31 dec. 2015

Utvärdering 2015 & Gott Nytt År!


Utvärdering 2015 är enkelt: 
2016 kan bara bli bättre!



Må världen må bättre.
Må odlingarna bli bättre.
Må hälsan vara bättre.
Må vi ta hand om varandra bättre!



25 dec. 2015

Julefrid till alla


Jag önskar julefrid till alla oavsett var man befinner sig, vad man tror på eller inte tror på, vilken hudfärg eller ursprung man har. Må alla få lite frid, trygghet och någon att hålla i handen!

Allt gott!

21 dec. 2015

Glöggfest!


Glöggfesten med glöggbattle är över och det har smuttats på 8 olika glöggar!
2 stycken var köpeglöggar, en helt alkholfri och en 2,25% (nästan alkoholfri) medan resten var hemmatillverkningar. Gästerna hade med sig utmanarna Mamma Mu goes kresi, Skitgubbens julkröka, Lisbeth Blomkvists sista utväg och Midvinterblot! Våra hette Bamses dunderglögg och X-files! Namnandet är lika stor del av glöggbatteln som vi har som själva utkorandet av bästa glöggen!

Det här var tredje året som vi hade vår glöggfest den 4:e advent och nu kan man väl börja kalla det tradition. Man skulle kunna tro att det är en vild fest med "battle" men man dricker inte så mycket av varje om man ska pröva många. Glögg är tunga grejer ;-) Och jag vill bara säga också att inga barn närvarar!

Våra två, Bamses dunderglögg och X-files hamnade i topp tillsammans med Skitgubbens julkröka i själva rankingen. Min favorit var helt klart X-files som var en fräsch nykomling, en tranbärsglögg med karademumma! Och kolla in färgen! Helt underbar! Receptet är hemligt därav namnet ;-)

Dunderglöggen var len och mjuk men med tydliga smaker. Bra balans tror jag att man skulle kunna säga. Eller vad säger du lillebror? Vad säger domarsmaklökarna? Bamses duderglögg är ingen hemlighet utan ursprunget är Dunderglögg med svagdricka. Tyvärr har svagdricka man köper sötningsmedel men ja ja, den var god ändå.


Här kommer grundreceptet på Dunderglöggen som jag experimenterar med! 
5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst för söta degar
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
1 kanelstång
1-2 paket russin
2,5 kilo socker

Blanda allt i en tioliters hink eller något annat lämpligt kärl för bryggning. Rör så att sockret och jästen löser sig. Täck med plastfolie som du gör småhål i. Låt hinken stå i lugn och ro i rumstemperatur i minst 3 veckor, gärna 6. Tappa upp på flaskor, akta så att du inte får med bottensatsen.

* * *

Det är ett helt projekt med 8 olika glöggar. Alla ska värmas och hällas upp på termosar. Varje termos är namnad med etikett så att man vet vilken som är vilken. Det är dödsallvar, som ni förstår... ;-) 

Till glöggen serverades juliga snittar som tog udden av det söta. 3 olika sorter, en med lax och färskost och pepperrot, toppad med basilika och på mörkt surdegs rågbröd. Den andra var en klassisk köttbulle med rödbetssallad, inget märkvärdigt men gott. Sist ut var det knäckesnittar med julskinka på dinkelknäcke. Toppad med honungsdijonsenap och cornichons. 

Middagen var en het Linssoppa med massor av vitlök, ingefära, saffran och chili. God och lagom mättande.

Det här gör vi om! 

Har du någon favorittradition vid juletider som ger energi? Alltså inga måsten och tvång utan något som du gillar?

20 dec. 2015

I julhelgens lugn ska jag läsa, sova och ....


