27 apr. 2014

Att göra jord - att förnya jord


Jag håller på som bäst att försöka städa upp i jordmakeriet och det är inte lätt må ni tro. Eftersom det hela tiden används så finns det krukor huller om buller, redskap och annat stort som smått. Allt tar plats och allt behövs. Dessutom är ju inte jordmakeriet färdigt på långa vägar även jag om jag har kommit en bit, med makens goda hjälp. Jag har ju nyförtiden en gedigen arbetsbänk och en stor kompostanläggning med fem fack, tre slutna och två öppna. Och ändå kan jag tycka att det är för få, skulle behövas två fack till i makandet av jord. 


Jag använder i alla fall en skottkärra till hjälp när jag tömmer gamla krukor med jord. Stor som små, chili krukor till blommor, allt tas hand om. Jag försöker få bort själva växten innan eller så skakar jag av jorden från växten. Den döda växten begravs i en av de stora kompostfacken och jorden tas hand om. Har växten dött av sjukdom kaseras allt men det händer inte så ofta tur och lov.

Jag blandar med myllan från Glädjehuset som redan är använd en omgång i Glädjehuset, dvs till förra årets odlingar eller om det finns kvar av årets där innan. Dessutom så har jag sparat urgrävd jord, när vi har grävt ur för att göra något som tex lunden i en av öppna kompostbingen. Tung lerjord som hade grässvål som vändes upp och ner i förvaringen som jag blandar med i min jordblandning.

Man skulle kunna säga att blandningen blir ungefär lika delar av gammal återvunnen blomjord, lerjord och mylla från Glädjehuset, en tredje del av varje. Ofta blandar jag i lite koskit från påse också så att det blir extra mumma men det är sista steget för det gör jag genom att känna efter hur mycket koskit som behövs. En full skottkärra med jordblandning brukar behöva en tredjedels påse koskit. Kanske bord jag mäta i liter eller nåt men tyvärr har jag inga direkta mått.


När jag har blandat klart min blandning som jag faktiskt gör med händerna för att hela tiden känna på strukturen så sållar jag jorden. Har lärt mig genom åren hur jorden känns när den är bra, en så kallad bra blandning men då krävs händer som känner. När jag är nöjd så sållar jag jorden genom en blå "championlåda" - ni vet vad jag menar va? Den är lagom stor för att jag ska orka sålla en stund. Alltså rätt storlek i både sållningshåll och för att lyfta ex antal gånger full med jord.

Jorden förvaras i tunna med lock för att lätt komma åt den och har jag mycket blandning så lägg jorden i säckar. Välmärkta för jag har några olika säckar med olika blandningar. Jag skulle vilja ha flera tunnor och flera stora komposter samt en jordkvarn! Man skulle kunna göra så mycket mer!

Det här är bara en blandning, framför allt en för att ta hand om krukväxters jord och få ny jord till omplanteringar av krukväxter. Mer om andra jord som görs i jordmakeriet återkommer jag med! Och sen har vi ett helt kapitel med gödsling också.... ojojoj vilken guldgruva!

Det är roligt med jord! 
Det är energi och jag går helt klart i gång på jord! 

♥ till Er!


24 apr. 2014

Jag, en potatisbonde...


Kom på idag att jag hade glömt bort potatisen jag beställde... Det är inte lätt att vara eller att bli en potatisbonde när man inte har dessa rutiner i sig. Några veckor med hektiska vardagar gör att vissa saker lågprioriteras eller till och med glöms bort som i potatisens fall. Gissa om det var krångligt och få ut dem ur näten de låg i eftersom groddarna hade grott... tålamodsbeprövande!

Nu ligger de så fint på äggkartonger och väntar på att få komma ner i jorden så småningom. Och det känns ju lite tur att jag inte m å s t e ha ner dem i jorden än för jag vet faktiskt inte var jag ska sätta dem! Gulp, så kan det gå när hjärnan inte är på. ;-) En riktig potatisbonde va?!

