22 maj 2016

Pumpor och vintersquash sådda idag - hållbar mat


Idag såddes en massa squash och kanske ännu fler vintersquah och pumpor! Något sent för vintersquashen men jag tror att det ordnar sig ändå. Håller tummarna för att de ska hinna mogna innan vintern kommer. Några nykomlingar av sorten vintersquash för i år är

  • Long Island Cheese
  • Blue Kuri
  • Gold Strike F1 - bättre variant av Connecticut Field som jag brukar odla.
  • Nakenfröpumpa Retzer Gold
  • Hubbard Large Blue
Och så såddes några gamla favoriter såklart
  • Marina di Chioggia
  • Blue Ballet
  • Crown
  • Platt white Boer
  • Ambar
  • Bush buttercup 
  • Kroshka
  • Black Forest
  • Butternut




Jag har börjat odlar vintersquash mer och mer för att det är en otroligt hållbar och god grönsak. Det är himla fiffigt att odla dessa som inte behöver tas hand om mer än göras rent för förvaring. Man måste inte koka, frysa eller lägga in, det är bara att förvara den som den är. Snacka om tidseffektiv grönsak! 
Butternut är otroligt god som tillagad som ugnsbakad men även i en koreansk syrning; kimchi. I år tror jag att jag hoppar över Butternut, tar en paus till nästkommande år med Butternuten... 




Samtidigt som första sådderna av vinterpumporna gjordes så tillagades sista Butternut-pumpan hemma hos oss. Som om cirkeln var sluten!

Ugnstekta butternut skivor penslade med god olivolja och lite salt. Inget mer eller mindre. Till det ugnstekt potatis och rödlök. Lite linser. Och så en gudomligt god kall örtsås gjord på mängder av löktrav och lite vitlöksblast, ja lite salt och peppar också. Ibland är det enklaste även det godaste!

* * * 

Må pumpagudarna vara med oss i sommar! 


20 maj 2016

Weekend gardening



Nu är jag tillbaka efter en veckas intensivt lönearbete! 
Dags för intensivt trädgårdsarbete! 

15 maj 2016

Baljväxtens år 2016 - en favoritgröda! (del 1)

I år kommer jag odla många baljväxter, både bönor och ärtor... men framför allt bönor. Det är en av flera favorit grödor här hemma, delvis för att det är nyttig och ge rikligt med energi men också för att den går att variera i oändlighet! Bönbiffar, humus, grytor och sallader, ja allt möjligt som kan tänkas - faktiskt är det endast fantasin som sätter hinder. 

Jag skulle vilja odla för att skörda eget säd men jag har tyvärr inte så mycket mark. Man behöver ha x antal meter mellan olika sorters bönor för att de ska vara sortrena. Ja ja, vi får se om jag lyckas med någon sort för egen skörd av utsäde... Här kommer i alla fall en bildkavalkad av alla bönorna som sås i år! 

Jag börjar med gråärten som faktiskt funkar bra som alternativ till kikärt i humus. Ja, det är det är till för... Jag har odlat kikärtor några gånger men det är svårt att få ut stor mängd på dem eftersom varje skida endast innehåller 2 ärtor. Gråärt är både näringsrik och har högt protein så kanske är den bra även som alternativ till sojabönan? Den är nog i alla fall mer lämpad för mitt klimat, zon 3 än kikärt och sojaböna.

Gråärt Solberga och Biskop är kulturarvsorter
Gråärt
Jag har sått några ärtor av Gråärt Solberga och Gråärt Biskop. Kanske borde jag beställa fler av dessa då jag tror att det är en hållbar ärta i min hållbara odling. Plantan blir ca 200 cm och behöver växtstöd, det blir till att bygga några snygga växtstöd av sly. Blommorna är tvåfärgade, rosa och violett.  Jag hoppas att skörden blir stor på några få ärtor eftersom jag endast har 8-10 av 2 sorter. 



Sojabönan Bråvalla

Bråvalla Glycine max. L Merr. 
En soyaböna av Sven Holmbergs förädlingsprogram som varit intagen på på den svenska sortlistan. Bråvalla fanns på marknaden från 1975. En lågväxande sort. Som jag har uppfattat det så gillar sojabönan varmt och vindskyddat så det blir en liten utmaning att skapa ett skyddat läge. Hittade lite info här som var intressant. En rolig och spännande utmanare till gråärt. NordGen-frön



Gauks, Gotland
Gauks, Gotland Phaseolus vulgaris var vulgaris
Kallas för trädgårdsböna eller kokböna. från Sverige. En äldre sort från Gauks, Lau socken på Gotland. Det är en buskböna (låg) som är tålig även under dåliga väderförhållanden. Bönorna är spräckliga, med beige grundfärg och röda fläckar och strimmor likt Borlottibönor. NordGen-frön



Signe
Signe 
Signe Anderson bodde i Åby utanför Ramdala i början av förra seklet. Tack vare hennes barnbarn Åke Karlsson som fortsatt odla bönan finns den möjlig för oss andra. Signes böna är en kokböna/torkböna och växer som buskböna. En kulturarv som man arbetar för att bevara!