I julhelgens lugn ska jag läsa. Kanske jag ligger raklång och läser hela dagarna... Ja med undantag för en eller annan promenad... Jag ser verkligen fram emot Naomi Kleins böcker eftersom jag inte har läst dem än. Olja för blåbär verkar också grym intressant. Någons om läst dem?  Har inte kunnat läsa som jag brukar under hösten pga en olycka sent i våras men nu så. Jag har också några odlingsböcker av Charles Dowding samt en bok om skogsträdgårdar som ligger och väntar på mig.

Jag har faktiskt också planerat få iväg fröbeställningarna men är tvekam om jag hinner allt som ska förberedas innan dess. Vilka odlingsbäddar ska sås med vad, vad ska jag ha i gröna tunneln, vad ska det vara i Glädjehuset förutom tomater och varmbäddar? kallbäddar? Det gäller att planera, rita och fundera. Skriva listor för vilka grönsaker som ska sås 2016, tidigt på våren, sommaren och hösten. Vilka grönsaker ska följas av vilka, skiftesodling för högre skörd. Dessutom måste jag ju leta rätt på grönsakerna och jämföra sorter och priser. Kanske får jag dela upp mina fröbeställningar i år.

Och så ska jag så lite chili så klart. Eller mycket. ;-) Jag skulle också vilja pyssla och fixa i Vita huset så att det blir det där perfekta potting shed, odlingshuset som jag vill ha. Mina odlingshyllor är där inne men det är så trångt med annat att det går knappt att röra sig... En sak i taget.

Och här hemma i boningshuset MÅSTE jag måla hallgolvet samt trappan till övervåningen! Maken har lagt ett nytt trägolv med hjälp av sonen och nu ska det målas. Det kommer att bli sååå snyggt när det är klart. Problemet är att hallgolvet binder ihop huset... ingen kommer någonstans under målningen. Ja det går säkert att lösa!

Sist men inte minst, ska jag skriva någon form av artikel eller liknande för min favorittidning. Återkommer om det vid ett senare tillfälle men det blir i alla fall om Glädjehuset!


Nä nu är det bäst jag sätter igång, idag vankas det glöggfest! Mycket att stå i innan gästerna anländer.

Trevlig 4:e advent! 

Ps. lämna gärna ett avtryck, blir ju så nyfiken på vem som läser...ds.


19 dec. 2015

Het linssoppa med saffran och ingefära




I morgon har vi glöggfest och det är tredje året vi har festen den 4:e advent. Glöggfesten börjar på eftermiddagen, är barnfri och innehåller en galet rolig glögg-battle. Vem har bryggt den bästa glöggen?! Till glöggen brukar vi ha lite småplock och senare på kvällen äter vi lite mat.

I år blir det het linssoppa med saffran och ingefära till middagen. Jag sitter just nu och äter den, proväter för att se om mitt hittepå håller måttet. Och ja, det gör den om jag får lov att säga, supergod. Den kommer att serveras i morgon!

Het linssoppa med saffran och ingefära
Soppan är vegetarisk, laktosfri och glutenfri.

Ingredienser 
7,5 dl röda linser
10-12 medelstora potatisar
3 medelstora gula lökar
1 dl riven ingefära (2 stora bitar)
100 gram tomatpuré (en halv tub)
1,5 gram saffran (3 påsar)
5-6 st vitlöksklyftor
chilipeppar efter smak. Jag valde chiliflakes som jag har gjort på en gul medelstark chili med citrustoner
4 msk olivolja
salt och peppar
1,5 liter vatten
1,2 liter kokosmjölk (3 burkar a 400 ml.)

Hacka löken smått och fräs den i olivolja på medelvärme. Hacka vitlök.
Tillsätt hackad vitlök och saffran, fräs någon minut. Skala och riv ingefära.
Häll på vatten och riven ingefära. Skär potatisen i små tärningar.
Fyll på med linser, tärnad potatis och kokosmjölken. RÖR. Låt småputtra.
Krydda med chili och tomatpuré.

Låt allt småputtra under omrörning tills potatisen och linserna är mjuka. Obs, fastnar lätt i botten. Fyll på eventuellt med lite vatten om soppan blir för tjock. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan till en len underbar lyxig soppa med mycket smak.