Jag beställde två olika sommarpotatisar och fyra olika höst och vinterpotatisar. Det blev alltså dubbelt så många potatisar och sorter än vad jag hade tänkt mig från början. Jag beställde från Larsviken och därifrån kommer även informationen om potatisarna här nedan:

Amandine är en riktig delikatesspotatis. Sorten går bra att sätta i hink och att odla hela säsongen på friland. Amandine har en mjuk textur och underbar smak.
Sorten ger avlånga knölar. Skalfärgen är gul och köttfärgen är ljusgul. Amandine är framtagen i Frankrike och registrerades 1994. Sommarpotatis
Skalfärg: röd. Köttfärg: gul. Knölform: oval. Kokegenskap: fast färsk/lätt mjölig mogen. Kokpotatis. Klyftpotatis. Lämplig som salladspotatis.Bladmögelresistens: 4 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 8 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 0 av 9.

Cerisa ger många välsmakande potatisar. Sorten ger vackra röda potatisar med fint glansigt skal. Cerisa passar bra till sallader och att rosta i ugn.
Cerisa ger avlånga knölar. Skalfärgen är röd och köttfärgen är gul. Campina är framtagen i Frankrike och registrerades år 2011. Sommarpotatis
Skalfärg: röd. Köttfärg: gul. Knölform: oval. Kokegenskap: fast färsk/lätt mjölig mogen. Kokpotatis. Klyftpotatis. Lämplig som salladspotatis.Bladmögelresistens: 4 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 8 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 0 av 9.

Asterix är en välkänd vinterpotatis bland såväl yrkes- som fritidsodlare. Sorten är mycket fastkokande med en distinkt potatissmak.
Sorten ger ovala knölar. Skalfärgen är röd och köttfärgen är gul. Asterix är framtagen i Nederländerna och registrerades år 1991. Jämför gärna med Desiree.
Höstpotatis. Skalfärg: röd. Köttfärg: gul. Knölform: oval. Kokegenskap: fast. Kokpotatis. Klyftpotatis.Bladmögelresistens: 4 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 8 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 1 av 9.

Mandelpotatis är en äkta svensk klassiker som uppskattas i hela landet. Sorten kokas med fördel med skalet på och är en utmärkt mospotatis. Mandelpotatis har odlats i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Mandelpotatis ger avlånga knölar. Skalfärgen är ljusgul och köttfärgen gul. Mandelpotatis är framtagen i Sverige och registerades år 1951.
Höstpotatis. Skalfärg: gul. Köttfärg: gul. Knölform: mycket oval. Kokegenskap: mjölig. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Lämplig till mos. Bladmögelresistens: 3 av 9. Nematodresistens: 0 av 9. Skorvresistens: 5 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 0 av 9.

Asparges kallas även för Dansk sparrispotatis. Asparges är en mycket uppskattad restaurangpotatis med karaktäristisk smak. Sorten är fast och passar utmärkt att rosta i ugn.
Sorten ger avlånga knölar. Skalfärgen är gul och köttfärgen är ljusgul. Asparges är framtagen i Danmark och registrerades år 1981.
Höstpotatis. Delikatesspotatis. Skalfärg: gul. Köttfärg: gul. Knölform: mycket oval. Kokegenskap: fast. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Klyftpotatis. Lämplig som salladspotatis.Bladmögelresistens: 3 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 3 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 1 av 9.

Och sist men inte minst en som jag gissar är ekologisk eftersom man har valt att markera den med ORGANIC. Det fanns en "vanlig" och en organic och jag gissar att det är det närmsta eko-potatis man kan komma?

