28 sep. 2012

Förbereder mig...


Jag har bett maken handla på vägen hem:
många apelsiner
några citroner
2 st hel ingefära
gula senapsfrön
hela nejlikor
hela vitpepparkorn

Någon som kan gissa vad jag ska syssla med i morgon?

Ha en skön fredag kväll!

25 sep. 2012

Syra själv!

Är det något jag har gott om så är det kokböcker och trädgårdsböcker. Man kan säga att jag har en passion vad gäller litteratur ;-) Vissa böcker lånar jag på biblan medan andra köps in och används om och om igen. 

Nu har jag utökat min samling med Tareq Taylers Sylta, safta och lägg in och Syra själv av Karin Bojs. Tareqs saftande och syltande i all ära men Karins bok om att syra grönsaker slår högt! 

Vissa böcker bara kliver rakt in hjärtat och hittar en plats där. Kan hända att jag är mycket mottaglig för mjölksyrning som ämne och just därför passar boken. Men den är inte bara intressant och innehållsrik utan har även vackra foton. 

Hon tar upp olika syrningsrecept med grönsaker, hur man syrar i världen och historik, kemi och biologi, hälsoeffekter med mera. Eftersom jag fick den igår så har jag endast hunnit bläddra lite snabbt i den men jag är övertygad om att det blir en "favvobok". 



I helgen blir det till att syra! ;-)

24 sep. 2012

Harvest Monday, September 24th, 2012 - godis


 Igår blev det majsens tur att bli skördad och vi kunde inte låta bli... det blev kokt majs med smör som lunch! Oh my, grönsaker är godis ;-) Synd bara att det inte var mer än 14 kolvar som hade mognat. Men det blir helt klart en repris nästa år, klart man ska skörda majs!

Tänker nog satsa på denna majs nästa år så att jag också kan plocka mitt eget utsäde. Så gör jag med vissa bönor och pumpor. Det vore väl spännande?! Att i större utsträckning kunna skörda sitt eget utsäde så att man inte behöver lägg ut lika mycket pengar på frön. Jag har inte varit så duktig på det tidigare men man kan ju alltid bli bättre på att samla frön.

Här skördas det grönsaker på löpande band och tillagas och njuts av. Både många goda sallader och grönskande maträtter bjuds på. Nu är det dags att börja se hur man ska bunkra upp förråden på bästa sätt. Har faktiskt införskaffat två nya böcker för detta ändamål, att få lite nya tips och idéer. Mer om det någon annan dag!

Ha en underbar vecka!



17 sep. 2012

Harvest Monday, September 17th, 2012 - Ofrivillig skörd


Japp, ofrivillig (!) skörd av tomater blev det i söndags. En vajer i Glädjehuset (växthuset) hade lossnat och på den hängde snören för stöd till tomatplantorna. En långsida och kortsida med tomater låg "huller om bullerum" på marken i lördags när jag skulle vattna dem. Många stjälkar hade gått av när vajern lossnade och de landade på varandra. Katastrooooof!

Två rågade hinkar med gröna tomater och en med mogna tomater fick jag plocka från både marken och från stjälkar som hade gått av. Nu ligger alla gröna tomater i Glädjehuset på ett bord för att eftermogna. Hinken med röda tomater står på verandan och väntar på ett omhändertagande.

Att kunna frossa i tomater är lyx! Igår blev det ugnstekta tomater med egen vitlök och egen rosmarin till maten. Gissa om det var gott i all sin enkelhet?! Det kändes verkligen som vi förtjänade att frossa tomater efter flera timmars rensande i Glädjehuset. Jag har inte tagit bort alla plantor utan alla som var av. Maken hjälpte till att knyta upp resten så att de kan fortsätta att producera... men visst känns det lite tomt nu.

Idag blir det nog en härlig tomatsoppa till middag!
;-)

8 sep. 2012

Möllans salviarabatt inspirerar med Isas bilder!


I förra omgångens trädgårdstoppen hälsade Peter Englund på hos Leila Jansro i Möllan. Leila var med i första säsongen men var redan då på väg att flytta till Möllan i Skillinge. Efter det korta inslaget om Möllan och Leilas plantering med salvior blev jag inspirerad och började redan då samla på växter. Eller egentligen massor av frön att så och någon enstaka planta att ta sticklingar från. 