Jag har valt kokosmjölk både för smaken och krämigheten men också för att göra soppan "lakto-vänlig".

Man skulle lätt kunna göra den med lite mer sting men ibland måste man vara rädd om gästerna! ;-)

Mums!


9 dec. 2015

Heta morötter - Tanggun kimchi


Många har önskat recept på olika fermenteringar av grönsaker och framför allt kimchi-morötterna som är heta och krispiga. Så här kommer dessa underbara heta morötter som jag är så glad att jag kommit igång med.

Man kan säkert riva morötterna men jag har valt att använda min mandolin för att få små tunna stavar men ändå lite spänst för att få till det där krispiga i fermenteringprocessen. Med rivna morötter blir det säkert lika gott men inte samma lika.  Jag använder ungefär 1 kg morötter men i slutändan är det nog knappt 1 kg i produktion efter avsnoppningar och en och annan smakbit. ;-) Till 1 kg morötter 1 1/2 - 2 msk grovt salt utan jod.



Dag 1
Skala och strimla morötterna. Lägg dem i en skål, salta och täck med vatten i ca 10 timmar. Låt stå i rumstemperatur. Om du använder plast, se till att använda plastskål eller hink för matlagning och gärna en som du kan avvara till kimchiproduktion. Jag tiggde till mig hinkar från en förskola där det blir gott om hinkar efter sylt och mjölkprodukter av olika slag. Perfekt återanvändning, både till för mat och lufttäta!


Dag 2
Smaka av dina morötter och skölj av dem i kallt vatten. Smakar de för mycket salt, skölj upprepade gånger. Smakar de för lite salt, tar du lite mer salt i kimchipastan. Det ska finnas en sälta som är lite saltare än "normalt" med det sagt ska det kännas lite för salt för att det ska bli ett bra slutresultat.



Kimchipasta
1 msk kochugaru (chilipulver från Korea) Kan också vara annan chili men då vet jag inte måtten, beror ju på hur stark den är så pröva dig fram.
1 dl strimlad purjolök
2-3 vitlöksklyftor, beror på hur stora samt hur starkt du önskar.
1 bit ingefära. Jag brukar ta ca 7 cm stor bit. Jag gillar verkligen ingefärasmaken.
1 dl strimlad färsk rättika
1/2 tsk fisksås
1 msk salt ev. mer

Blanda ihop din kimchipasta. Jag mixar ihop det mesta för jag gillar enkla och snabba lösningar. Dock tar jag hälften av rättikan och hälften av purjon i mixen. Resten av purjon och rättikan blandar jag som strimlat ner i den färdiga mixen. Det ger lite mer stuktur i den färdiga Tanggun.


 Blanda dina avsköljda morötter med kimchipastan väl. Lägg dem i en burk med tättslutande lock. Det är ganska viktigt att det håller för det bildas gaser när jäsningsprocessen är i gång. Om du använder glasburk bör du pysan den pyttelite efter någon dag eller använda vattenlås/jäsrör. Ställ in i kylen och låt fermenteringen vara ifred i 10 dagar.



När den är färdig brukar jag fylla upp batchen i mindre burkar. Dels för att det är trevligt men också för att förlänga hållbarheten på produkten. Om man öppnar samma burk om och om igen minskar hållbarheten jämförbart med småförpackningar som öppnas endast några gånger. Mina heta morötter har sitt orginalreceptet från boken Kimchi och andra Koreanska rätter har hållbarhet på minst 1 månad. Receptet är något omgjort och morötterna brukar hålla i sina småförpackningar i ca 2 månader... sen tar de slut. Kanske håller de ännu längre, vem vet?

Prova, du kommer inte att ångra dig!


6 dec. 2015

Varannan grön - Solig het kikärtssoppa!


Favorit i repris!