Sarpo Mira är en höst/vinterpotatis med mycket bra motståndskraft mot bladmögel och brunröta. Sorten är lättodlad och ger hög skörd. Sarpo Mira är en mjölig potatis.
Sarpo Mira ger avlånga knölar.Skalfärgen är röd och köttfärgen är ljusgul. Sarpo Mira är framtagen i Ungern och registerades år 2002
Höstpotatis. Skalfärg: röd. Köttfärg: gul. Knölform: mycket oval. Kokegenskap: mjölig. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Lämplig till mos.Bladmögelresistens: 8 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 6 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 1 av 9. ORGANIC

Så vi får väl se om jag klarar av att axla rollen som potatisbonde! Och hålla tummarna för att jag inte drabbas av potatiskräfta... eller potatisen. ;-)

21 apr. 2014

Hur ska detta sluta?


Måndag kväll och jag är galet trött i kroppen! Flera dagars grävande i plommonlunden börjar kännas hårt. Ja, det är plommonlundssnack igen! ;-) Har idag inhandlat lite flowers och ett träd som inte är ett plommonträd, jag bara undrar, hur ska detta sluta?! 

Det blev vit Ormöga, Alba som jag ska samplantera med Hosta Patriot och ormbunkar. Antingen blir det med Lundbräken som är lite mörkare eller så Strutbräken som är lite ljusare, först måste jag kolla vilken som matchar Ormögat och Hostan.

Sedan köpte jag några plantor av gulsippan, Anemone ranunculoides som jag har planterat med vitsipporna. Förhoppningsvis korsar sig gulsippan med vitsippan, måste ju bli skitsnyggt?! Gulsipporna och vitsipporna ska få växa hejvilt som de behagar!

Nejlikrot är en nyhet för mig och denna hette Lemon Drops som jag köpte tre plantor av. Ljusgul blomma, ser lite ut som humleblomster, 30 cm hög och trivs i något fuktig och näringsrik jord.

Sist men inte minst så blev det ett gulbladigt rönnbärsträd! Sorbus aucuparia Dirkenii heter detta vackra träd. Det ska få en vacker plats längst in i lunden (lunden är avlång) att lysa upp. Jag hoppas att den går åt det limegula hållet och inte varmgula, vi får väl se när den har etablerat sig.

 Jag återkommer med bilder på arbetet som vi håller på med just nu. Fyra stubbar ska grävas bort först och främst... Sen ska jag försöka få till en stentrappa samt gången. Man skulle kunna säga att jag har lite att göra....

På återseende!

Recept på Nässelpaj med Italienska smaker!


Häromdagen på kursen om Glädjehuset serverade jag bland annat Nässelpaj med Italienska smaker. En matig paj som uppskattas av de allra flesta. Här finns receptet om någon är intresserad: Nässelpaj med Italienska smaker

19 apr. 2014

Produktiv påskaftonmorgon!



Tänk vad man hinner med innan lunchgästerna kommer om man stiger upp i ottan! Eftersom jag har svårt att sova på morgonen och särskilt när det är sol så finns det gott om tid att göra både det ena och det andra. I morse påbörjade jag en växtförteckning över vilka växter jag har i plommonlunden då jag kom på mig själv att jag faktiskt inte kommer ihåg alla växter. Ja, som en smärre chock eftersom jag tycker mig komma ihåg det mesta... men även solen... 


Sedan planterade jag mina hostor som jag hade beställt från odla.nu i rymliga krukor med finaste mumsigaste jorden. Nackdelen med odlas växter är att de är små... fördelen är att man kan köpa fler... :-) Men eftersom de är så små ger jag dem en liten extra skjuts innan de ska ner i plommonlunden. Ja jag vet, det är mycket tjat om plommonlunden just nu men det är ju så roligt!


Sist men inte minst hann vi med en långpromenad på förmiddagen. Dottern och jag, och så hunden förstås gick en bra bit i solskenet. Vi hälsade på några getter också som ni ser. Roligt att fånga dem utan att ta med dem hem irl.

Glad påsk på er!

18 apr. 2014

Glad påsk!