Hutterite Soup Bean

Hutterite Soup Bean
En soppböna av gammal härkomst, kulturarv från North Dakota. Det är en tork/soppböna som växer som låg buskböna. Jag vet inte om jag kan få den att leverera här med tanke på klimatskillnader men jag sår några i gröna tunneln för att förlänga säsongen för den och öka värmen. Detta har varit en vill-ha-böna i många år så jag är mycket spänd på resultatet. 

Snow cap
Snow Cap
En annan spännande buskböna är Snow Cap med sina vackra färger och mönster. Det är en så kallad Half-runner med stora fina bönor. Den används till soppor och grytor och är även den en kulturarvböna från Amerika. Kommer nog odla även den i gröna tunneln för att öka möjligheten att få skörda. 



Purple King

Purple King
En buskböna med vackra violetta baljor. Utsädet är ju inte så mycket att fästa ögat vid men baljorna är otroligt vackra. Vid kokning byter de färg till grönt. Supergod om man fräser dem med lite vitlök och pressar över citron. En god färskböna. 


Burro di Rocquencourt 
Burro di Rocquencourt 
En fransk vaxböna som är en gammal kulturarvsort. Jag har haft den i flera år och tycker den är så himla god och produktiv. Låg buskböna och med en utvecklingstid på 56-60 dagar! Precis som ovan så är inte utsädet något märkbart men de gula fina tunna baljorna är otroligt vackra. 



Borlotto lingua
Borlotto lingua di fuoco nano Phaseolus vulgaris
Borlottoböna/Spritböna Halvhög, 75 cm. rödspräcklig liten borlottoböna. Späda baljor är goda som brytbönor. Bönorna spritas när baljorna har mognat och torkat. Används som kokböna. Bönorna är lite mörkare än på bilden, lite mer röda i verkligheten. Det var började skymma igår kväll när jag sådde dem. 



Calypso red

Calypso röd 
Det här en spännande nyhet som jag har bytt till mig. På frökuvertet stod det att det var en spritböna men annars är det väldigt lite info på svenska på nätet om denna böna. Dock på engelska hittar man att det är en buskböna och kulturarv. Ja, det är nog en av de vackraste torkade bönorna jag har sett så jag hoppas den är god också! 

* * * 

Det var den sista ut för idag.... Jisses vilken tid det tar att skriva ett sånt här inlägg. Puh! Fler spännande sorter kommer, både höga störbönor och bondbönor men nu måste jag göra lite annat. 


Intressanta länkar att läsa som handlar om baljväxter:
Biodiverse
SLU
Baljväxtakademin
FOBO


14 maj 2016

Om jag odlar ekologiskt?



Jag får faktiskt ofta frågan om jag odlar ekologiskt och jag tycker alltid att det är lika svårt att svara på.  Jag har skrivit om det för länge sen men jag tar upp det igen. Intressant ämne och eftersom jag gillar återanvändning så återanvänder jag även texten, dock med förändringar och nya tillägg.

Ekologiskt jordbruk innebär ett antal principer, mål och praktiska åtgärder med syfte att jordbrukssystemet ska fungera så naturligt som möjligt. Ekologisk odlingekologiskt lantbruk eller, tidigare, alternativ odling är jordbruk som bygger på lokala, förnybara resurser, där handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel inte används. [...] Generellt strävar ekologisk odling efter att i så hög mån som möjligt vara självförsörjande, använda förnyelsebara resurser samt fungera som ett kretslopp. Miljömässiga fördelar med ekologisk odling är bland annat ökad biologisk mångfald på grund av mindre ogräsbekämpning och inget läckage av syntetiska kemikalier. (från Wikipedia)

Jag skulle vilja påstå att jag i stort sett odlar ekologiskt och har en ekologisk djurhantering med hönsen. Och ändå inte. Det är lite komplicerat...

Jag odlar med ekologiska frön så långt det går. Ibland är det svårt att få tag i ekologiska frön och då odlar jag med konventionella, dvs jag odlar med båda varianterna. Det bästa vore förstås att kunna producera egna fröer i större utsträckning men varken orken eller utrymmet räcker till om jag ska odla alla mina egna fröer. Jag skulle kunna avstå att köpa icke ekologiska frön men jag har övervägt noga och väljer att köpa konventionella frön. Jag vill ha en rikedom bland mina grönsaker som jag odlar på ekologiskt sätt utan kemiska gifter även om vissa frön är konventionella. Jag hoppas ju på att andelen ekologiska frön ökar på marknaden.
Runåbergs fröer och Lindbloms frö har ett bra utbud av ekologiska frön. 