Denna soppa är bland det godaste jag vet i soppväg. Särskilt på vintern värmer den gott om man vågar ha lite hetta på den. Och nu efter 3 blåsiga dagar passar den fint! Den går fort att tillaga, 30-40 minuter - bästa snabbmaten! Och det skadar väl inte att den är nyttig med alla sina grönsaker. Recept är för 2 luncher/middagar eller 4 förrätter. 

Ingredienser 
2-3 msk olja
1 gul lök 
2-3 vitlöksklyftor ** 
1 msk curry
1 msk tomatpure
1 bit chili mediumstyrka ** 
1 bit ingefära el. 2 tsk torkad ingefära
2 dl rivna morötter
2 dl palsternacka
2 dl persiljerot
5-6 dl dl kokta kikärtor
2 dl vatten
400 ml (en burk) kokosmjölk *
1 klick rysk yoghurt/portion

Börja med att hacka den gula löken och vitlöken i smått, fräs dem i olja och tillsammans med curryn. Kryddblandningens smaker kommer till sin rätta genom att fräsa dem i olja. Löken och curryn ska fräsas på medelhög värme och inte få färg. 

Undertiden du fräser löken mjuk river du rötterna på ett vanligt rivjärn på den grövsta sidan. Denna soppa kom faktiskt till genom att jag skulle ta hand om tråkiga "soppgrönsaker" som såg trötta och vissna ut. Efter långförvaring under vinterhalvåret så kommer det en dag när grönsakerna inte ser så aptitliga ut. Det kan ju även hända bortglömda grönsaker i kylen.. 

Sedan tillsätter du de rivna grönsakerna och fräser dem tillsammans med löken och curryn. (Eventuellt får du tillsätta 1 msk olja.) Blanda ordentligt och fräs 1 minut innan du tillsätter ingefära, chili och tomatpure. Här måste du själv bestämma hur stark du vill att soppan ska bli. Jag använder mig av medelstark chili, "färsk" från frysen. Den ska inte bara vara het utan lyfta de andra smakerna i soppan. 

Häll på 2 dl vatten och låt småkoka under lock i ca 10 minuter. Sedan fyller du på med kikärtor och kokosmjölk, rör om och låt puttra 10 minuter till. Du kan använda konserverade kikärtor från affären eller så kokar du egna. Koka ett större lass och frys in lagom stora förpackningar. Guld värt! Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. 

Häll upp i tallrik och klicka ner klick med rysk fet yoghurt! 


Smaklig spis!

4 dec. 2015

Fredagsfunderingar - är det dags att bli en Prepper?


För länge sen, typ ett år efter jag hade startat denna blogg fick jag flera mail från olika håll som handlade om sk. Preppers. Preppers är civila och förberedda på alltifrån krig till naturkatastrofer, de har en krisberedskap utöver det vanliga. Dock så är de inte homogena, det finns en variation bland Preppers precis som det finns antalet människor. Det finns en skala från planetens undergång här och nu till vad gör man om det blir strömlöst, det de har gemensamt är att de ser sig som överlevare och är förberedda. 

Anyway, då i dessa mail fick jag veta att jag var flitigt besökt på bloggen av Preppers. De gillade bloggen och tyckte den var matnyttig. Dessutom fanns det en lista som cirkulerade med viktiga och informerande länkar för Preppers där Bondjäntan var med. Jag gav väl inte detta så mycket uppmärksamhet, kanske fnissade jag lite åt det i min enfald. För nu börjar jag fundera, är det dags att bli en Prepper?! 

Jag är inte mycket för att måla upp en bild av undergång och katastrofer men jag kan ju inte heller låta bli att se det som utspelar sig framför mig. Våran planet kämpar. Människor kämpar. Vår värld är orolig, människor flyr, resurserna är snefördelade, vi förbrukar mer än vi har, naturkatastroferna är fler mm. Vi kanske måste våga se det i vitögat och inte tro att vi kan fortsätta leva samma lika. Vi behöver nog förändras för att göra en förändring. För att överleva. Och för att inte tala om att LEVA.