Medan Jesus korsfästes så hade jag kurs i Glädjehuset...
(om man nu uttrycker sig lite slarvigt)

Så himla roligt att träffa människor som delar samma intressen och som dessutom blir lite smått imponerade av Glädjehuset och kretsloppstankar! Ett härligt gäng samlades under fyra timmar, kursade, åt och drack och lyssnade intresserat av vad jag hade att säga. Många frågor och jag hoppas att de fick svar.

Dessutom så peppade de mig att jag kanske borde förmedla detta i bokform! Ja, det vore väl roligt... att utveckla materialet som finns på bloggen gällande Glädjehuset och dess odlingar. Får nog suga på den karamellen! :-)

Tack alla deltagare som gjorde dagen! 
Glad påsk!

13 apr. 2014

Mjölksyrejäsningskurs!



Jag har blivit tillfrågad att hålla en kurs i mjölksyrejäsning av grönsaker av en trädgårdsförening! Så himla roligt, i september ska vi fermentera så att det ryker ur öronen :-) jag ser verkligen fram emot det! Nu gäller det att bara skräddarsy kursen för ändamålet. Får nog fundera på vad vi ska göra så att det blir spännande.

Kanske finns det fler som tycker detta låter spännande?! 
Hör av er i så fall!

12 apr. 2014

Färg och forminspiration till plommonlunden


Idag har jag köpt mig en present till mig själv av Stinas Gröna!  En Cornus sericea, Budd´s Yellow och några gullvivor. Mest nöjd är jag nog med kornellen Budd´s Yellow och dess gula grenverk! De ska få husera i plommonlunden, tillsammans med några hostor. För jag har kommit på färgkombon för hela lunden!

Den ska gå i två skalor, en med grönt vitt och blått och den andra med grönt blått och gult. Ja, jag sa gult! Det hade ni inte trott va? Från början hade jag grönt blått och vitt i olika nyanser men jag slänger in lite gult! Förutom Anna Vattenkanna och Ulla Molin som är stora inspiratörer till plommonlunden kommer här mer färg och forminspiration med lånade bilder. (Längst ner är länkarna till bilderna)







Ni fattar va?!


Och detta är den delen som ska få lysa upp med det gula och gröna! 
:-) 

Det blir till att göra några beställningar om detta ska fyllas...

11 apr. 2014

Nordiska trädgårdar och odlingsTV

Jag blev tillfrågad om en intervju för att medverka på OdlingsTV för några veckor sedan. Gå gärna in på Odlings-tv, där finns många matnyttiga saker att se på. Sara Bäckmo gör intervjun med mig under Nordiska trädgårdar och det är massor med folk som vimlar runt oss samtidigt.



Så nu kan man väl säga att jag har "kommit ut ur garderoben" och inte är så hemlig längre. ;-)

7 apr. 2014

Plommonlunden är förlängd!



Sakta men säkert händer det grejer i plommonlunden. Jag köpte tre stora fina exemplar av ljusgröna julrosor på trädgårdsmässan för någon vecka sedan. De är nu planterade i plommonlunden. Först tänkte jag dela dem i flera plantor men sen bestämde jag mig för att om det ska göra så gör jag det senare när jag ser den andra växtligheten. Jag har också grävt upp snödroppar som jag har lite varstans i trädgården och planterat dem i lunden. Det blir nog himla fint nästa år!


Och så har dottern och jag förlängt lunden. Ja, maken har väl också hjälpt till... ;-) Maken har flyttat på staketet som fanns tidigare där ni ser stenarna. Och så har han fällt två stora träd. Dottern och jag har fällt massor med småträd och sly, det var ett snår här som man inte kunde gå igenom. Vi har sparat granarna lägst bort och jag ska nog plantera flera granar för en grön vägg.

Det händer grejer må ni tro!

1 apr. 2014

Kycklingar ute




Kycklingar födda 29-30 januari, ute i det gröna för första gången.