Jag använder inte traditionella, så kallade kemiska gifter för att bekämpa ogräs eller skadeinsekter. Ibland använder vi oss av nyttodjur så som nematoder och bakterier i bekämpning t ex av kålfjärilslarver och sorgmyggor. Jag samodlar olika växter för att de gynnar varandra samt för att förvirra skadeinsekter, framförallt det senaste. Att kombinera växter för att lura skadeinsekter är att föredra och nuförtiden försöker jag öka blomsterodlingen för att öka andra insekters intresse att vara i köksträdgården och pollinera samt för att äta upp skadeinsekter. 

Jag skiftar grödor för att undvika sjukdomar och för att grödorna inte ska utarma jorden. Mina odlingsbäddar är upphöjda och kan producera mer per kvadratmeter än tidigare. Jag täckodlar för att minska avdunstning av vatten men också för ett tillskott av näring och mullämnen. Jag gödslar med hönsskit, kompost och nässelvatten samt täckodlar i största möjliga mån. Och så jordförbättrar jag med Glädjehusets överblivna mylla. 

Glädjehuset är ett kretsloppshus som jag är väldigt stolt över. Allt som kommer ut från Glädjehuset som är ett växthus tas hand om, används och kommer till nytta. Myllan som blir över etter en odlingssäsong lägg ut i odlingarna och krafsas ner som jordförbättring. I vår tunga lerjord är det guld värt med sådan mylla som jordförbättring. En liten del sparas till nästkommande års chili och tomatodling och krukodlingar.

Under vintern har vi höns i Glädjehuset med en kutterspåns bädd som omvandlas till en varmkompost med mycket jobb. Förra helgen flyttade hönsen ut till sina hönsgårdar som de gör varje vår och så börjar en veckas intensivt vattnande och vändande av ströbädden. Varje dag denna vecka har bäste maken vänt och vattnat ströbädden som är en varmkompost för att "bränna den". Temperaturen blir hög, upp till 60-70 grader och det ryker härligt om den. Så snart temperaturen sjunker är det dags att plantera tomaterna som väntar i Vita huset. 

Ibland köper jag jord. Jag har prövat ekologisk jord med mindre bra resultat då plantorna blev gula efter en vecka. Trist, då jag hade köpt jorden för att kruka om chiliplantor. Oftast köper jag jord i bra kvalitet till mina första sådder av chili och tomat. Och igår kom det ett stort lass med jord till köksträdgården som flyttas till ett och samma ställe., samlas ihop. Härlig humusrik jord som ska skyfflas i odlingslådorna. Ibland räcker inte min egen jordproduktion till även om jag försöker. 

Om man vill vara lite krass är det mest ekologiskt att tillverka sin jord själv med kompostering och täckodling.

Därför har jag nuförtiden  jordmakeriet som består av många kompostfack och tunnor med olika jord. Tanken är att kunna producera olika kompostmaterial och jord för olika behov. Visst har vi tidigare haft kompost, både trädgårdskomposter och varmkompost för matavfall men nu är det lite mer struktur och tanke bakom. Det är en hel organisation bakom! :-) En stor inspirationskälla är Börje som jag var och hälsade på en regnig sommar. Han hade en jordkvarn som jag är sååå avundsjuk på. Vill man se en välmående köksträdgård och bli inspirerad av att sluta gräva ska man hälsa på Börje

I år har jag lite olika försök med löv och bokashikompost i stora svarta säckar. Jordexperiment av olika slag för att se vad jag får resultat. Jag vill ju gärna ha jordförbättring och gödsel till olika växter, som behöver olika sorters näring. Ett exempel är Magnoliorna, de gillar ju näringsrik lövkompost gärna något surare jord. Vore ju himla fiffigt att kunna producera det genom att ta hand om det jag redan har och producerar. 

Ett annat av kriterierna som jag inte uppfyller vad gäller ekologisk djurhållning är att jag inte kan producera hönsens mat. Jag köper spannmål och även en del värpfoder och ändå tycker jag att mina djur har det bra! De är välmående och har inga sjukdomar eller ohyra sedan vi började med Glädjehuset. Dessutom hjälper nog att de byter boende mellan sommar och vinter samt att vi har 2 hönsgårdar som vi skiftar mellan på sommaren.


Så till den ursprungliga frågan, har vi helt ekologiskt hos oss? Nej!
Använder jag ekologiska metoder? Ja, i stor utsträckning.