Jag läser hur sårbara vi är i Sverige vad gäller livsmedelsproduktion där en stor del av produktionen är nuförtiden förlagd utomlands. Tidigare fanns det ett Beredskapsverk för krissituationer med en uppbackning men det finns inte längre. Hur länge klarar vi oss om det blir en naturkatastrof eller krig i närområdet? Och nej, jag önskar varken krig eller naturkatastrofer eller för den delen någon annan kris. Och ja, jag tycker att man måste jobba politiskt både med resursfördelning i världen (som jag tror ligger till grund för många krig) och klimatet. De hör samman och är otroligt viktiga. 

Men kanske är det så att jag också måste jobba som en Prepper? Nu viner det rejält i husknutarna och jag siar om en strömlös kväll och natt. Vindbyarna varnar om mörker och kyla. Jag har tappat upp vatten, letat fram batterier till ficklampor, tändstickor och ljus, filtar och sockor är framtagna. Jag sitter här och funderar, inser hur sårbara vi är som individer,
samhälle och jordklot. Från smått till stort.

Det kommer inte att gå någon nöd på oss just nu. Vi klarar oss nog i flera dagar utan svårigheter. Det fanns ju någon anledning till att jag ändå hamnade på lista hos Preppers. Vi har torkad mat, vi har syrad mat, vi har konserverad mat och vi har även mat i frysen. Vi klarar oss nog minst 14 dagar även om det blir lite ensidig kost i slutändan. Först ut går frysmaten då frysarna inte håller kylan mer än 5-7 dagar utan el. Sen har vi ju hönsen som ger ägg och även kött om det behövs. Kortsiktigt klarar vi oss.

Jag ska fundera vidare på det där med beredskap... ur ett längre perspektiv. Intressant...
Hoppas att ni har det bra där ute och må Helga vara nådig.

See U!

3 dec. 2015

Varannan grön - ljummen grekisk sallad på ett annorlunda vis.


Jag har ätit många varianter av grekisk sallad och jag gillar oftast alla. Nu kan jag säga att jag älskar en grekisk sallad efter dagens måltid - Varannan grön. Den är ljummen och smakrik, alldeles alldeles underbar.

Längst ner i botten ligger hackad salladskål och purjolök. Ovanpå det är det smörslungade bönor och brysselkål med vitlök. Sedan har vi ugnsrostad rödlök, paprika och sötpotatis. Sist men inte minst, fetaost, soltorkade tomater och kalamataoliver toppad med aioli.

Fest en vardag!

1 dec. 2015

Varannan grön - ugnstekt aubergine med grönkålspesto


Idag blev det en liten minibuffé på vegetariskt vis, det är ju Varannan grön-dag idag. Det blev ugnstekta aubergine med grönkålspesto! Tillbehören blev en krämig blomkål och rädissallad med basen av turkisk yoghurt, örtmarinerade chaminjoner och sist och hetast, kimchi på morötter - Tanggun.

Jag kan inte ge exakt måttangivelser men jag använde 2 st aubergine till 2 personer och det blir en matlåda över förutom middagen. Grönkålspeston gjorde jag på känn.

Ugnstekt aubergine med grönkålspesto
Aubergine
Grönkål
Solrosfrön (naturella)
Parmesan
Vitlök
Olivolja
  1. Skölj aubergine och skär den i ca 3cm tjocka skivor.
  2. Salta skivorna och låt stå en stund - ca 10 minuter. Undertiden gör du grönkålspeston.
  3. Mixa grönkål, solrosfrön, vitlök, parmesan och olivolja till en härlig konsistens. Salta efter smak. 
  4. Bre på ett tjockt lager grönkålspesto på de skivade auberginen. 
  5. Ugnstek i ca 30 minuter i 200°c.

Servera med tillbehör. Får du grönkålspesto över kan du äta den till eller spara till någon annan middag. Den är supergod som den är!