade in så var barnens rum slitna. Så nu görs sonens rum fräscht...

Nymålade väggar och nylagt golv har varit prio denna vecka. Maken har spacklat och slipat som en tok och äntligen målat väggar och tak. Idag blev det nytt golv som ser riktigt bra ut jämfört med den gamla äckliga plastmattan som fanns. Lite listmålning väntar och snart kan vi "pimpa" rummet :-) Jag strävar inte direkt efter ett "Miohem" men visst vore det roligt om det såg lite tjusigt ut.

Sängen hans är ihopsnickrad av brädor och spånskivor... vi funderade starkt på att köpa ny säng men men, jag tror med lite spackel och färg kan den nog bli finfin. Madrassen köptes ny förra året när maken blev tvungen att snickra ihop sängen, den gamla brakade bokstavligen ihop. Tror att jag ska måla en fondvägg och säng i samma nyans...

Lite ny förvaring har jag funderat över och har "klickat" hem påsar från H&M. Påsar som är gjorda av återvunnet material passar mig och faktiskt var det ganska tuffa. Tänkte att jag hänger upp tre svarta påsar på väggen för kanske tvätt eller nåt annat. I samma beställning så blev det också några nya handdukar till honom samt sängkläder.

En tripp till Kamprads varuhus kan nog komma att behövas. Gillar det egentligen inte men jag får anpassa mig till det plånboken bestämmer. Förhoppningsvis hittar jag godtagbara textilier, till bra pris och kanske miljövänligt. En fåtölj skulle säkert också uppskattas av sonen. Vi får se vad komma skall....

fortsättning följer...

Si så där svängde jag ihop en lyxig vegorisotto!


På långpromenaden med the doggi i detta vackra höstväder hittade jag stora fina trattkantareller som jag inte kunde låta bli. Som tur hade jag med mig en påse och på några minuter hade jag en påse full med härlig svamp.

Medan råriset kokade på spisen hackade jag lök och blomkål som jag fräste tillsammans med svampen. Innan riset var klart pytsade jag i ärtor och gröna linser i lagom mängd, hällde av och la ner i pannan med den frästa svampen och blomkålen. Detta serverades som lunch och blev en lyckad vegomåltid i höstmyset! Och egna tomater till! Dessutom har jag gjort några matlådor av denna goda röra. Många gröna poäng idag!

Nu blir det lite kaffe och sen ska jag åter ut och greja. Hönsen har krafsat bort jorden runt magnolian så att rötterna sticker fram - inte bra. Ska fylla på med "surjord" så att fröken magnolia inte fryser sin rötter. Vill ju gärna njuta av henne i vår.... Lite annat grävande blir det väl också när jag ändå är ute. Det är inte färdigt med invintrandet av odlingsbäddarna så det står också på to-do-listan.

Vad pågår hos er?

Godmorgon!


Det ser ut att bli en kanondag om man får lita på utsikten nu på morgonen. Det är så härligt att följa solens uppgång en tidig höstmorgon. Mycket tjusigt. Jag behöver liknande påminnelser för att komma ihåg varför jag bor som jag gör.

Ha en go söndag!

21 okt. 2011

Panik!!! Var e ketchupreceptet?

För två år sedan gjorde jag egen ketchup med hjälp av Åke Tomatkungen Truedsons recept på ketchup. Det var en mycket god ketchup som jag gillade skarpt och dessutom höll den ända till i år! Och nu när jag har tomater i överflöd igen tänkte jag göra en repris men jag hittar inte (!) receptet i mina gömmor... Har någon Åkes recept eller ett annat bra recept på tomatketchup?

Håller tummarna!


17 okt. 2011

Om du krisar: baka!


Ett av de programserier jag har följt förut är Landet Brunsås och nu i höst går programmet igen. Jag har tyvärr inte hunnit med denna säsong med Henrik och hans söta vänner Lotta och Erik. Dock så tog jag mig tid att se det senaste avsnittet på svt.play och som vanligt får jag skratta och jag får några tankeställare!

Avsnitt 6 som jag såg handlar om bröd och våran konsumtion av bröd. Och en analys om att om att baka bröd kan vara att krisa (?) ;-) Måste erkänna att hos oss bakas det bröd endast periodvis. Dock så äts det inte så himla mycket bröd av oss vuxna och barnen har olika smak. Sonen äter rostbröd som inte ska smaka något och har troligen inte många näringsämnen i sig. Dottern äter mörkt bröd som inte är så sött...

Jag önskar att jag hann och orkade baka (olika så att det passar alla) men tyvärr. Det tar man också upp i programmet, att det är lite status att baka bröd, särskilt surbröd. Man deklarerar att man har tid och möjligt till detta. Som sagt, jag önskar jag hade tiden.

Ska absolut titta ikapp programserien så fort jag hinner!
Vad ser du på om du får välja?