Jag vill återigen lyfta, som jag gjort så många gånger tidigare, att man ska leva livet på ett hållbart sätt! Jag är för en hållbar och kvalitativ konsumtion, det vill säga att jag inte är emot all konsumtion utan försöker ha en återhållsam tanke och handling vad gäller att konsumera. Ibland lyckas vi och ibland inte. 



Det gäller att hitta rätt stig och följa den; 
hållbart för människan här och nu men även i framtiden!


8 maj 2016

Jobbat i prunuslunden idag!



Eftersom jag lyckades bränna mig igår trots att jag trodde att jag var försiktig så medför det att idag har jag förvisats till skuggan. På förmiddagen har jag jobbat på i lunden och tillslut blivit klar med en rabatt och på eftermiddagen så skolade jag om 41 st chilin! 



Jag har delat och övervintrat små söta hostor i krukor nergrävda under vintern. För några veckor sedan fick de flytta in i gröna tunneln med lite ny näringsrik jord ovanpå. Det är hostan Mama Mia som jag har tänkt att ha som kantväxt i en rabatt. Idag åkte de ut för plantering i rabatten.



När jag tog ut dem ur krukan så såg jag att det fanns fler som kunde delas på ytterligare en gång. Ser ni feta masken som gillar jorden?! Några får växa till sig innan jag delar dem igen, vi får se hur det ser ut i sommar. 



Wilma var med, gärna i planteringen! Så fort jag jagade bort henne letade hon upp ett nytt ställe medan jag var upptagen med att plantera hostorna...


 Tillslut gav hon upp... dock i en annan rabatt! Ja vad säger man?


7 maj 2016

Pirrigt besök av Odlarna!



Jag har nästan uteslutande tackat nej till olika arrangemang som Bondjäntan, alltifrån tidningsreportage till olika tv-inslag. Jag har hållt mig på min kant, bloggat och facebookat om det jag gör under ett alias och varit ganska nöjd med det. Det ena skälet har varit att jag inte har velat blanda mitt yrkesliv med Bondjänteliv men det andra är också att det har varit skönt att vara anonym.

Nu har jag sakta men säkert har jag börjat kliva fram i olika sammanhang, börjat visa mig. Jag har t ex gått fram och hälsat på folk i olika sammanhang, fånigt kan tyckas men stort kliv för mig. Och nu senast, så har jag låtit mig intervjuas av Olof och Anna som har trädgårds-podden Odlarna. Man kanske skulle kunna säga att jag kliver fram ur garderoben nu! ;-)

Det känns fantastiskt finfint att få vara med i Odlarna! Stolt, glad och lite pirrig. Har ni inte lyssnat på dem tidigare bör ni verkligen göra det om ni är intresserade av odling. Jag får vara en del av en härlig skara odlare, Stefan Sundström, Lena Israelsson, Lars Krantz, Karin Berglund, Hannu Sarenström, John Taylor med fler. Ja ni förstår varför jag är stolt?!

Innan Anna och Olof kom hann jag känna några sekunders panik över att det är ju inte direkt någon visningsträdgård hemma hos mig. Åååå vad ska de tycka? Det där borde jag ha gjort... och det där har jag glömt... och ... Men ganska snabbt bestämde jag mig för att inte låta alla borden ta överhanden utan faktiskt tänka att detta är en trädgård där arbete pågår.

Ständig process. En tavla som målas. Olika tavlor. Med olika motiv...

Först gick vi en liten trädgårdsrunda, jag hade lovat mig själv att inte be om ursäkt för allt som inte var färdigt. Utan försöka förklara vad som var tanken. Jag tror faktiskt inte att jag någonsin kan få det färdigt... jag hinner alltid ändra mig. Anna och Olof hade många inspirerande och nyfikna frågor som gjorde det lätt att berätta, lätt att se vad jag har istället för vad jag inte har.

Efter trädgårdsrundan gick vi in för att faktiskt göra själva podden och fika. De hade med sig en helt underbar chokladkaka gjord med svarta bönor. Hade faktiskt lite svårt att sluta äta den. Själva intervjun vet jag inte hur den gick. Jag kommer bara ihåg att jag babblade på osammanhängande, glömde bort vad jag skulle säga och stakade mig. Men som tur är finns det ju redigeringsmöjligheter! :-)

Efteråt var jag lite trött. Hade tänkt fortsätta med mina sådder men det orkade jag inte. Det räckte med att bära in allt som hade burits ut för dagen, bland annat chilin som stod i solen och vinden för avhärding. En något trött kvinna tog tidig kväll. En Bondjäntan som "kommer ut"!


Frågan är vad som är nästa steg...?