Och för några veckor sedan hittade jag en underbar blogg, Isas Trädgård med bilder från Leilas trädgård! Isa har varit och hälsat på i Möllan, gissa om jag är avis?! Grön av avund... anyway, som jag har letat efter foton på trädgården och simsalabim, Isa har tagit en massa foton och jag får låna! :-) 

Jag kommer apa efter tanken och göra en stäppsalviarabatt i forna knölklockerabatten. Leilas är vacker, otroligt fin men kanske lite för "girlie" för att passa här. Vi får se. Eftersom jag har inte haft full koll på vad hon hade i sina vackra salviarabatter så blev det en egen lista på vad jag ville kombinera men ändå få samma känsla. Och som vanligt gärna med något ätbart ;-)

Hos mig blir det då frösådda plantor av olika stäppsalvior och kryddsalvior, isop, grekisk oregano och stenkyndel. Har även sått frön nu i juli för att kunna utöka rabatten senare i höst: sandmalört, lammöron, kattmynta, drakmynta, stenkyndel och vinterkyndel.

Plantor som jag har grävt upp eller förökat genom sticklingar från befintliga växter är tre olika malört, kryddsalvia, citronmeliss, lammöron och drakmynta. Jag har faktiskt också köpt några plantor, det är svårt att få ihop det annars; två olika stäppsalvior, vit isop och jungfruhirs! 

Kärt barn har många namn?
Jag är något förvirrad vad gäller namnen Stäppsalvia, Skogssalvia och Honungssalvia. Här hittade jag vackra bilder på Salviafloden i Enköpingsparken men även följande info:
"Linné, som först beskrev stäppsalvian, hade kanske inte riktig koll på exakt hur den växte i större delen av sitt utbredningsområde, och kallade den Salvia nemorosa vilket betyder ”salvian som växer i lundar”.  Kanske berodde det på att namnet ängssalvia var upptaget av den större arten Salvia pratensis, som man också sällsynt kan hitta i det svenska odlingslandskapet. Dessa arter kan korsa sig med varandra och Linné beskrev korsningen som arten Salvia sylvestris, skogssalvia.
Numera finns indikationer från vetenskapligt håll att det hybridkomplex vi kallar stäppsalvia, numera ska gå under namnet S. sylvestris, och i handeln förekommer nu bägge namnvarianterna jämsides. I praktiken är alltså S. sylvestris samma sak som S. nemorosa och vi kan fortsätta att kalla den stäppsalvia. Kanhända kommer S. sylvestris att ta över som benämning i framtiden. Ibland ser man också namnet honungssalvia, S. x superba, men detta är alltså också bara ett annat namn för samma sak."

Jag hoppas verkligen man börjar använda ett namn för tydlighetens skull. Jag använder det som står på fröpåsarna eller växtetiketten. T ex, så har jag ju sått massor av Honungssalvia som enligt ovan är stäppsalvia...? utan namn...? Ja ja, vi får se. 

Min rabatt blir kanske mer en "örtafors" än en renodlad stäppsalviarabatt med tanke på alla örter; två sorters kryddsalvia, de olika malörten, isopen, stenkyndeln, grekisk oregano och citronmelissen. Vissa plantor är fortfarande väldigt små... så det där vackra, blommande underverket blir nog först till nästa år när alla växter har vuxit till sig. 

Men det blir härligt att höstgräva och planera inför nästa säsong. Ska nog passa på att planera med vårlökar på samma gång;-)
Ha det gott!

Nu plockas det...


Nu plockar jag svamp nästan varje långa hundpromenad! Och det märks på doggi, här om dagen när jag plockade dessa trattkantareller så fick hon nog... hon sprang fram till mig och skällde, sprang i väg, kom till baka och gav ett skall, försvann och återigen tillbaka med en markering. När jag inte brydde mig riktigt så började hon "buffa" på mig, snacka om att tycka att det är tråkigt! Hahahahaha...

Men det är ju så härligt att plocka dessa goda ting! Synd att jag inte är någon mäster i svampplockning utan kan bara några få sorter. Jag skulle mer än gärna plocka fler sorter och fylla skafferiet... jag har nog en ekorreådra hos mig för jag finner verkligen en tjusning i att samla.

Idag vaknade jag med nackspärr (!) så vi får se hur det går med hundpromenader och svampplockning i dag. Såg så fram emot helg, ledighet och vistelse ute i skogen... men ack så ont det gör. Några tips på hur man få bort nackspärr eller i alla fall minska det onda?

Ha en skön lördag mina vänner!

4 sep. 2012

Här var det hett...



Ja, nu börjar alla möjliga chilin mogna och det är så himla roligt! Igår gjorde jag en grönsaksgryta som jag hottade upp med en organge chili.


Nu är jag inte riktigt säker men jag tror att det är Aji Rocotillo. Någon som vet om det kan det stämma? Patrik? Vill gärna ha den nästa år igen för det var lagom hetta och verkar ge en stor avkastning!