16 okt. 2011

Sista skörden av grönsaker


Nu har det nog vänt, min "bloggtorka" är i övergående skede. Förutom att det har varit ont om inlägg här på bloggen så har jag ju inte hunnit med att besöka er heller... men jag kommer nu, sätt på kaffe för snart är jag hos dig! ;-) Skönt att vara tillbaka!

Igår hade jag en alldeles underbar dag även om det är något sorgset att inse att hösten är här och snart knackar vintern på. Först en låååångpromenad med hunden och dottern i skogen, det luktar så gott på hösten när solen skiner och fukten från marken pockar på. Så härligt! Ordentligt påklädd med långkalsonger och fleecetröja, och så pimpad med en röd regnjacka, det är ju älgjakt här.

Efter promenaden var jag ute i trädgården och tog hand om de sista grönsakerna. Jag grävde upp 6 st kronärtskockeplantor och 2 auberginplantor, kapade av dem till stumpar och planterade i hinkar. Jag hoppas på att kunna övervintra dem i källaren... vi får väl se hur det går med det. Kanske att jag ska övervintra några chilisar också?

Sedan har jag skördat den de sista chilifrukterna, alla tomater från tomathuset, och pumpor och zuccinin. Nu är hela köksbordet belamrat med grönsaker och jag har lite att göra. Många gröna tomater att ta hand om. Kanske att de mognar i korgen? Annars får jag sylta någon dag :-) Och de sista pumporna får bäras ner till matkällaren tillsammans med de andra. Kanske att jag gör en het pumpasoppa till middag idag...

Ha en go söndag!

Inför vinterförvaringen är id klar!


Lady Godiva (Runåbergs fröer) "En nakenfröig pumpa som fått sitt namn efter legenden om Lady Godiva, som kring år 1000 red naken genom staden Coventry endast skyld av sitt långa hår, för att blidka de styrandes hårda behandling av hennes make. Frukterna är runda till plattrunda och varierar mellan 1 och 6 kg. De största kan ge upp till 500 gram stora, olivgröna frön helt utan skal. De är mycket näringsrika, med höga halter av flera viktiga oljor, protein och spårämnen och kan njutas färska, torkade, rostade, med eller utan salt. Fruktköttet är trådigt och ganska smaklöst. Lady Godiva introducerades 1972."

4 stycken ligger på lager. Frågan är hur länge kan dessa lagras...?




Golden Nugget (Runåbergs fröer) "Mycket tidig och lättodlad vintersquash. Den ger t.o.m. en bra skörd i stora delar av Norrland. De buskiga plantorna, som är lätta att skydda mot den tidiga frosten, ger ca. 5 st. ganska små, runda till något plattrunda, laxorange frukter med fint kött och mycket bra lagringsegenskaper. De är 10-15 cm i diameter och väger 5-10 hg. Gold Nugget är en sympatisk vintersquash som tar liten plats och är perfekt för ugnsbakning."

Har gett bra avkastning!









Long Pie (Runåbergs fröer) "En riktig matpumpa med ett tjockt, orange, trådfritt, sött kött. Frukten är avlång, 25-50 cm och 8-15 cm i diameter och liknar en knubbig, förvuxen mörkgrön zucchini. Färgen övergår i lagret helt till orange. Används framför allt till pajer, grytor, soppor. Long Pie är mycket gammal och odlades i USA långt innan europerna kom dit och var för 50 år sedan en hårsmån från att försvinna för alltid."

Det blev endast en.







New England Pie (Runåbergs fröer) "Är en vacker orange pumpa från USA, som introducerades där före 1863. Sedan dess har den varit en av de mest odlade och älskade sorterna. Frukterna är tillplattat runda, väger 1,5-3 kg och har ett ganska tjockt, gott, kraftigt orange kött. Perfekt för pumpkin pie. Skalet är grönfläckigt innan frukten mognat. Men några veckor inomhus gör det helt orange. New England Pie kallas också Small Sugar."

4 stycken.








Buttercup (Runåbergs frön)"Traditionellt välkänd (sedan 1925) och vädertålig vintersquash med mycket mörkgröna, svagt åsade, trumformade frukter på 1-2 kg. Den har ett vackert orange-gult, fiberfritt, slätt kött med utpräglad söt smak av bästa kvalitet. Buttercup har ett tunt, hårt skal och kan lagras till långt fram på våren." Ekofrön.

5 stycken.


Hoppas att kunna ta frön från pumporna till nästa års planteringar. Nu vet jag var jag ska plantera dem för bästa avkastning, detta år var ett "försöks" år...

9 okt. 2011

Indentifering av pumpor?



Ja och så kom hösten och skördetiden är här. Mycket ska in då frosten knackar på dörren... Har plockat in pumpor men har ingen aaaaning om vad eller vilka sorter det är! Alla skyltar ligger huller ombuller i jorden och är inte alls till någon hjälp.

Vad har jag skördat och hur kan jag lagra dem? Några förslag...?