Idag såddes en massa squash och kanske ännu fler vintersquah och pumpor! Något sent för vintersquashen men jag tror att det ordnar sig ändå. Håller tummarna för att de ska hinna mogna innan vintern kommer. Några nykomlingar av sorten vintersquash för i år är
- Long Island Cheese
- Blue Kuri
- Gold Strike F1 - bättre variant av Connecticut Field som jag brukar odla.
- Nakenfröpumpa Retzer Gold
- Hubbard Large Blue
Och så såddes några gamla favoriter såklart
- Marina di Chioggia
- Blue Ballet
- Crown
- Platt white Boer
- Ambar
- Bush buttercup
- Kroshka
- Black Forest
- Butternut
Jag har börjat odlar vintersquash mer och mer för att det är en otroligt hållbar och god grönsak. Det är himla fiffigt att odla dessa som inte behöver tas hand om mer än göras rent för förvaring. Man måste inte koka, frysa eller lägga in, det är bara att förvara den som den är. Snacka om tidseffektiv grönsak!
Butternut är otroligt god som tillagad som ugnsbakad men även i en koreansk syrning; kimchi. I år tror jag att jag hoppar över Butternut, tar en paus till nästkommande år med Butternuten...
Samtidigt som första sådderna av vinterpumporna gjordes så tillagades sista Butternut-pumpan hemma hos oss. Som om cirkeln var sluten!
Ugnstekta butternut skivor penslade med god olivolja och lite salt. Inget mer eller mindre. Till det ugnstekt potatis och rödlök. Lite linser. Och så en gudomligt god kall örtsås gjord på mängder av löktrav och lite vitlöksblast, ja lite salt och peppar också. Ibland är det enklaste även det godaste!
* * *
Må pumpagudarna vara med oss i sommar!